Επαναστατικό εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη επιτρέπει σε παράλυτους ανθρώπους να περπατούν και να κάνουν άλλες δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση.

Οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη και συγκεκριμένα στο νωτιαίο μυελό μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς εμποδίζουν τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων από και προς τον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι κανένα ερέθισμα δεν φτάνει στον εγκέφαλο και κανένα σήμα από τον εγκέφαλο δεν φτάνει στους μύες. Επομένως, πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί ένα τέτοιο τραυματισμό δεν είναι σε θέση να κινήσουν μέρη του σώματος ή να περπατήσουν.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν δοκιμαστεί διάφορες μέθοδοι που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν ένα μέρος της λειτουργικότητάς τους. Τώρα, όμως, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα εμφύτευμα για τη σπονδυλική στήλη που μπορεί να δώσει ελπίδα σε παράλυτους ανθρώπους, αφού μπορεί να ελέγξει τους μύες των ποδιών, επιτρέποντας σε αυτά τα άτομα να περπατούν με βοήθεια μέσα σε λίγες ώρες από την ενεργοποίηση του εμφυτεύματος.

Δείτε επίσης: Ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη δίνει ελπίδα σε παράλυτους ανθρώπους

Παρακάμπτοντας τον εγκέφαλο

Η σπονδυλική στήλη και ο νωτιαίος μυελός επιτρέπουν την επικοινωνία με τον εγκέφαλο. Ερεθίσματα στέλνονται στον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος με τη σειρά του στέλνει σήματα πίσω στο νωτιαίο μυελό που επιτρέπουν την κίνηση ή κάποια άλλη αντίδραση. Ένας σοβαρός τραυματισμός σε αυτά τα σημεία μπορεί να διαταράξει αυτή την επικοινωνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η χαμένη επικοινωνία δεν μπορεί ποτέ να αποκατασταθεί. Έτσι, η παράλυση είναι μόνιμη. Σε άλλες περιπτώσεις, ο τραυματισμός μπορεί να είναι πιο ήπιος, οπότε παραμένει κάποια λειτουργικότητα.

Η πρόοδος στην ιατρική και την τεχνολογία, όμως, βοηθούν τους παράλυτους ανθρώπους να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση.

Ένα νέο εμφύτευμα Ελβετών επιστημόνων δίνει τη δυνατότητα σε παράλυτους ανθρώπους να σταθούν ξανά όρθιοι, να περπατήσουν, ακόμη και να κολυμπήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Η αρχική θεραπεία μέσω εμφυτεύματος είχε γίνει το 2018, σε έναν παράλυτο άνδρα που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Ο άνδρας κατάφερε να σηκωθεί από το αναπηρικό αμαξίδιο και να περπατήσει με της βοήθεια μπαστουνιού. Τώρα η θεραπεία, που χρησιμοποιεί ηλεκτρική διέγερση για να ενεργοποιήσει τους νευρώνες της σπονδυλικής στήλης, έχει βελτιωθεί χάρη σε πιο εξελιγμένα εμφυτεύματα που ελέγχονται από λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη. Το νέο εμφύτευμα επιτρέπει σε παράλυτους ανθρώπους να ανακτήσουν σε σημαντικό βαθμό την κινητικότητά τους.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine“, εφάρμοσαν με επιτυχία σε τρεις πλήρως παράλυτους άνδρες 29 έως 41 ετών, τη νέα θεραπεία. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, αφού μέσα σε λίγες ώρες μπορούσαν να κινηθούν. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η τεχνική της ηλεκτρικής διέγερσης της σπονδυλικής στήλης συνιστά μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση.

Δείτε επίσης: ΑΙ: Αν συνδέαμε έναν υπολογιστή στον ανθρώπινο εγκέφαλο…

Το νέο εμφύτευμα ενεργοποιεί όλα τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη, τα οποία σχετίζονται με τις κινήσεις των μυών των κάτω άκρων και του κορμού. Η τεχνολογία συνδυάζεται με μια εξατομικευμένη υπολογιστική μέθοδο, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, που επιτρέπει την ακριβή τοποθέτηση του εμφυτεύματος σε διαφορετική θέση σε κάθε παράλυτο άνθρωπο και προσαρμόζεται ανάλογα με τις κινητικές ανάγκες κάθε ασθενούς.

Εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη δίνει ελπίδα σε παράλυτους ανθρώπους

Οι αλγόριθμοι μιμούνται τη φύση. Και τα νέα μας μαλακά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται κάτω από τους σπονδύλους, απευθείας στη σπονδυλική στήλη. Μπορούν να τροποποιούν τους νευρώνες που ρυθμίζουν συγκεκριμένες ομάδες μυών. Ελέγχοντας αυτά τα εμφυτεύματα, μπορούμε να ενεργοποιούμε τη σπονδυλική στήλη όπως θα έκανε ο εγκέφαλος με φυσικό τρόπο, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να στέκεται όρθιος, να βαδίζει, να κολυμπά ή να κάνει ποδήλατο“, δήλωσε ένας από τους επιστήμονες.

Τα πρώτα μου βήματα ήταν απίστευτα, το όνειρο μου είχε πραγματοποιηθεί. Μπορώ τώρα να ανεβοκατεβαίνω σκάλες και ελπίζω ότι έως την άνοιξη θα είμαι σε θέση να περπατώ ένα χιλιόμετρο“, δήλωσε ο Michel Roccati, ένας Ιταλός που είχε μείνει παράλυτος μετά από ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του. Είναι ένας από τους τρεις ασθενείς στους οποίους εισήχθη χειρουργικά το νέο εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη.

Δείτε επίσης: Έγινε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

Η δοκιμή έγινε με επιτυχία σε τρεις ασθενείς. Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάστηκε εντατική εξάσκηση για να νιώσουν άνετα με τη νέα εμφυτευμένη συσκευή, αλλά η κινητικότητά τους βελτιώνεται με εντυπωσιακό ρυθμό. Όπως είπε ο ερευνητής: “και οι τρεις ασθενείς ήταν σε θέση να στέκονται, να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο, να κολυμπούν και να ελέγχουν γενικά τις κινήσεις του σώματος τους μέσα σε μόνο μια μέρα από την ενεργοποίηση των εμφυτευμάτων τους“.

Οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν την επιθυμητή δραστηριότητα στο τάμπλετ τους και αμέσως τα αντίστοιχα πρωτόκολλα μεταβιβάζονται σε έναν βηματοδότη στην κοιλιά τους. Αυτός, με τη σειρά του, μεταφέρει τα σήματα στο εμφύτευμα που ενεργοποιεί συγκεκριμένους νευρώνες, επιτρέποντας έτσι την κίνηση. 

Πηγή: The Guardian