Περίπου 322 έτη φωτός από τη Γη, ένας πλανήτης με το όνομα WASP-189b περιστρέφεται γύρω από ένα από τα πιο καυτά αστέρια του σύμπαντος, το HD 133112.

Δείτε επίσης: Ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Είκοσι φορές πιο κοντά στο αστέρι του απ’ ό,τι είμαστε εμείς στον ήλιο, ο WASP-189b εμφανίζει φουσκάλες με θερμοκρασία ημέρας 5.792 βαθμούς Φαρενάιτ (3.200 βαθμούς Κελσίου). Ο καυτός εξωπλανήτης είναι κατασκευασμένος από αέριο και περίπου 1,5 φορές το μέγεθος του Δία — κάτι σαν 1.950 φορές η Γη θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα του.

Δείτε επίσης: Τμήμα πυραύλου της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι

Περιττό να πούμε ότι από την ανακάλυψή του το 2018, οι επιστήμονες πολύ κατανοητά υποστήριξαν ότι ο WASP-189b δεν μοιάζει καθόλου με τη σφαίρα του σπιτιού μας. Αλλά σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Astronomy, μια ομάδα ερευνητών βρήκε έναν τρόπο ώστε η Γη να σχετίζεται με τον μακρινό κοσμικό συγγενή της. Οι δυο τους θα μπορούσαν να συζητήσουν για τις πολυεπίπεδες ατμόσφαιρές τους και η Γη θα μπορούσε να κουτσομπολεύει για τις τρύπες του όζοντος και την κλιματική αλλαγή.

Εδώ στη Γη, έχουμε ένα ατμοσφαιρικό στρώμα που ονομάζεται τροπόσφαιρα που ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και που συγκρατεί έναν τόνο υδρατμών. Τα σύννεφα, άρα και ο καιρός όπως η βροχή και το χιόνι, πηγάζουν από εκεί. Πάνω από αυτό, έχουμε τη στρατόσφαιρα, όπου βρίσκεται το στρώμα του όζοντος, το οποίο μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Ωστόσο, κατά την ανάλυση του WASP-189b με τη μέτρηση του αστρικού φωτός που διέρχεται από την ατμόσφαιρα του έντονα θερμαινόμενου εξωπλανήτη οι Hoeijmakers και οι συνεργάτες ερευνητές βρήκαν μια μοναδική χημική υπογραφή για να κλονίσει τις γνώσεις μας για τα πλανητικά ατμόσφαιρες. Έδειξε ότι η ατμόσφαιρα της μακρινής σφαίρας μπορεί να έχει στρώματα

όπως της Γης.

Καθώς απομακρύνεται, ο πλανήτης WASP-189b εξέπεμψε σήματα σιδήρου, χρωμίου, βαναδίου, μαγνησίου και μαγγανίου. Αλλά το πιο σημαντικό, λέει ο Prinoth, “στην ανάλυσή μας, είδαμε ότι τα “δακτυλικά αποτυπώματα” των διαφορετικών αερίων είχαν ελαφρώς αλλοιωθεί σε σύγκριση με τις προσδοκίες μας. Πιστεύουμε ότι οι ισχυροί άνεμοι και άλλες διεργασίες προκάλεσαν αυτές τις αλλαγές.”

Δείτε επίσης: Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA έφτασε στον τελικό του προορισμό

Αυτές οι προσαρμογές διέφεραν στο εύρος των στοιχείων που ανιχνεύθηκαν, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι υδρατμοί και το όζον της Γης επηρεάζονται διαφορετικά από τις φυσικές διεργασίες λόγω της ατμοσφαιρικής στρώσης. Αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη επιπέδων και στον WASP-189b.

Η ομάδα ανακάλυψε και υπολείμματα οξειδίου του τιτανίου στην ατμοσφαιρική ασπίδα του WASP-189b. «Το οξείδιο του τιτανίου απορροφά ακτινοβολία βραχέων κυμάτων, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία», δήλωσε ο Kevin Heng, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η ανίχνευσή του θα μπορούσε να υποδείξει ένα στρώμα στην ατμόσφαιρα του WASP-189b που αλληλεπιδρά με την αστρική ακτινοβολία παρόμοια με το πώς κάνει το στρώμα του όζοντος στη Γη».

Έτσι, το WASP-189b μπορεί να έχει το δικό του στρώμα όζοντος.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com