Η Ουκρανία – για την ακρίβεια η κυβέρνηση της Ουκρανίας – φέρεται να έστειλε έκκληση για εθελοντές χάκερ για να βοηθήσουν στην προστασία της ζωτικής σημασίας υποδομής της χώρας.

Ουκρανία: Χρειαζόμαστε εθελοντές χάκερ για την προστασία κρίσιμων υποδομών

Δείτε επίσης: Η τιμή του Bitcoin καταρρέει καθώς η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου, το Reuters ανέφερε ότι ανακοινώσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση έχουν εμφανιστεί σε διάφορα διαδικτυακά φόρουμ.

Ο Yegor Aushev, ο συνιδρυτής της Cyber ​​Unit Technologies και μια προσωπικότητα που είναι γνωστή στους ουκρανικούς κύκλους για την προώθηση της ανάπτυξης ethical hacking, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι έγραψε την ανάρτηση μετά από αίτημα ενός ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας.

Ένα άλλο άτομο που εμπλέκεται στο σχέδιο επιβεβαίωσε στο δημοσίευμα ότι το αίτημα εκδόθηκε το πρωί της Πέμπτης, όταν η Ρωσία ξεκίνησε να εισβάλλει στην Ουκρανία.

Η ανάρτηση έγραφε: “Ουκρανική cybercommunity! Ήρθε η ώρα να εμπλακούμε στην κυβερνοάμυνα της χώρας μας”.

Δείτε επίσης: Ransomware που χτύπησε την Ουκρανία χρησιμοποιείται ως δόλωμα

Ο Aushev είπε στο Reuters ότι αφού οι χάκερ υποβάλουν αίτηση για βοήθεια μέσω ενός εγγράφου της Google που απαιτεί και τη λίστα των δεξιοτήτων τους, οι εθελοντές θα χωριστούν σε «αμυντικές και επιθετικές» ομάδες.

Οι εθελοντές χάκερ θα επικεντρωθούν στην προστασία κρίσιμων assets, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ενέργειας και νερού, ενώ οι επιθετικές ομάδες θα κληθούν να βοηθήσουν τον στρατό της Ουκρανίας με την κυβερνοκατασκοπεία και την παρακολούθηση των δυνάμεων εισβολής.

Ουκρανία: Χρειαζόμαστε εθελοντές χάκερ για την προστασία κρίσιμων υποδομών

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ορισμένοι κυβερνητικοί ιστότοποι παρουσίασαν διακοπές λειτουργίας λόγω ενός κύματος επιθέσεων DDoS. Οι ιστότοποι που επηρεάστηκαν φέρεται να είναι: το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε επίσης: Το Facebook ενεργοποιεί το εργαλείο “lock profile” για χρήστες στην Ουκρανία

Το NetBlocks ανέφερε στις 24 Φεβρουαρίου ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, υπέστη «διακοπή δικτύου και τηλεπικοινωνιών, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να αποκοπούν» από τις υπηρεσίες.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com