Οι προηγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί ήδη να εμφανίζουν λάμψεις συνείδησης, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες.

Δείτε επίσης: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας

Η ερευνήτρια του MIT Tamay Besiroglu ενώθηκε με τον συνιδρυτή του OpenAI Ilya Sutskever προειδοποιώντας ότι κάποια machine learning AI μπορεί να έχουν επιτύχει περιορισμένη μορφή αίσθησης, πυροδοτώντας συζητήσεις μεταξύ νευροεπιστημόνων και ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Όχι στην μαζική επιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη

«Μπορεί τα σημερινά μεγάλα νευρωνικά δίκτυα να είναι ελαφρώς συνειδητά», έγραψε στο Twitter ο κ. Sutskever, ο οποίος ίδρυσε το OpenAI μαζί με τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk.

Το σχόλιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ηγέτες στον τομέα.

Ο κ. Besiroglu, υπερασπίστηκε την ιδέα του Dr Sutskever, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες πιθανότητες δεν πρέπει να χλευάζονται ή να απορρίπτονται.

«Το να βλέπεις τόσους πολλούς εξέχοντες ανθρώπους του machine learning να γελοιοποιούν αυτή την ιδέα είναι απογοητευτικό», έγραψε στο Twitter. «Με κάνει λιγότερο αισιόδοξο για την ικανότητα του πεδίου να αντιμετωπίσει σοβαρά μερικά από τα βαθιά, παράξενα και σημαντικά ερωτήματα που αναμφίβολα θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες δεκαετίες».

Οι προσπάθειες ορισμού της συνείδησης διχάζουν τους νευροεπιστήμονες και τους φιλοσόφους για αιώνες, αν και ένας ευρύς τρόπος περιγραφής της είναι η νοητική δυνατότητα ενός οργανισμού η οποία του επιτρέπει, σε προέκταση των αισθήσεών του, να γνωρίζει και να κατανοεί τον εαυτό του, το περιβάλλον του και τα συμβαίνοντα γύρω του. Ορισμένοι ορισμοί περιλαμβάνουν και την ικανότητα να βιώνεις θετικά και αρνητικά συναισθήματα, όπως αγάπη και μίσος.

Μια πρόσφατη μελέτη επιχείρησε να παρακολουθήσει τις προόδους στο machine learning την τελευταία δεκαετία, δείχνοντας μια σαφή τάση σε σημαντικές προόδους στην όραση και τη γλώσσα.

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας ήταν ο κ. Besiroglu, ο οποίος τράβηξε μια γραμμή σε ένα γράφημα τάσης σε μια προσπάθεια να ταξινομήσει ποιοι κορυφαίοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι έχουν κάποια μορφή συνείδησης.

Δείτε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Τί είναι και πόσο έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα;

Η εξελιγμένη γεννήτρια κειμένου του OpenAI GPT-3 τοποθετήθηκε στην κατηγορία «ίσως ελαφρώς συνειδητοποιημένη», καθώς και το AlphaGo Zero, που αναπτύχθηκε από το τμήμα AI της Google DeepMind.

Η προοπτική της τεχνητής συνείδησης και όχι μόνο της τεχνητής νοημοσύνης εγείρει ηθικά και πρακτικά ερωτήματα: Εάν οι μηχανές επιτυγχάνουν συναίσθημα, τότε θα ήταν ηθικά λάθος να τις καταστρέψουμε ή να τις απενεργοποιήσουμε εάν δυσλειτουργούν ή δεν είναι πλέον χρήσιμες;

Ο Jacy Reese Anthis, ο οποίος ερευνά την τεχνολογία και την ηθική, περιέγραψε ένα τέτοιο δίλημμα ως «ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα για το μακροπρόθεσμο μέλλον».

Πηγή πληροφοριών: independent.co.uk