Οι ερευνητές ανακάλυψαν την πρώτη rogue μαύρη τρύπα, και είναι λιγότερο από 5.000 έτη φωτός μακριά. Οι αστρονόμοι εντόπισαν και μέτρησαν τη μάζα μιας απομονωμένης μαύρης τρύπας αστρικής μάζας κατά τη διάρκεια αρκετών ετών και δημοσιεύσαν τα αποτελέσματά τους σε μια νέα μελέτη.

Δείτε επίσης: Ερευνητές έψαξαν για εξωγήινους σε 144 εξωπλανήτες και δισεκατομμύρια αστέρια

Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια rogue μαύρη τρύπα

Στο παρελθόν, όλες οι μαύρες τρύπες αστρικής μάζας που είχαν εντοπιστεί ήταν σε δυαδικά συστήματα. Ωστόσο, η ανακάλυψη μιας rogue μαύρης τρύπας θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα μυστήρια γύρω από αυτές τις οντότητες του διαστήματος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη μαύρη τρύπα περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Βρίσκεται προς το εξόγκωμα στο κέντρο του γαλαξία μας, τον Γαλαξία μας.

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά την ύπαρξη της rogue μαύρης τρύπας το 2011. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα πιθανό γεγονός microlensing. Ουσιαστικά, ένα γεγονός microlensing είναι όταν η βαρυτική δύναμη ενός αντικειμένου προκαλεί το φως ενός αστεριού να κάμπτεται. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται συχνά γύρω από τις μαύρες τρύπες, καθώς τραβούν το φως των κοντινών αστεριών προς το μέρος τους. Φαίνεται επίσης γύρω από αστέρια ή λευκούς νάνους.

Δείτε επίσης: Αστρονόμοι: Δεν θέλουμε τα δορυφορικά δίκτυα να ρυπαίνουν τον νυχτερινό ουρανό

Μετά την αρχική ανακάλυψη, οι αστρονόμοι άρχισαν να παρατηρούν το γεγονός microlensing, αναζητώντας νέες ενδείξεις για την αιτία. Για έξι χρόνια, οι ερευνητές παρακολουθούσαν καθώς το φως άλλαζε, ελπίζοντας να ρίξουν μια ματιά στη μαύρη τρύπα που υποπτεύονταν ότι υπήρχε εκεί. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι άλλαζε και η θέση του αστεριού.

Αυτό οδήγησε την ομάδα να πιστέψει ότι ένα αντικείμενο που περνούσε ήταν η αιτία των αλλαγών. Συνέχισαν να παρακολουθούν και να παρατηρούν τις αλλαγές και τελικά κατάφεραν να αποκλείσουν ότι το microlensing ήταν η αιτία των αλλαγών του φωτός.

Αντίθετα, όλα όσα βρήκαν τους οδήγησαν στο να πιστέψουν ότι μια αδίστακτη μαύρη τρύπα θα μπορούσε να είναι ο ένοχος.

Γιατί όμως πρόκειται για τόσο μεγάλο θέμα;

Ο λόγος που μια rogue μαύρη τρύπα έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον είναι λόγω των επιπτώσεων που έχει σε όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για τις μαύρες τρύπες. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, προηγούμενες ανακαλύψεις έχουν δείξει ότι οι μαύρες τρύπες συνήθως βρίσκονται σε δυαδικά συστήματα.

Ως εκ τούτου, το να βλέπεις μια μαύρη τρύπα μόνη της, χωρίς αστέρι, είναι μεγάλη υπόθεση. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες μαύρες τρύπες εκεί έξω, που απλά δεν μπορούμε να δούμε.

Δείτε επίσης: Falcon 9: Ίσως ο ασφαλέστερος πύραυλος που εκτοξεύτηκε ποτέ

Ωστόσο, η γνώση ότι υπάρχουν rogue μαύρες τρύπες είναι μόνο μέρος της εξίσωσης. Θα πρέπει ακόμα να τις βρούμε, κάτι που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι μαύρες τρύπες είναι συχνά σκοτεινές. Ο κύριος λόγος που οι ερευνητές μπόρεσαν να κάνουν αυτή την ανακάλυψη ήταν οι αλλαγές στο φως από αστέρια πέρα ​​από αυτό.

Πηγή πληροφοριών: bgr.com