Οι γιγαντιαίες εταιρείες Visa και Mastercard έχουν αποκλείσει τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα δίκτυά τους ως απάντηση στις κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Binance: Δεν θα μπλοκάρουμε λογαριασμούς Ρώσων χρηστών παρά το αίτημα της Ουκρανίας

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου εισβολή στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλουν μια σειρά κυρώσεων με στόχο την αποκοπή της Μόσχας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ τοποθέτησαν έναν αριθμό Ρώσων ιδιωτών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε μια λίστα κυρώσεων που ονομάζεται Specially Designated Nationals. Αποκλείει ουσιαστικά τις εταιρείες και τους ανθρώπους των ΗΠΑ από το να συναλλάσσονται με οποιοδήποτε άτομο ή οντότητα σε αυτήν τη λίστα. Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις και στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τη Δευτέρα.

Δείτε επίσης: Ουκρανία – Σύνορα: Η Tesla προσφέρει δωρεάν supercharging

Τη Δευτέρα, η Mastercard είπε ότι «απέκλεισε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» από το δίκτυο πληρωμών της, χωρίς να κατονομάσει εταιρείες ή άτομα. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες ημέρες για να τηρούμε πλήρως τις υποχρεώσεις συμμόρφωσής μας καθώς αυτές εξελίσσονται», πρόσθεσε η εταιρεία.

Και η Visa έχει μπλοκάρει εκείνους που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων, λέγοντας – σήμερα Τρίτη – ότι «λαμβάνει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις ισχύουσες κυρώσεις και ότι είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με πρόσθετες κυρώσεις που ενδέχεται να εφαρμοστούν».

Η Visa και η Mastercard υποσχέθηκαν και 2 εκατομμύρια δολάρια για τα ταμεία ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι συμφώνησαν το Σάββατο να αφαιρέσουν βασικές ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT. Αυτό, σημαίνει ότι οι ρωσικές τράπεζες δεν θα μπορούν να επικοινωνούν με ασφάλεια με τράπεζες πέρα ​​από τα σύνορά τους.

Οι εκτεταμένες κυρώσεις έχουν προκαλέσει βουτιά στην αξία του ρωσικού ρουβλίου.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov κάλεσε τα μεγάλα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων να μπλοκάρουν τις διευθύνσεις των Ρώσων χρηστών.

Δείτε επίσης: Microsoft: Η Ουκρανία δέχτηκε επιθέσεις από το FoxBlade malware πριν την εισβολή

Η Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, δήλωσε ότι θα μπλοκάρει τους λογαριασμούς Ρώσων ατόμων που έχουν υποστεί κυρώσεις, αλλά τόνισε ότι δεν θα παγώσει «μονομερώς» τους λογαριασμούς όλων των Ρώσων χρηστών.

Πηγή πληροφοριών: cnbc.com