Περισσότερες από 500.000 διευθύνσεις ελέγχου κωδικών QR σε όλη την Αυστραλία, διέρρευσαν σε μια «μαζική και επικίνδυνη» παραβίαση δεδομένων για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΝΟ.

Δείτε επίσης: FBI: Κακόβουλα QR codes μπορούν να κλέψουν τα χρήματά σας

Το σύστημα που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους πολίτες εν μέσω της πανδημίας θα μπορούσε τώρα να θέτει σε κίνδυνο τους Αυστραλούς, καθώς η διαρροή αποκάλυψε τις τοποθεσίες καταφυγίων ενδοοικογενειακής βίας, τοποθεσίες άμυνας και ακόμη και μια μονάδα συντήρησης πυραύλων.

Ο κατάλογος, για τον οποίο ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Dominic Perrottet, είπε ότι «ανεβάστηκε κατά λάθος», περιλάμβανε επίσης φυλακές, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και χώρους εισόδου σε σήραγγες.

Αν και η διαρροή έγινε πέρυσι, ο κ. Perrottet ενημερώθηκε σχετικά μόλις τη Δευτέρα.

Συνολικά, 566.318 στοιχεία τοποθεσίας που συλλέχθηκαν από το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της NSW μέσω του συστήματος κωδικών QR, δημοσιοποιήθηκαν μέσω κυβερνητικού ιστότοπου.

Μαζί με τις τοποθεσίες της NSW, οι διευθύνσεις στη Δυτική Αυστραλία, το Κουίνσλαντ, τη Βικτώρια, τη Νότια Αυστραλία και το ACT συμπεριλήφθηκαν επίσης στη βάση δεδομένων, η οποία κατέγραψε επιχειρήσεις ή οργανισμούς που επιθυμούν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες για την προστασία του Covid-Safe.

Δείτε ακόμα: Νέο phishing scam στις ΗΠΑ: Δόλια QR codes στους μετρητές στάθμευσης

«Εάν υπήρξε, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, σημαντική παραβίαση, τότε (το) αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα της πολιτείας πρέπει να διωχθεί ποινικά

», είπε ο δικηγόρος και συνήγορος των πολιτικών ελευθεριών Terry O’Gorman.

Η διαρροή των τοποθεσιών των δεκάδων κέντρων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε όλη τη ΝΝΟ «θα μπορούσε να είναι θέμα ζωής και θανάτου», είπε ένας συνήγορος υποστήριξης θυμάτων.

«Εάν η κυβέρνηση μοιράζεται πραγματικά τέτοιες πληροφορίες, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Full Stop Australia, Hayley Foster.

Ο Skeeve Stevens, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τεχνολογίας, εντόπισε τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα τον Σεπτέμβριο και είπε ότι ειδοποίησε τους ειδικούς στον κυβερνοχώρο, οι οποίοι στη συνέχεια το είπαν στην κυβέρνηση της ΝΝΟ.

«Αν οι λάθος άνθρωποι το είχαν καταλάβει, θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για κακά πράγματα», είπε.

Δείτε επίσης: Puma: Θύμα παραβίασης δεδομένων μετά την επίθεση ransomware της Kronos

Αν και η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας είπε ότι παρέπεμψε το θέμα στον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τον Οκτώβριο, ο κ. Perrottet είπε ότι δεν ενημερώθηκε για αυτό που ονόμασε «πρόβλημα» με τη βάση δεδομένων μέχρι τη Δευτέρα.