Γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο: O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι το ηλιακό παρατηρητήριο Solar Orbiter εντόπισε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα solar prominence ή ηλιακή «προεξοχή», που εκτοξεύθηκε σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων στο διάστημα. Η εικόνα που τραβήχτηκε είναι εντυπωσιακή γιατί φαίνεται ταυτόχρονα ολόκληρος ο Ήλιος και το solar prominence.

Solar prominence: Το Solar Orbiter κατέγραψε γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο

Όπως επιβεβαίωσε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος είναι η πρώτη εικόνα που έχει καταγράψει την τεράστια έκρηξη μαζί με ολόκληρο τον Ήλιο.

Δείτε επίσης: Διαμάντι δισεκατομμυρίων ετών από το διάστημα πωλήθηκε σε δημοπρασία

Η συγκεκριμένη έκρηξη ευτυχώς δεν είχε ως στόχο τη Γη.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία από την καρδιά του ηλιακού μας συστήματος ήταν αποτέλεσμα σωστού timing και τύχης. Στις 15 Φεβρουαρίου, όταν συνέβη το φαινόμενο, το Solar Orbiter ήταν ακόμα αρκετά μακριά και έτσι το Full Sun Imager του μπορούσε να καταγράψει την πλήρη εικόνα. Έτσι, στη φωτογραφία δεν φαίνεται μόνο η έκρηξη αλλά και ο ίδιος ο Ήλιος.

Εάν το solar prominence είχε συμβεί ένα μήνα αργότερα, το Solar Orbiter θα βρισκόταν πιο κοντά στον ήλιο και έτσι δεν θα μπορούσε να καταγράψει ολόκληρο το φαινόμενο. Επιπλέον, αν η έκρηξη στόχευε περισσότερο προς την κατεύθυνση της Γης, θα μπορούσε να είχε διακόψει το έργο παρακολούθησης του Solar Orbiter.

Δείτε επίσης: White dwarf παρατηρείται να τρώει τον πλανήτη του για πρώτη φορά

Solar prominence ή ηλιακή «προεξοχή»: Το Solar Orbiter κατέγραψε γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο

Τα solar prominences είναι τεράστιες δομές γραμμών μαγνητικού πεδίου, που συγκρατούν πυκνές συγκεντρώσεις ηλιακού πλάσματος, αιωρούμενες πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου. Είναι ουσιαστικά ένας τύπος στεφανιαίας μαζικής εκτίναξης (Coronal Mass Ejection), μια μορφή ηλιακής δραστηριότητας που συνοδεύεται από μεγάλης κλίμακας εκτόξευση πυκνού υλικού από το ηλιακό στέμμα προς τον μεσοπλανητικό χώρο. Σε αντίθεση με τις ηλιακές εκλάμψεις, στις οποίες η ενέργεια απελευθερώνεται ξαφνικά πριν απορροφηθεί ξανά στον Ήλιο, μια έκρηξη solar prominence εκτοξεύει τεράστιες συγκεντρώσεις πλάσματος στο διάστημα. Αυτό γίνεται συχνά κατά μήκος ενός τόξου, που διαμορφώνεται από τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις που περιβάλλουν το αστέρι.

Δείτε επίσης: Ο Musk μας δείχνει πως θα είναι το ταξίδι στον πλανήτη Άρη

Αυτό φαίνεται και στην εικόνα που κατέγραψε το Solar Orbiter. Η έκρηξη πλάσματος από τον Ήλιο είναι ορατή στο επάνω αριστερό μέρος της εικόνας. Σε αντίθεση με μια απλή ηλιακή έκλαμψη, ένα solar prominence, όπως αυτό, μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, ακόμη και μήνες.