Η Roskomnadzor, ο ρωσικός φορέας παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών – ουσιαστικά η Ρωσία, ζήτησε από την Google να σταματήσει τις διαφημιστικές καμπάνιες που διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε βίντεο του YouTube.

Δείτε επίσης: Η Apple σταματά την πώληση προϊόντων της στη Ρωσία

Όπως ισχυρίζεται η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, διαδικτυακές διαφημίσεις με ανακριβές περιεχόμενο προωθούν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την «ειδική επιχείρηση» που κάνει η Ρωσία – για την ακρίβεια ο ρωσικός στρατός – στην Ουκρανία.

«Η Roskomnadzor έστειλε επιστολή στην Google LLC (υπεύθυνη για τις διαφημιστικές δραστηριότητες της Google στη Ρωσία) με αίτημα να σταματήσει αμέσως η διάδοση ψευδών πληροφοριών πολιτικής φύσης σχετικά με την ειδική επιχείρηση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία στο έδαφος της Ρωσίας», εξήγησε το internet watchdog.

«Τέτοια διαφημιστικά μηνύματα εμφανίζονται στους Ρώσους χρήστες του YouTube και περιέχουν παραπληροφόρηση που στοχεύει στη διαμόρφωση μιας στρεβλής αντίληψης για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα και στη δημιουργία συναισθημάτων διαμαρτυρίας στο ρωσικό κοινό.»

Δείτε επίσης: Twitter: Από λάθος αναστείλαμε τα accounts που παρακολουθούν τα ρωσικά στρατεύματα

«Η υπηρεσία θεωρεί απαράδεκτη τη χρήση του YouTube στον πόλεμο πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των διαφημιστικών δυνατοτήτων της πλατφόρμας».

Η Roskomnadzor ειδοποίησε και τα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις 26 Φεβρουαρίου (π.χ. Ekho Moskvy, InoSMI, Mediazona, New Times, Dozhd, Svobodnaya Pressa, Krym. Realii, Novaya Gazeta, Journalist και Lenizdatnot) να μην διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με βομβαρδισμός πόλεων στην Ουκρανία, καθώς και να προσέχουν πως χαρακτηρίζουν την «συνεχιζόμενη επιχείρηση» – οι λέξεις επίθεση, εισβολή ή κήρυξη πολέμου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Χρειαζόμαστε εθελοντές χάκερ για την προστασία κρίσιμων υποδομών

Η Ρωσία θέλει να εισαγάγει έναν νέο νόμο που θα τιμωρεί τη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία με έως και 15 χρόνια φυλάκιση.

Τι έχει κάνει η Google από την πλευρά της

Ωστόσο, η Google έχει ήδη λάβει μέτρα για να σταματήσει την παραπληροφόρηση, έχει καταργήσει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας και έχει αποκλείσει YouTube κανάλια που ανήκουν στο Russia Today (RT) και στο Sputnik σε όλη την Ευρώπη κατόπιν αιτήματος των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Roskomnadzor διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του YouTube, απαιτώντας την άμεση άρση όλων των περιορισμών πρόσβασης στους επίσημους λογαριασμούς των ρωσικών μέσων ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων των RT και Sputnik) στην Ευρώπη.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com