Στην Ουκρανία τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, αφού όσοι βρίσκονται στην χώρα τα χρησιμοποιούν για τα εξής: επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα δείχνοντας τους ότι είναι καλά, κοινοποιούν live videos τα οποία δείχνουν τι συμβαίνει στη χώρα χωρίς λογοκρισία και χρησιμοποιούν το GPS για να βοηθήσουν στην πλοήγηση σε μια ασφαλή διαδρομή έξω από τη χώρα.

Δείτε επίσης: Youtuber δημιούργησε ένα Power Bank ικανό να φορτίσει 5,000 smartphones

Ουκρανία: Τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο

Λαμβάνοντας υπόψη τον κρίσιμο αυτό ρόλο των smartphones, ορισμένοι εξέφρασαν την έκπληξή τους που η Ρωσία δεν έχει ακόμη στοχεύσει σταθμούς βάσης και άλλες τηλεπικοινωνιακές υποδομές στην Ουκρανία, με τους ειδικούς να αναρωτιούνται εάν πρόκειται για παράβλεψη ή για σκόπιμο τέχνασμα…

Το CNET αναφέρει ότι αυτός ο πόλεμος είναι διαφορετικός από οποιονδήποτε έχει συμβεί στο παρελθόν αφού ο κόσμος βλέπει live τα γεγονότα την στιγμή που συμβαίνουν.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο κόσμος έχει άμεση εικόνα του πολέμου, καθώς οι απλοί Ουκρανοί πολίτες καταγράφουν τις μάχες που ξέσπασαν στη χώρα τους.

Προφανώς και οι απλοί πολίτες δεν διαθέτουν εξελιγμένο εξοπλισμό. Αντίθετα, χρησιμοποιούν τα εργαλεία στα οποία βασίζονταν εδώ και καιρό για να επικοινωνούν: smartphones, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ένα ευρέως διαδεδομένο δίκτυο τηλεπικοινωνιών που μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από την καταστροφή.

Τα πλάνα και οι πληροφορίες δεν μπλοκάρονται, επομένως παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο με τρόπο που δεν έχει συμβεί σε αυτήν την κλίμακα […]

Αυτό ξεχωρίζει τον πόλεμο της Ουκρανίας από άλλες πρόσφατες συγκρούσεις, όπως η σύγκρουση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, όπου μεγάλο μέρος των βίντεο καταγράφονταν από στρατιώτες. Στην Ουκρανία, οι άμαχοι τραβούν τα περισσότερα από τα βίντεο.

Δείτε επίσης: iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro‌ Max: Όσα είπε η Apple για τα smartphones

Ουκρανία: Τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο

Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι άνθρωποι αφού βγαίνουν από υπόγεια καταφύγια είναι να χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να μιλάνε με την οικογένεια και τους φίλους τους. Και όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τη σύγκρουση χρησιμοποιούν live χάρτες για να βρουν μια ασφαλή διαδρομή και να φύγουν από την χώρα.

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να λειτουργούν, παρά τις εκτεταμένες καταστροφές κτιρίων που έχει προκαλέσει ο ρωσικός στρατός. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αποτυχία να καταστρέψει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές αποτελεί παράβλεψη της Ρωσίας σε μια επίθεση που μοιάζει όλο και περισσότερο με μια κακώς προετοιμασμένη επίθεση. Άλλοι, ωστόσο, υποψιάζονται ότι πρόκειται για μια σκόπιμη τακτική, έτσι ώστε οι ρωσικές δυνάμεις να μπορούν να απομυζούν δεδομένα για να έχουν καλύτερη εικόνα της κατάστασης.

Δείτε επίσης: Λιθουανία: Γιατί καλεί τους πολίτες να πετάξουν τα κινεζικά smartphones;

Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι στις μεγαλύτερες πόλεις δώθηκε μάχη για να μην υπάρχει θέμα με την συνδεσιμότητα.

Πηγή πληροφοριών: 9to5mac.com