Η Microsoft επιτέλους κυκλοφόρησε το νέο API της, το DirectStorage για τους προγραμματιστές παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ότι ένα από το πολλά υποσχόμενα χαρακτηριστικά του Xbox Series X έρχεται και στον υπολογιστή.

Το DirectStorage υπόσχεται να προσφέρει ταχύτερη φόρτωση καθώς έχει βελτιστοποιημένες προσβάσεις NVMe SSD. Στο παρελθόν, ένα παιχνίδι μπορούσε να εκτελεί μόνο ένα in/out access κάθε φορά. Αυτό είναι κάτι που δεν δημιουργούσε πρόβλημα στην εποχή των σκληρών δίσκων αλλά τώρα που τα περισσότερα gaming PCs έχουν SSD, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν gigabyte ανά δευτερόλεπτο (IOPS) με εκατοντάδες χιλιάδες εκτελέσεις εισόδου/εξόδου, είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόταν μια καλύτερη μέθοδος: το DirectStorage.

Δείτε επίσης: Η Microsoft προειδοποιεί να μην απεγκαταστήσετε το Microsoft Store

Το DirectStorage επιτρέπει σε έναν NVMe SSD να επιτύχει την πλήρη απόδοση επιτρέποντας πολλαπλές λειτουργίες I/O ταυτόχρονα. Αυτό επιτρέπει τη μεταφορά στοιχείων απευθείας στην GPU πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη απόδοση.

DirectStorage API της Microsoft – έρχονται καλύτερες επιδόσεις στο gaming

Τα περισσότερα στοιχεία του παιχνιδιού είναι συμπιεσμένα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην CPU πριν φορτώσει το στοιχείο. Στο μέλλον, το DirectStorage θα αποκτήσει υποστήριξη για εργασίες συμπίεσης και αποσυμπίεσης αρχείων στην GPU.

Σε συνδυασμό, το DirectStorage θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερο χρόνο φόρτωσης παιχνιδιών και transition ανάμεσα σε levels, σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα textures και σε λιγότερα popups κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Η Microsoft μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει τα ονόματα παιχνιδιών που θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία αλλά τα παιχνίδια που αναπτύχθηκαν από την Microsoft studios ή τα Xbox exclusives θα είναι σίγουρα από τα πρώτα. Οι third party προγραμματιστές θα πρέπει να αφιερώσουν πόρους ανάπτυξης και δεδομένου ότι δεν έχουν κυκλοφορήσει ανακοινώσεις παιχνιδιών, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί χρόνος μέχρι να δούμε το API εν δράση στους υπολογιστές.

Διαβάστε επίσης: Microsoft Patch Tuesday Μαρτίου 2022: Ποιες ευπάθειες διορθώνει;

DirectStorage API της Microsoft – έρχονται καλύτερες επιδόσεις στο gaming

Πιο πριν, η Nvidia είχε ανακοινώσει την τεχνολογία RTX IO, η οποία είναι χτισμένη με βάση το DirectStorage. Η Nvidia υπόσχεται πολλά από τα ίδια πράγματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ταχεία αποσυμπίεση αρχείων και οι γρήγοροι χρόνοι φόρτωσης που ταιριάζουν σε παιχνίδια open world ή σε παιχνίδια με πολύ λεπτομέρεια στα textures.

Το DirectStorage θα διατίθεται στους χρήστες των Windows 10 και Windows 11, αν και η Microsoft συνιστά τη χρήση των Windows 11 για καλύτερα αποτελέσματα. Η εταιρεία θα αναφέρει περισσότερα για το DirectStorage στο Game Developers Conference στις 22 Μαρτίου.

Πηγή: pcgamer.com