Ο Spiderman είναι μια ταινία που έχει αγαπηθεί εδώ και δεκαετίες για τις συναρπαστικές σκηνές δράσης, τις συγκινητικές στιγμές και την ικανότητα του ήρωα να σώζει ζωές. Υπάρχουν όμως κάποιες πτυχές του Spiderman που συχνά περνούν απαρατήρητες. Η ταινία Spiderman ήταν ένα καινοτόμο τεχνολογικό άλμα την εποχή που κυκλοφόρησε και συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή στον τρόπο της δημιουργίας των σημερινών ταινιών. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε την ταινία Spiderman από τεχνολογική άποψη, καλύπτοντας θέματα όπως τεχνικές κινηματογράφησης, οπτικά εφέ και πολλά άλλα!

Δείτε επίσης: Το Red Notice κοντεύει να γίνει η πιο δημοφιλής ταινία του Netflix

Η ταινία Spiderman γυρίστηκε σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Ακολουθούν οι έξι τεχνολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ταινιά:

Φωτογραφία με έλεγχο κίνησης

Οι κινηματογραφιστές χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι ο Spiderman στην πραγματικότητα αιωρείται στην πόλη. Μια τέτοια τεχνική ονομαζόταν «motion control photography». Αυτό περιλάμβανε τη χρήση ενός μεγάλου rig – στα ελληνικά ο όρος είναι εξέδρα κάμερας – που θα κρατούσε την κάμερα και στη συνέχεια θα την μετακινούσε σε συγχρονισμό με τον ηθοποιό που έπαιζε στο σετ. Αυτό βοήθησε στη δημιουργία ομαλών, ρεαλιστικών κινήσεων και επέτρεψε πιο σύνθετες λήψεις από ό,τι ήταν δυνατό πριν.

Η στολή του Spiderman

Η νέα τεχνολογία ταινιών Spiderman επέτρεψε στον Spiderman να κάνει πολλά πράγματα που θα ήταν αδύνατα σε προηγούμενες ταινίες Spiderman. Για παράδειγμα, το κοστούμι του spider-man δημιουργήθηκε με τεχνολογία που απομακρύνει τον ιδρώτα, η οποία βοήθησε τον ηθοποιό να αναπνέει πιο εύκολα και έκανε το κοστούμι πολύ πιο ελαφρύ από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Δείτε επίσης: Super Mario ταινία: Έρχεται το Δεκέμβριο του 2022 με “πρωταγωνιστή” τον Chris Pratt

Τεχνική “Motion capture animation

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η νέα τεχνολογία ταινιών Spiderman βοήθησε τη μαγνητοσκόπηση ήταν μέσω της «αποτύπωσης κίνησης». Η λήψη κίνησης είναι μια τεχνική animation όπου οι πολύπλοκες κινήσεις αποτυπώνονται ψηφιακά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως μέρος της κίνησης ή της συμπεριφοράς των χαρακτήρων. Αυτό σήμαινε ότι ο Spiderman μπορούσε να εκτελέσει ενέργειες που δεν είχε κάνει ποτέ πριν!

Μάτια και υπερδυνάμεις

Η ομάδα οπτικών εφέ αυτής της ταινίας ήταν επίσης υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός από τα πιο εμβληματικά χαρακτηριστικά του SpiderMan. τα μάτια του γυαλίζουν όταν χρησιμοποιεί τις υπερδυνάμεις του. Αυτό το κατάφεραν τραβώντας φωτογραφίες από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Blue screen ως φόντο

Μια άλλη καινοτόμος τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στο Spiderman ήταν γνωστή ως «blue screen». Αυτή είναι μια διαδικασία όπου οι ηθοποιοί κινηματογραφούνται σε μπλε φόντο και στη συνέχεια προστίθενται οπτικά εφέ στο post-production. Αυτό έδωσε στους κινηματογραφιστές μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη δημιουργία διαφόρων σκηνών καθώς μπορούσαν να εισάγουν όποιο φόντο ήθελαν. Επίσης αυτή η τεχνική επέτρεψε στον Spiderman να κάνει κάποια πράγματα που ήταν αδύνατα στην πραγματική ζωή, όπως να αιωρείται από ψηλά κτίρια χωρίς σχοινιά!

Πρωτοποριακά οπτικά εφέ

Τα οπτικά εφέ είναι μια κρίσιμη πτυχή των ταινιών Spiderman και έχουν γίνει σημαντικό μέρος των περισσότερων σύγχρονων ταινιών. Βοηθούν στη δημιουργία φυσικών στοιχείων για σκηνές που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατές ή παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι χρειάζεται στην οθόνη. Ωστόσο, ο Spiderman έχει χρησιμοποιήσει τα οπτικά εφέ ενσωματώνοντάς τα απρόσκοπτα στην ταινία, ώστε να μην τραβούν την προσοχή από το τι συμβαίνει στη σκηνή. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση χαρακτήρων CGI αντί για animatronics, ταιριάζοντας τις κινήσεις του με εκείνες που γυρίστηκαν live στο πλατό. Αυτό σημαίνει ότι οι θεατές συχνά δεν παρατηρούν πότε λαμβάνει χώρα ένα οπτικό εφέ, καθιστώντας το ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Δείτε επίσης: “Black Widow”: Hackers χρησιμοποιούν την ταινία ως «δόλωμα» για να εξαπατήσουν χρήστες

Η ταινία Spiderman χρησιμοποιήσε καινοτόμες τεχνολογίες την εποχή που κυκλοφόρησε και συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή στον τρόπο της δημιουργίας των σημερινών ταινιών.

Η ταινία Spiderman ήταν ένα σημαντικό βήμα από την άποψη της τεχνολογίας ταινιών και η επιρροή της φαίνεται ακόμα στις ταινίες που γίνονται σήμερα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι σκηνοθέτες σκέφτηκαν πολύ πώς θα γυριζόταν κάθε σκηνή και χρησιμοποίησαν οπτικά εφέ για εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αυτό κάνει τον Spiderman μια ευχάριστη ταινία για παρακολούθηση από τεχνολογική και συναισθηματική σκοπιά.