Η Bosch αυξάνει τις προηγούμενες επενδύσεις της στην παραγωγή ημιαγωγών, προκειμένου να παραμείνει στην κορυφή της αποτελεσματικής καταπολέμησης των ελλείψεων chip. Η εταιρεία προσθέτει επιπλέον 296 εκατομμύρια δολάρια επί του προηγούμενου ποσού των 473 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε ήδη δεσμευτεί να ξοδέψει το 2022 πέρυσι σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής.

Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του που δεσμεύτηκε πέρυσι προοριζόταν για τη νέα εγκατάσταση κατασκευής wafer 300 χιλιοστών της Bosch στη Δρέσδη, με περίπου 57 εκατομμύρια δολάρια να προορίζονται για τo Reutlingen, κοντά στη Στουτγάρδη, όπου η Bosch ξεκίνησε την παραγωγή τον Δεκέμβριο. Ωστόσο η νέα χρηματοδότηση θα πάει σχεδόν αποκλειστικά στο Reutlingen για τη δημιουργία νέου χώρου παραγωγής με cleanrooms των συνολικά 44.000 τετραγωνικών μέτρων από τώρα έως και το 2025. Αυτό είναι μια κίνηση που κάνει η εταιρεία ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για ημιαγωγούς και μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα (MEMS) τόσο στην αγορά αυτοκινήτων όσο και στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Bosch – έλλειψη chip: Επενδύει 296 εκατ. για την παραγωγή ημιαγωγών

Ο Markus Heyn, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch και πρόεδρος του επιχειρηματικού τομέα Mobility Solutions, δήλωσε ότι σκοπός της εταιρείας είναι να εδραιωθεί στην θέση του κορυφαίου κατασκευαστή chip για εφαρμογές αυτοκινήτων.

Επεξηγηματικά, τα cleanrooms αποτελούν μεγάλα ειδικά κατασκευασμένα δωμάτια έτσι ώστε να μπορούν να είναι υπό έλεγχο αυστηρές συνθήκες περιβάλλοντος όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, η θερμοκρασία, ο φωτισμός, ο θόρυβος, η πίεση του αέρα και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Δεδομένου ότι οι ημιαγωγοί της Bosch, όπως πολλοί άλλοι, είναι κατασκευασμένοι από καρβίδιο του πυριτίου, η διαδικασία κατασκευής απαιτεί απόλυτη αυστηρότητα καθώς το πυρίτιο βρίσκεται στην άμμο και πρέπει να εξευγενιστεί προτού χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή. Αυτή είναι μια απίστευτα ακριβής διαδικασία που μπορεί να αποτύχει εντελώς εάν ακόμη και ένα μικροσκοπικό κομμάτι σκόνης προσγειωθεί στο τσιπ τη λάθος στιγμή.

Δείτε ακόμα: Η Apple θα κυκλοφορήσει το τσιπ M2 σε τέσσερις νέους Mac φέτος

Ο Stefan Hartung, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch, σε δήλωσή του ανέφερε ότι η παραγωγική ικανότητα για ημιαγωγούς στo Reutlingen βελτιώνεται συστηματικά. Παράλληλα τόνισε πως η νέα αυτή επένδυση όχι μόνο θα ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της εταιρείας, αλλά θα ωφελήσει επίσης τους πελάτες και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

Bosch – έλλειψη chip: Επενδύει 296 εκατ. για την παραγωγή ημιαγωγών

Κατά την παραγωγή wafer του Reutlingen θα παραχθούν wafers 6 και 8 ιντσών. Παρόλο που τα wafers 6 ιντσών δεν χρησιμοποιούνται τόσο όσο των 8 ιντσών ή των 12 ιντσών στις μέρες μας, η διαδικασία μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής προϊόντων ημιαγωγών όπως LED και αισθητήρες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε wafer των 8 ιντσών από το 2019 τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως σε πράγματα όπως αισθητήρες, MCU και τσιπ ασύρματης επικοινωνίας. Η επέκταση μέσω του Reutlingen θα εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση για MEM στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των καταναλωτών και για ημιαγωγούς ισχύος από καρβίδιο του πυριτίου.

Οι εγκαταστάσεις της Bosch στη Δρέσδη θα παράγουν περισσότερα τσιπ πυριτίου 12 ιντσών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων υψηλής απόδοσης όπως CPU, IC και μνήμες.

Bosch: επενδύει 296 εκατομμύρια για την παραγωγή ημιαγωγών

Δείτε ακόμα: Apple: Μειώνει την παραγωγή iPhone λόγω της έλλειψης τσιπ

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τη συνδεσιμότητα βοήθησαν να επιτύχει η Bosch συνεχή βελτίωση της παραγωγής της με γνώμονα τα δεδομένα και ως εκ τούτου να παράγονται όλο και καλύτερα τσιπ. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη λογισμικού που επιτρέπει την αυτοματοποιημένη ταξινόμηση των ελαττωμάτων. Με το υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησής του, αυτό το υπερσύγχρονο περιβάλλον παραγωγής στο Reutlingen θα προστατεύσει το μέλλον του εργοστασίου και τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται εκεί.

Τέλος, η Bosch σχεδιάζει την επέκταση μιας υπάρχουσας εγκατάστασης τροφοδοσίας, κατασκευάζοντας ένα επιπλέον κτίριο για συστήματα τροφοδοσίας μέσων. Ο νέος χώρος παραγωγής θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2025.

Πηγή: techcrunch.com