Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Darmstadt στη Γερμανία, η εφαρμογή AirGuard για Android συσκευές, παρέχει την καλύτερη προστασία από την κρυφή παρακολούθηση των AirTag σε σύγκριση με άλλες εφαρμογές.

Δείτε επίσης: Πώς θα προετοιμάσετε την Android συσκευή σας για πιθανή κλοπή

Το Apple AirTag είναι ένα σύστημα εύρεσης συσκευών που βασίζεται σε Bluetooth, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021 και επιτρέπει στους κατόχους να παρακολουθούν τη συσκευή χρησιμοποιώντας την υπηρεσία «Find My» της Apple.

Δυστυχώς, τα AirTag έχουν μεγάλες δυνατότητες κατάχρησης λόγω του μικρού τους μεγέθους, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να τα τοποθετήσουν σε μπουφάν, αποσκευές ή ακόμα και στα αυτοκίνητα των ανθρώπων για να τους παρακολουθούν χωρίς άδεια.

Παρόλο που η Apple έχει εφαρμόσει ένα περίπλοκο σύστημα κατά της κατασκοπείας για την πρόληψη περιπτώσεων κατάχρησης, η κρυφή παρακολούθηση των AirTag εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα.

Η Apple ενημερώνει συνεχώς αυτό το σύστημα με αυστηρότερους κανόνες και προσθήκες, αλλά όπως έχουν αποδείξει επανειλημμένα οι κακόβουλοι χρήστες, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφευχθεί ο εντοπισμός.

Στην περίπτωση των χρηστών Android, το πρόβλημα μεγεθύνεται επειδή η Apple τους άφησε χωρίς επίσημο τρόπο εντοπισμού των AirTags μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, όταν κυκλοφόρησε το Tracker Detect στο Play Store.

Το Tracker Detect ωστόσο, δεν είναι τόσο καλό όσο το αντίστοιχο iOS, καθώς ενημερώνει το θύμα ότι παρακολουθείται μόνο εάν λάβει εντολή να εκτελέσει μια χειροκίνητη σάρωση και ακόμη και τότε, συχνά χάνει τα κοντινά AirTags χωρίς προφανή λόγο.

Δείτε ακόμα: AirTags: Το νέο update δυσκολεύει την παρακολούθηση από τρίτους

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου αποφάσισαν να κάνουν κάτι για το πρόβλημα απορρήτου των Apple AirTag στις Android συσκευές και αναμόρφωσαν την ανίχνευση παρακολούθησης iOS για να κατανοήσουν καλύτερα την εσωτερική λειτουργία του.

Στη συνέχεια σχεδίασαν την εφαρμογή AirGuard, μια πλήρως αυτόματη και παθητική λύση ανίχνευσης κατά της παρακολούθησης, που λειτουργεί ενάντια σε όλα τα αξεσουάρ Find My και άλλες συσκευές παρακολούθησης.

Η εφαρμογή κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2021 και από τότε έχει συγκεντρώσει μια βάση χρηστών 120.000 ατόμων. Μπορεί να ανιχνεύσει όλες τις συσκευές Find My, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκατασκευασμένων, όπως τα κλωνοποιημένα ή τροποποιημένα AirTag, ως το απόλυτο μυστικό εργαλείο παρακολούθησης.

Συνοπτικά, η προσέγγισή τους διαπιστώθηκε ότι είναι ανώτερη από το σύστημα iOS, πόσο μάλλον από την εφαρμογή anti-tracking της ίδιας της Apple για Android.

Εκτός από την ταχύτερη προβολή των προειδοποιήσεων παρακολούθησης, το AirGuard μπορεί επίσης να ανιχνεύσει ιχνηλάτες που τοποθετούνται σε αυτοκίνητα, κάτι που είναι το πιο δύσκολο για τις άλλες λύσεις να αποκαλυφθούν και η καλύτερη επιλογή τοποθέτησης ιχνηλάτη για κακόβουλους παράγοντες.

Η μόνη αδυναμία του AirGuard έναντι του iOS είναι οι περιορισμένες ευκαιρίες σάρωσης που παρέχονται από το λειτουργικό σύστημα Android, γεγονός που κάνει τα αρχεία καταγραφής τοποθεσίας παρακολούθησης πιο φειδωλά.

Δείτε επίσης: Οι κλέφτες χρησιμοποιούν τα AirTags για να κλέψουν το αυτοκίνητο σας

Η εφαρμογή AirGuard είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα που διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play Store, επομένως ο κώδικάς της είναι ανοιχτός σε έλεγχο και οι πιθανότητες να συνδεθεί η εφαρμογή με κακόβουλο λογισμικό είναι ελάχιστες.

Ωστόσο, αυτές οι εφαρμογές ζητούν ορισμένες επικίνδυνες άδειες για να λειτουργήσουν στο smartphone σας, οι οποίες είναι αναπόσπαστες για την παροχή της υπηρεσίας που υπόσχονται.

Μπορείτε να δείτε τη λεπτομερή πολιτική απορρήτου που αποκαλύπτει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο η AirGuard χρησιμοποιεί τα δεδομένα χρήστη που συλλέγει εδώ.