Οι εφαρμογές Apple Maps και Apple Weather επισημαίνουν την Κριμαία ως τμήμα της Ουκρανίας όταν η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται από οποιαδήποτε χώρα εκτός της Ρωσίας. Φαίνεται ότι η εταιρεία χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες άλλαξε την ουδέτερη στάση που είχε διατηρήσει για την εδαφική διαφορά. Λογικά, η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάποια σχέση με αυτήν την αλλαγή.

Δείτε επίσης: Το Spotify κλείνει το γραφείο του στη Ρωσία ως απάντηση στην επίθεση στην Ουκρανία

Στο παρελθόν, οι εφαρμογές της Apple προσπάθησαν να μείνουν ουδέτερες στο ζήτημα αρνούμενες να καταγράψουν την Κριμαία ως τμήμα οποιασδήποτε χώρας – για χρήστες που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή από οποιοδήποτε μέρος της Γης. Ωστόσο, το 2019 η Apple ενημέρωσε τις εφαρμογές της (Maps και Weather) για να εμφανίζει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας όταν προβάλλεται εντός της Ρωσίας, αψηφώντας τη διεθνή συναίνεση και εξοργίζοντας τους Ουκρανούς.

Η απόφαση να αναγνωριστεί ο ισχυρισμός της Ρωσίας επικρίθηκε έντονα από Ουκρανούς αξιωματούχους εκείνη την εποχή, με την πρεσβεία της Ουκρανίας να γράφει στο Twitter: «[Ας] υπενθυμίσουμε στην Apple ότι η #CrimeaIsUkraine και είναι υπό ρωσική κατοχή – όχι η κυριαρχία της». Εν τω μεταξύ, Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την κίνηση ως διόρθωση μιας «ανακρίβειας».

Τώρα φαίνεται ότι η Apple τηρεί μια ελαφρώς διαφορετική στάση, χαρακτηρίζοντας ξεκάθαρα τη χερσόνησο ως μέρος της Ουκρανίας — τουλάχιστον σε όσους μπαίνουν στην εφαρμογή από χώρες εκτός της Ρωσίας. Οι εφαρμογές Apple Maps και Weather πλέον θεωρούν την Κριμαία ως ουκρανικό έδαφος – για χρήστες που μπαίνουν από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και, φυσικά, της Ουκρανίας.

Δείτε επίσης: Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Τι σχέση έχουν τα Google restaurant reviews;

Το Mashable επικοινώνησε με την Apple για να ρωτήσει πότε έγινε η αλλαγή, καθώς και αν η Κριμαία εξακολουθεί να επισημαίνεται ως ρωσικό έδαφος όταν οι χρήστες μπαίνουν στις εφαρμογές από τη Ρωσία.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, πραγματοποιώντας στρατιωτική εισβολή στη χερσόνησο και εγκαθιστώντας νέους αξιωματούχους. Στη συνέχεια διεξήχθη δημοψήφισμα με το ερώτημα το αν ο πολίτης επιθυμεί να προσαρτηθεί η Κριμαία στην Ρωσική Ομοσπονδία ή αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ουκρανία με μεγαλύτερη αυτονομία και με ταυτόχρονη επαναφορά του Κριμαϊκού συντάγματος του 1992.

Η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας, αρνούμενη να αναγνωρίσει τον ισχυρισμό της για την Κριμαία, θεωρώντας το δημοψήφισμα παράνομο. Η Ρωσία υπέστη κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή. Ωστόσο, καμία από αυτές τις κυρώσεις δεν φαίνεται να αποθάρρυνε τη Ρωσία.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Apple απάντησε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σταματώντας τις πωλήσεις προϊόντων στη Ρωσία, καθώς και αφαιρώντας το Russia Today και το Sputnik News από τα App Stores εκτός της Ρωσίας. Οι αλλαγές στις εφαρμογές Apple Maps και Weather δεν αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση.

Δείτε επίσης: Η Ουκρανία ζητά αποκοπή της Ρωσίας από την παραγωγή videogames

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είμαστε δίπλα σε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν ως αποτέλεσμα της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Apple. «Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση και είμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες κυβερνήσεις για τις ενέργειες που λαμβάνουμε».

Πηγή πληροφοριών: mashable.com