Νομοθέτες πιέζουν την Amazon καθώς πολλοί αγοραστές χρησιμοποιούν ως δηλητήριο ένα συντηρητικό τροφίμων που πωλείται στο Amazon και σε άλλα sites, για να αυτοκτονήσουν.

Όλα ξεκίνησαν από ένα review, τον Ιούνιο του 2019, κάτω από το συγκεκριμένο προϊόν το οποίο ζητούσε την κατάργηση του προϊόντος από το site καθώς η ανιψιά του χρήστη το χρησιμοποίησε για να τερματίσει την ζωή της. Ο χρήστης ενημέρωσε την Amazon για το συμβάν ωστόσο ακόμη 10 άτομα αξιοποίησαν το προϊόν με αυτόν τον στόχο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Οι απόπειρες αυτοκτονίας συμπεριλαμβάνουν μια 16χρονη κοπέλα, ένα ζευγάρι πρωτοετών, και έναν 27χρονο του οποίου η μητέρα έχει καταθέσει μήνυση στην Amazon.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το προϊόν αγοράστηκε τόσο πολλές φορές, από άτομα που ήθελαν να αυτοκτονήσουν, που ο αλγόριθμος της Amazon πρότεινε παρεμφερή προϊόντα για χρήση σε απόπειρα αυτοκτονίας κάτω από το συγκεκριμένο προϊόν. Επιπρόσθετα, η εφημερίδα New York Times, μετά από έρευνα, ανακάλυψε ότι υπάρχει μία ιστοσελίδα με αναλυτικές οδηγίες απόπειρας αυτοκτονίας με χρήση του προϊόντος. Πολλοί από αυτούς που πέθαναν —οι Times έχουν πλέον ταυτοποιήσει περισσότερα από 50 άτομα— ήταν κάτω των 25 ετών και κάποιοι ήταν ανήλικοι.

Διαβάστε επίσης: NLRB: Αθέμιτες πρακτικές και παράνομες απολύσεις από την Amazon

Κατά συνέπεια μέλη του Κογκρέσου απαίτησαν από την πρόεδρο της Amazon τα στοιχεία των πωλήσεων που συνδέονται με τους θανάτους και προσέλαβαν 7 νομοθέτες για να διαχειριστούν την κατάσταση. Οι νομοθέτες στοχοποιούν την Amazon καθώς οι γονείς των αποθανόντων αναφέρουν ότι οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο, περί τέτοιας χρήσης, για το προϊόν είχε διαγραφεί από την ιστοσελίδα.

Ακολούθως, στην απάντηση της, η Amazon επισήμανε ότι το προϊόν πωλείται με άλλους σκοπούς και ότι εμπιστεύονται ότι οι αγοραστές δεν θα κάνουν κακή χρήση αυτού ενώ παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των νεκρών. Φυσικά αυτό δεν καθησύχασε τους νομοθέτες.

Εκκλήσεις προς Amazon: Αυτοκτονίες λόγω πωλήσεων
Πέρισυ το eBay αναφερόμενο στο θέμα, τόνισε πως είχε απαγορέψει την πώληση του προϊόντος στην πλατφόρμα ωστόσο το New York Times αποκάλυψε 8 ακόμη θανάτους από τις πωλήσεις. Το eBay προσδιόρισε ότι παρά την απαγόρευση, ήταν δυνατό ασυνείδητοι πωλητές να παρακάμπτουν τις πολιτικές του site και επιβεβαίωσε ότι συμφωνεί με την μαζική απαγόρευση της online πώλησης του. To 2020, και το Etsy απαγόρευσε τις πωλήσεις αφού ένας 35άχρονος πέθανε μερικές μέρες αφότου αγόρασε το προϊόν από την πλατφόρμα.

Διαβάστε επίσης: Amazon: Μήνυση από γονείς υπαλλήλου που σκοτώθηκε στην αποθήκη που χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εγκρίνει την πώληση της ουσίας για να χρησιμοποιείται ως συντηρητικό ωστόσο από το 2017 οι χρήσεις της ουσίας με σκοπό την απόπειρα αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί. Κατά συνέπεια, προτάθηκε από ιατρούς η αγορά του προϊόντος από νοσοκομεία προκειμένου να μην χαθούν άλλες ζωές.
Sodium nitrite: Aγοραστές χρησιμοποιούν ως δηλητήριο ένα συντηρητικό τροφίμων
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του αγώνα των ιατροδικαστών να μειωθούν οι πωλήσεις σε ιδιώτες, η κυβέρνηση ζήτησε από τους πωλητές να αναφέρουν τις ύποπτες αγορές της ουσίας. Επιπλέον πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να σταματήσουν να πουλάνε το προϊόν όταν δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο λόγος της αγοράς.

Αν και γίνονται συνέχεια προσπάθειες για την περιορισμένη πώληση του προϊόντος, έως και τώρα είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο site της Amazon, η οποία προστατεύεται υπό τον νόμο του Texas για τις νόμιμες αγοραπωλησίες.

Πηγή πληροφοριών: nytimes.com