Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη του πτήση. Το αεροπλάνο που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Eviation, είναι γνωστό με το όνομα Alice και την περασμένη εβδομάδα έκανε τις τελευταίες δοκιμές. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eviation, Omer Bar-Yohay, το Alice απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την πρώτη του πτήση.

Alice: Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο είναι έτοιμο για πτήση

Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο έρχεται με τεχνολογία μπαταρίας παρόμοια με αυτή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ενός κινητού τηλεφώνου. Με 30 λεπτά φόρτισης, το Alice θα μπορεί να πετάξει για μία ώρα και περίπου 440 ναυτικά μίλια, έχοντας εννέα επιβάτες. Το αεροπλάνο έχει μέγιστη ταχύτητα (cruise speed) 250 kts ή 287 μίλια την ώρα. Η Eviation επικεντρώνεται αποκλειστικά στα “ηλεκτρικά αεροπορικά ταξίδια”, καθώς ελπίζει ότι τα ηλεκτρικά αεροπλάνα που θα μπορούν να χωρέσουν 20 έως 40 επιβάτες, θα είναι πραγματικότητα σε επτά έως 10 χρόνια.

Δείτε επίσης: Video games: Η Sony εξαγοράζει τη Bungie έναντι $ 3,6 δισεκατομμυρίων

Ένα πρωτότυπο του αεροσκάφους εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2019 και έχει περάσει από taxi tests χαμηλής ταχύτητας από τον Δεκέμβριο. Τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρήσει high-speed taxi test.

Η εταιρεία σχεδίαζε την πρώτη πτήση του Alice για πριν το 2022, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό στα τέλη του έτους εμπόδισαν τις δοκιμές.

Η Eviation έχει αναπτύξει τρεις εκδόσεις του πρωτοτύπου: μια παραλλαγή “commuter”, ένα executive version και ένα εξειδικευμένo για φορτίο. Η έκδοση “commuter” χωράει εννέα επιβάτες και δύο πιλότους. Η executive version έχει έξι θέσεις επιβατών για μια πιο ευρύχωρη πτήση.

Ο χώρος της “ηλεκτρικής αεροπορίας” εξελίσσεται όλο και περισσότερο τόσο μέσω startups όσο και μέσω καθιερωμένων αεροπορικών εταιρειών. Η NASA

έδωσε 253 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2021 στην GE Aviation και τη magniX για να φέρουν την τεχνολογία στους στόλους των ΗΠΑ έως το 2035. Από την άλλη, η Boeing επενδύει 450 εκατομμύρια δολάρια στη Wisk Aero, μια εταιρεία που κατασκευάζει ένα πλήρως ηλεκτρικό, αυτόνομο, επιβατικό αεροσκάφος.

Δείτε επίσης: Ο καυτός εξωπλανήτης WASP-189b μοιάζει λίγο με τη Γη

Alice: Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο είναι έτοιμο για πτήση

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη ηλεκτρικών αεροσκαφών είναι η μπαταρία.

Το εμπόδιο είναι η τεχνολογία των μπαταριών όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αυτοκίνητα. Αλλά είναι μεγαλύτερο στα αεροπλάνα. Αυτό συμβαίνει γιατί με τα αεροπλάνα, το πρόβλημα είναι το βάρος“, δήλωσε ο Ross Aimer, Διευθύνων Σύμβουλος της Aero Consulting Experts. “Μόλις έχουμε καλύτερη τεχνολογία μπαταριών, που υποπτεύομαι ότι θα είναι σε δύο ή τρία χρόνια, τότε θα έρθουν τελικά όλα αυτά τα ηλεκτρικά αεροπλάνα“.

Δείτε επίσης: Η Ford θα διπλασιάσει την παραγωγή των ηλεκτρικών F-150 Lightning

Ήδη η Eviation έχει δεχτεί παραγγελίες για δώδεκα ηλεκτρικά αεροπλάνα Alice από την DHL, που αναμένεται να παραδοθούν το 2024. Αυτά τα αεροπλάνα, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά φορτίου, για ταξίδια μικρότερης απόστασης.

Οι υποστηρικτές της “ηλεκτρικής αεροπορίας” προβλέπουν ότι το Alice και τα άλλα ηλεκτρικά αεροπλάνα θα γίνουν τόσο συνηθισμένα όσο κάθε άλλο μέσο μεταφοράς μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Πηγή: CNN International