Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA έστειλε νέες εκπληκτικές φωτογραφίες από τα φεγγάρια του Δία, την Ιώ και την Ευρώπη.

Το Juno κατέγραψε τα δύο φεγγάρια κατά τη διάρκεια της 39ης κοντινής πτήσης του στο Δία, στις 12 Ιανουαρίου. Εκείνη την εποχή, το διαστημόπλοιο βρισκόταν περίπου 38.000 μίλια (61.000 χιλιόμετρα) πάνω από τις κορυφές των νεφών του Δία.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Πότε τελικά θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι στον Άρη

Η νέα φωτογραφία, την οποία δημοσίευσε η NASA την προηγούμενη εβδομάδα, προσφέρει μια εκπληκτική θέα στο νότιο ημισφαίριο του Δία, με τα δύο φεγγάρια να φαίνονται στα δεξιά της εικόνας. Η NASA δημοσίευσε τη φωτογραφία και σε zoom, κάνοντας πιο καθαρή την εικόνα των δύο φεγγαριών. Η Ιώ φαίνεται στα αριστερά και η Ευρώπη στα δεξιά.

Η Ιώ και η Ευρώπη είναι δύο από τα πολλά φεγγάρια του Δία. Η Ιώ διαθέτει εκατοντάδες ηφαίστεια διάσπαρτα στην επιφάνεια της.

Αντίθετα, η Ευρώπη, το μικρότερο από τα τέσσερα γιγάντια φεγγάρια του Γαλιλαίου (φεγγάρια του Δία), έχει μια παγωμένη επιφάνεια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από αυτή την επιφάνεια βρίσκεται ένας ωκεανός. Προηγούμενες παρατηρήσεις έχουν βρει ενδείξεις ύπαρξης νερού στη νότια πολική περιοχή της Ευρώπης και έτσι πιστεύεται ότι υπάρχει νερό στον υπόγειο ωκεανό του φεγγαριού που πετάγεται μέσα από ρωγμές στον παγωμένο φλοιό.

Δείτε επίσης: Η βαθύτερη τρύπα του κόσμου προσφέρει «ανεξάντλητη καθαρή ενέργεια»

Το διαστημικό σκάφος Juno αναμένεται να πραγματοποιήσει την πλησιέστερη πτήση του στο φεγγάρι Ευρώπη τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης, ο ανιχνευτής θα χρησιμοποιήσει αρκετά από τα επιστημονικά του όργανα για να μελετήσει το φεγγάρι με μεγαλύτερη ακρίβεια και να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερες φωτογραφίες που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα πράγματα για το μυστηριώδες φεγγάρι

του Δία.

Σύμφωνα με τη NASA, η αποστολή Juno θα πραγματοποιήσει άλλες δύο κοντινές πτήσεις στο τέλος του 2023 και στις αρχές του 2024. Η αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.

Τη θέση του Juno θα πάρουν δύο άλλα διαστημικά σκάφη, στα πλαίσια δύο νέων αποστολών που θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στη μελέτη των φεγγαριών του Δία: Πρόκειται για την αποστολή Europa Clipper της NASA και το Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Δείτε επίσης: Ο Pete Davidson θα ταξιδέψει δωρεάν στο διάστημα με τον πύραυλο του Jeff Bezos

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται πολύ για το Δία και τα φεγγάρια του. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος ο πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος και έχει 80 γνωστά φεγγάρια και πιθανώς πολλά άλλα. Η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ είναι κάποια από τα πιο γνωστά, καθώς είναι τα λεγόμενα “φεγγάρια του Γαλιλαίου“, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610.

Πηγή: www.space.com