Το Τέξας μηνύει τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, για παράνομη συγκέντρωση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, που ανήκαν σε δεκάδες εκατομμύρια πολίτες.

Η μήνυση, που κατατέθηκε τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε πρακτικές για τη συγκέντρωση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, χωρίς να ζητά τη συγκατάθεση των Τεξανών πολιτών. Αυτές οι πρακτικές λειτουργούσαν αναλύοντας πρόσωπα σε φωτογραφίες (ακόμα και πρόσωπα ατόμων που δεν ήταν χρήστες του Facebook).

Δείτε επίσης: Facebook: Ο Peter Thiel αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Meta

Το Τέξας μηνύει την Meta για παράνομη συγκέντρωση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου

Το Νοέμβριο του 2021, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε τη λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης προσώπου.Το Facebook δεν θα αναγνωρίζει πλέον αυτόματα τα πρόσωπα των ανθρώπων σε φωτογραφίες ή βίντεο“, ανέφερε τότε η εταιρεία σε ανάρτησή της. Βέβαια αυτή η κίνηση μάλλον οφειλόταν στις αυξανόμενες ανησυχίες των χρηστών και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο. Τότε, το Facebook είχε πει, επίσης, ότι θα διαγράψει τα δεδομένα που είχε συλλέξει από τουλάχιστον 600 εκατομμύρια χρήστες που ήταν μέρος του προγράμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα του Τέξας, Ken Paxton, το Facebook είχε ήδη συλλέξει βιομετρικά δεδομένα παραβιάζοντας το νόμο περί βιομετρικών δεδομένων και προστασίας των καταναλωτών, δεκάδες εκατομμύρια φορές. Ο νόμος του Τέξας για τα βιομετρικά δεδομένα, Capture or Use of Biometric Identifier (CUBI) Act, ψηφίστηκε το 2009.

Δείτε επίσης: Η Meta φέρνει τα 3D avatars στο Instagram

Σε απάντηση στη μήνυση, ένας εκπρόσωπος της Meta είπε: “Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας

“.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι από το 2010 το Facebook συγκέντρωσε κρυφά δεδομένα Τεξανών χωρίς να ζητά τη συγκατάθεσή τους. Ως αποτέλεσμα, για δέκα περίπου χρόνια, το Facebook συγκέντρωνε αρχεία της γεωμετρίας του προσώπου δεκάδων εκατομμυρίων Τεξανών (μέσα από φωτογραφίες που μεταφορτώνονταν στην πλατφόρμα), χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν τίποτα.

Το Τέξας μηνύει την Meta για παράνομη συγκέντρωση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου

Το θέμα είναι ότι στην πλατφόρμα είχαν μεταφορτωθεί και φωτογραφίες ατόμων που δεν είναι χρήστες του Facebook. Ωστόσο, η εταιρεία συγκέντρωνε και δικά τους δεδομένα. Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η εταιρεία παραβίασε το απόρρητο και αυτών των ατόμων (σύμφωνα με τους νόμους του κράτους).

Η μήνυση σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μιας πολυετούς έρευνας από αξιωματούχους του Τέξας σχετικά με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου της Meta και τον τρόπο με τον οποίο δυνητικά παραβίαζε την πολιτειακή νομοθεσία.

Δείτε επίσης: Ο Zuckerberg αφήνει την Ευρώπη χωρίς Facebook και Instagram;

Η μήνυση αναφέρει ότι το Facebook έδωσε τέλος στο σύστημα αναγνώρισης προσώπου, αλλά η Meta “δεν έχει αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες ή λειτουργίες, όπως το Instagram, το WhatsApp, το Facebook Reality Labs ή το επερχόμενο metaverse“.

Λέγεται ότι ο Paxton ζητά από την εταιρεία αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: CNN International