Μια κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει κατηγορηθεί για φερόμενη μυστική επιχείρηση με σκοπό την κλοπή εμπορικών μυστικών που ανήκουν στη Motorola.

Δείτε επίσης: Κλοπή $80M: Το Qubit παρακαλάει τους χάκερ για την επιστροφή των χρημάτων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Hytera Communications Corp «προσέλαβε υπαλλήλους της Motorola Solutions και τους έδωσε εντολή να κλέψουν εμπορικές πληροφορίες από τη Motorola».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Motorola και η Hytera κινήθηκαν και οι δύο από την πώληση αναλογικών κινητών ραδιοφώνων (walkie-talkies) σε ψηφιακά κινητά ραδιόφωνα (“DMR”) μετά από ανακοίνωση του 2004 από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ ( FCC) ότι οι vendors πρέπει να κάνουν τη στροφή έως το 2013.

Η Motorola άρχισε να εργάζεται σε digital radios την ίδια χρονιά με το διάταγμα της FCC.

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Motorola πέρασαν χρόνια αναπτύσσοντας λύσεις hardware και software για το σχεδιασμό, την κατασκευή, το εμπόριο και την πώληση DMR», λέει το DoJ. «Μέχρι το 2007, η Motorola διέθετε στην αγορά και πουλούσε προϊόντα DMR στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Περιφέρειας του Ιλινόις.»

Δείτε επίσης: Ψεύτικες αγγελίες εργασίας χρησιμοποιούνται για κλοπή χρημάτων και δεδομένων

Τρία χρόνια αργότερα, η Hytera ξεκίνησε τη δική της εμπορική στροφή προς τα DMR, με τις πωλήσεις να πραγματοποιούνται από θυγατρικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η Hytera με έδρα το Shenzhen είχε προσλάβει πολλούς πρώην υπαλλήλους της Motorola.

“Οι κατηγορίες υποστηρίζουν ότι, ενώ εξακολουθούσαν να εργάζονται στη Motorola, ορισμένοι από τους υπαλλήλους φέρεται να είχαν πρόσβαση στις μυστικές εμπορικές συμφωνίες από την εσωτερική βάση δεδομένων της Motorola. Έχοντας πρόσβαση εκεί έστειλαν στην Hytera αυτές τις πληροφορίες μέσω email”, λένε οι εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Τα εμπορικά μυστικά περιελάμβαναν hardware, αρχιτεκτονική radio software, στρατηγικές συγκριτικής αξιολόγησης, σχέδια connectivity module και πηγαίο κώδικα DMR.

Επιπλέον, το DoJ ισχυρίζεται ότι μέχρι το 2020, πρώην υπάλληλοι της Motorola προσλαμβάνονταν με υψηλούς μισθούς και περισσότερα προνόμια από αυτά που τους πρόσφερε ο πρώην εργοδότης τους και τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν τις «ιδιόκτητες και εμπορικές πληροφορίες της Motorola για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των προϊόντων DMR της Hytera, την εκπαίδευση των υπαλλήλων της Hytera και την πώληση των προϊόντων DMR της Hytera.”

Στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου των 21 σελίδων, η Hytera κατηγορείται για συνωμοσία για κλοπή εμπορικών μυστικών. Φυσικά μέσα στο κατηγορητήριο υπάρχουν και ξεχωριστές κατηγόριες για το κάθε άτομο που φέρεται να έχει εμπλοκή στην υπόθεση.

Εάν κριθεί ένοχη η Hytera, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών μπορεί να κληθεί να πληρώσει έως και «τριπλάσια της αξίας» της κλεμμένης πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν για την έρευνα.

Δείτε επίσης: Η ευπάθεια zero-day της Zimbra επιτρέπει την κλοπή email

Η Hytera είπε στο Reuters ότι είναι “απογοητευμένη” από τις κατηγορίες, σχολιάζοντας ότι “το κατηγορητήριο φέρεται να περιγράφει δραστηριότητες πρώην υπαλλήλων της Motorola που συνέβησαν στη Μαλαισία πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Η Hytera ανυπομονεί να δηλώσει αθώα και να πει την πλευρά της ιστορίας στο δικαστήριο.”

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com