Το Instagram λανσάρει νέα εργαλεία γονικού ελέγχου, εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να παρακολουθούν και να περιορίζουν τη χρήση της εφαρμογής από τα παιδιά τους. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις πρώην στελέχους του Facebook σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του Instagram σε νεαρούς χρήστες.

Δείτε επίσης: Mark Zuckerberg: Τα NFT έρχονται σύντομα στο Instagram

Τα εργαλεία γονικού ελέγχου, που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, προσφέρουν στους γονείς τη δυνατότητα να βλέπουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους στο Instagram και να θέτουν όρια στη χρήση του. Επίσης, οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν ποιους λογαριασμούς ακολουθούν τα παιδιά τους και ποιοι λογαριασμοί ακολουθούν τα παιδιά τους. Οι επιλογές είναι προς το παρόν διαθέσιμες για γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η εταιρεία σχεδιάζει να τις επεκτείνει σε παγκόσμιο επίπεδο, τους επόμενους μήνες.

Οι νέες δυνατότητες είχαν ανακοινωθεί σε μια ανάρτηση από τον επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, στα τέλη του περασμένου έτους. Ορισμένες λειτουργίες είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο και στόχευαν απευθείας σε έφηβους χρήστες (π.χ. υπενθύμιση στους χρήστες να κάνουν ένα διάλειμμα από την εφαρμογή μετά από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα).

Όλα ξεκίνησαν από κάποιες αποκαλύψεις

Πέρυσι, το πρώην στέλεχος του Facebook, Frances Haugen, διέρρευσε εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας που έδειχνε ότι η εταιρεία γνώριζε τους τρόπους με τους οποίους το Instagram μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους οι έφηβοι και κυρίως τα κορίτσια. Οι νομοθέτες κάλεσαν για καταθέσεις στελέχη του Facebook και του Instagram και το Instagram διέκοψε το σχέδιο για την κυκλοφορία μιας έκδοσης του Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Influencers και επιχειρήσεις σε απόγνωση λόγω ban στο Instagram

Στη νέα ανάρτηση για τα εργαλεία γονικού ελέγχου στο Instagram, ο Mosseri έγραψε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Τους επόμενους μήνες οι γονείς θα μπορούν να καθορίσουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που ο έφηβος μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή.

Προς το παρόν, οι έφηβοι θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία γονικής επίβλεψης για το Instagram στο smartphone ή το tablet τους. Από τον Ιούνιο, οι ενήλικες θα μπορούν να ζητούν επίβλεψη του λογαριασμού του έφηβου παιδιού τους μέσω της εφαρμογής για κινητά ή του site, αν και οι έφηβοι θα πρέπει και πάλι να επιτρέψουν την επίβλεψη.

Τα εργαλεία αποτελούν μέρος ενός διαδικτυακού “Family Center” που χτίζει η μητρική εταιρεία του Instagram, η Meta, ώστε να υπάρχει ένα μέρος όπου οι γονείς μπορούν να επιβλέπουν πώς τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τις διάφορες εφαρμογές και τεχνολογίες της Meta.

Δείτε επίσης: Το Instagram αφήνει τους Live creators να προσθέτουν moderators

Νέα εργαλεία γονικού ελέγχου έρχονται και στα virtual-reality headsets και στην αντίστοιχη πλατφόρμα της Meta. Σε μια ανάρτηση στο Oculus blog, η εταιρεία είπε ότι οι γονείς θα μπορούν σύντομα να κλειδώνουν την πρόσβαση σε εφαρμογές που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους. Τους επόμενους μήνες, οι γονείς θα μπορούν επίσης να βλέπουν, μέσω της εφαρμογής Oculus, τον χρόνο που ο έφηβός τους χρησιμοποιεί VR.

Όπως το Facebook και το Instagram, τα Quest headsets προορίζονται για χρήστες 13 ετών και άνω.

Πηγή: CNN International