Αν ψάχνετε έναν πιο ασφαλή τρόπο αποστολής email μέσω Gmail, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το “Confidential mode” της Google, που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι μόνο ο προβλεπόμενος παραλήπτης μπορεί να δει το μήνυμά σας.

Gmail Confidential Mode: Τι είναι;

Όταν χρησιμοποιείτε το Confidential Mode κατά την αποστολή ενός email στο Gmail, ο παραλήπτης καλείται να εισαγάγει έναν κωδικό για να μπορεί να διαβάσει το email σας.

Αφού στείλετε το μήνυμά σας, ο παραλήπτης θα λάβει ένα email που θα τον ενημερώνει ότι τον περιμένει ένα “εμπιστευτικό μήνυμα”. Για να το διαβάσει, θα πρέπει να επαληθεύσει την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας έναν κωδικό που αποστέλλεται είτε μέσω email (στον ίδιο λογαριασμό) είτε μέσω SMS.

Δείτε επίσης: Gmail: Πώς να βρείτε τα emails σας με βάση την ημερομηνία;

Σε αυτό το πρώτο ενημερωτικό email δεν υπάρχει τίποτα από το περιεχόμενο του εμπιστευτικού μηνύματος που θέλετε να στείλετε. Αντίθετα, το μήνυμα υπάρχει μόνο στους διακομιστές της Google. Επιπλέον, εκτός από τη διαδικασία επαλήθευσης, τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω Confidential mode έχουν “ημερομηνία λήξης“. Μπορείτε να επιλέξετε μια εβδομάδα, ένα μήνα, τρεις μήνες ή πέντε έτη.

Πώς να στείλετε “εμπιστευτικά emails” στο Gmail;

Για να χρησιμοποιήσετε το Confidential mode, συνδεθείτε στο Gmail και κάντε κλικ στο κουμπί “Σύνταξη” στην επάνω αριστερή γωνία για να ξεκινήσετε τη σύνταξη ενός νέου email. Προσθέστε έναν παραλήπτη, ένα θέμα και πληκτρολογήστε το κείμενο του μηνύματός σας. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Confidential mode” στο κάτω μέρος του παραθύρου σύνταξης (Μοιάζει με λουκέτο με ένα ρολόι πάνω του).

Στο παράθυρο που εμφανίζεται, ορίστε την περίοδο λήξης του μηνύματος και επιλέξτε εάν θα απαιτείται ή όχι κωδικός πρόσβασης μέσω SMS. Εάν επιλέξετε να μην σταλεί κωδικός μέσω SMS, τότε ο κωδικός θα παραδοθεί στην ίδια διεύθυνση email που έχετε βάλει στο πεδίο “Προς“.

Πατήστε “Αποθήκευση” και ελέγξτε το email σας πριν πατήσετε “Αποστολή”. Εάν έχετε επιλέξει την επαλήθευση κωδικού πρόσβασης με SMS, θα πρέπει να εισαγάγετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη προτού σταλεί το μήνυμά σας. Προσέξτε να μην κάνετε λάθος στον αριθμό!

Δείτε επίσης: ProtonMail: Εισάγει νέο σύστημα αποκλεισμού των email trackers

Πώς να καταργήσετε την πρόσβαση σε ένα μήνυμα που έχετε στείλει

Εάν θέλετε να ακυρώσετε την πρόσβαση σε ένα μήνυμα που έχετε ήδη στείλει, μπορείτε να το κάνετε. Μόλις στείλετε ένα email σε Confidential mode, το μήνυμα θα εμφανιστεί στα εισερχόμενά σας. Μπορείτε επίσης να το δείτε στα “Απεσταλμένα”.

Για να ακυρώσετε την πρόσβαση σε αυτό το εμπιστευτικό email, κάντε κλικ στο μήνυμα και μετά κάντε κλικ στο “Remove access“. Εάν ο παραλήπτης δεν έχει διαβάσει ακόμη το email, τότε δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό μετά την κατάργηση της πρόσβασης.

Δείτε επίσης: Το Firefox Relay προστίθεται σε λίστα αποκλεισμού email μιας χρήσης

Μειονεκτήματα

Εάν δεν ζητήσετε επαλήθευση κωδικού πρόσβασης μέσω SMS, το Confidential mode προσφέρει πολύ λιγότερη ασφάλεια. Ο κωδικός θα σταλεί μέσω email αλλά εάν η διεύθυνση email στην οποία στέλνετε το μήνυμά σας έχει ήδη παραβιαστεί (π.χ. ο κάτοχος την έχει αφήσει συνδεδεμένη σε δημόσιο υπολογιστή), τότε ο κωδικός επαλήθευσης είναι σχεδόν άχρηστος.

Δυστυχώς, η προσέγγιση του Gmail απέχει ακόμα πολύ από αυτή των πραγματικά ασφαλών παρόχων email. Όπως οι περισσότεροι πάροχοι email, το Gmail δεν κρυπτογραφεί τα περιεχόμενα των εισερχομένων σας στο διακομιστή. Οι υπάλληλοι της Google ή οποιοσδήποτε αποκτά πρόσβαση στον λογαριασμό σας, μπορούν, από τεχνική άποψη, να δουν το μήνυμα.

Πηγή: How-to-geek