Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πρόσφατα τα μυστικά σχεδιασμού, πίσω από το παλαιότερο παντελόνι του κόσμου. Το μάλλινο παντελόνι, ηλικίας 3.000 ετών ανήκε σε έναν άνδρα που θάφτηκε μεταξύ 1000 και 1200 π.Χ. στη Δυτική Κίνα. Για την κατασκευή του, αρχαίοι υφαντές συνδύασαν τέσσερις διαφορετικές τεχνικές, ώστε να δημιουργήσουν ένα ένδυμα ειδικά σχεδιασμένο για μάχες πάω σε άλογο, με ευελιξία σε ορισμένα σημεία και στιβαρότητα σε άλλα.

Δείτε επίσης: Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες ίσως ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους

Στη εποχή μας, το παντελόνι είναι ένα από το πιο συνηθισμένα ενδύματα που επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τεχνολογική ανακάλυψη. Οι έφιπποι βοσκοί και οι πολεμιστές της αρχαιότητας, χρειάζονταν καλύμματα για τα πόδια τους, τα οποία θα ήταν αρκετά εύκαμπτα ώστε να αφήνουν τον χρήστη να κουνάει άνετα τα πόδια του πάνω σε ένα άλογο χωρίς να σκίζεται το ύφασμα ή να αισθάνεται ότι τον σφίγγει. Ταυτόχρονα, χρειάζονταν κάποια πρόσθετη ενίσχυση σε κρίσιμες περιοχές όπως τα γόνατα.

Για τους κατασκευαστές των παλαιότερων παντελονιών του κόσμου, που κατασκευάστηκαν στην Κίνα πριν από περίπου 3.000 χρόνια, η απάντηση ήταν προφανώς η χρήση διαφορετικών τεχνικών ύφανσης για την παραγωγή υφάσματος με συγκεκριμένες ιδιότητες σε ορισμένες περιοχές, παρά την ύφανση ολόκληρου του ενδύματος από την ίδια ίνα μαλλιού.

Δείτε ακόμα: Η πρώτη πλήρης αλληλουχία ανθρώπινου γονιδιώματος χωρίς κενά είναι γεγονός

Τα παλαιότερα γνωστά παντελόνια στον κόσμο ήταν μέρος της ενδυμασίας ταφής ενός πολεμιστή που τώρα ονομάζεται Turfan Man

. Φορούσε το υφαντό μάλλινο παντελόνι με πόντσο που έδενε στη μέση, μπότες μέχρι τον αστράγαλο και μάλλινο κεφαλόδεσμο στολισμένο με κοχύλια και μπρούτζινους δίσκους. Ο βασικός σχεδιασμός του παντελονιού είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με το παντελόνι που φοράμε οι περισσότεροι από εμάς σήμερα, αλλά μια πιο προσεκτική επιθεώρηση αποκαλύπτει το επίπεδο μηχανικής που χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό τους.

Μαζί με τους συναδέλφους της, η αρχαιολόγος Mayke Wagner του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου εξέτασε πρόσφατα λεπτομερώς το παντελόνι 3.000 ετών. Μια μοντέρνα υφάντρια δημιούργησε ένα αντίγραφο του παντελονιού για να κατανοήσει καλύτερα τις τεχνικές που παρήγαγαν αυτό το κομμάτι της ιστορίας της μόδας.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε ένα «νέο είδος πρώιμου ανθρώπου»

Με βάση και τα άλλα αντικείμενα στον τάφο του, ένα τσεκούρι μάχης και ένα χαλινάρι αλόγου, ο Turfan Man πιθανότατα περνούσε σημαντικό μέρος του χρόνου του πολεμώντας έφιππος. Εκτός από την ευελιξία όμως, το παντελόνι πρόσφερε και αντοχή. Στα γόνατα για παράδειγμα, ο αρχαίος υφαντής χρησιμοποίησε μια διαφορετική μέθοδο ύφανσης, που ονομάζεται ύφανση ταπισερί, η οποία παράγει ένα λιγότερο εύκαμπτο αλλά πιο παχύ, πιο ανθεκτικό ύφασμα. Στη μέση, μια τρίτη μέθοδος ύφανσης παρείχε μια παχιά ζώνη για να κρατήσει το παντελόνι στη θέση του.