Η Meta ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ενός νέου υπερυπολογιστή AI. Μόλις κατασκευαστεί πλήρως το AI Research SuperCluster (RSC) αργότερα αυτό μέσα στην χρονιά, η εταιρεία πιστεύει ότι θα είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης στον πλανήτη, ικανός να “εκτελεί σχεδόν 5 exaflops υπολογισμού μικτής ακρίβειας”.

Δείτε επίσης: Hackers κλέβουν cryptocurrency χρησιμοποιώντας ψεύτικη επέκταση MetaMask

Η εταιρεία λέει ότι το RSC θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν καλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορούν να μάθουν από τρισεκατομμύρια παραδείγματα. Μεταξύ άλλων, τα μοντέλα θα μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερα εργαλεία augmented reality και να «αναλύουν απρόσκοπτα κείμενο, εικόνες και βίντεο μαζί», σύμφωνα με την Meta. Μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς εξυπηρετεί το όραμά της για το metaverse, στο οποίο λέει ότι οι εφαρμογές και τα προϊόντα που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα έχουν βασικό ρόλο.

Δείτε επίσης: Meta: Οι υπάλληλοι πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση για να επιστρέψουν στο γραφείο

Το RSC διαθέτει επί του παρόντος 760 συστήματα Nvidia DGX A100 με συνολικά 6.080 GPU. η Meta πιστεύει ότι η τρέχουσα επανάληψη είναι ήδη από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον πλανήτη. Με βάση τα πρώιμα σημεία αναφοράς, ισχυρίζεται ότι το RSC μπορεί, σε σύγκριση με το παλαιότερο setup της εταιρείας, να εκτελεί computer vision workflows έως και 20 φορές πιο γρήγορα και η NVIDIA Collective Communication Library περισσότερο από εννέα φορές πιο γρήγορα.

Η Meta λέει ότι το RSC μπορεί να εκπαιδεύσει και μοντέλα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας μεγάλης κλίμακας τρεις φορές πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που καθορίζουν εάν «μια ενέργεια, ήχος ή εικόνα είναι επιβλαβής ή καλοήθης» (για παράδειγμα, για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους) μπορούν να εκπαιδευτούν πιο γρήγορα. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η έρευνα θα βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων στις τρέχουσες υπηρεσίες όπως το Facebook και το Instagram, καθώς και στο metaverse.

Δείτε επίσης: Meta: Λήψη νομικών μέτρων για την αντιμετώπιση phishing επιθέσεων

Μαζί με τη δημιουργία της φυσικής υποδομής και των συστημάτων για την εκτέλεση του RSC, η Meta είπε ότι έπρεπε να διασφαλίσει ότι υπάρχουν έλεγχοι ασφάλειας και απορρήτου για την προστασία των πραγματικών δεδομένων εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί. Λέει ότι χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού κόσμου από τα συστήματα παραγωγής της, αντί για δημόσια διαθέσιμα σύνολα δεδομένων, μπορεί να πραγματοποιήσει πιο αποτελεσματικά την έρευνά της, για παράδειγμα, εντοπίζοντας επιβλαβές περιεχόμενο.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com