Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Twitter, το διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση του δισεκατομμυριούχου Elon Musk και έτσι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla αγοράζει τελικά την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης (με τον Jack Dorsey να τον υποστηρίζει).

Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι το ψηφιακό town square όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας“, ανέφερε ο ίδιος ο Elon Musk στο δελτίο τύπου που ανακοινώνει τη συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. “Θέλω να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες — ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να τις ξεκλειδώσω“.

Δείτε επίσης: Δυνατότητα edit του Twitter: Θα διατηρήσει τις προηγούμενες εκδόσεις ενός tweet;

Το Twitter θα γίνει ιδιωτική εταιρεία με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αγοράς, η οποία απαιτεί έγκριση από τους μετόχους και τις ρυθμιστικές αρχές.

Πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι ο Elon Musk αγόρασε ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών του Twitter. Αργότερα είχε ειπωθεί ότι θα γινόταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας αλλά ο ίδιος είχε δηλώσει τελευταία στιγμή ότι θα παραμείνει εκτός. Στη συνέχεια, προσφέρθηκε να αγοράσει την εταιρεία στα 54,20 $ ανά μετοχή και μετά από πολλές συζητήσεις φαίνεται πως τα κατάφερε.

Όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία αγοράς, ο Elon Musk θα αναλάβει την κυριότητα του Twitter. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα εδώ και αρκετά χρόνια για να εκφράζει τις απόψεις του (συχνά αμφιλεγόμενες) για πολλά θέματα. Ωστόσο, ο Musk έχει ασκήσει και έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Twitter. Έχει πει για παράδειγμα ότι το Twitter περιορίζει την ελευθερία του λόγου, και αυτό είναι κάτι που θέλει να αλλάξει. Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του Musk ανησυχούν ότι ο πλήρης έλεγχος της πλατφόρμας από τον δισεκατομμυριούχο θα έχει ως αποτέλεσμα τη φίμωση της φωνής τους και άλλων με τους οποίους μπορεί να διαφωνεί (δεδομένου ότι συχνά μπλοκάρει τους επικριτές από τον προσωπικό του λογαριασμό).

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αρχικά είχε κάποιες αμφιβολίες ως προς τη συμφωνία αγοράς.

Μάθετε περισσότερα: Twitter CEO σε υπαλλήλους: Το board αξιολογεί την προσφορά του Musk να αγοράσει την εταιρεία

Αλλά ο Elon Musk ανακοίνωσε σε μια κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι έλαβε δεσμεύσεις για 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της πιθανής συμφωνίας με το Twitter.

Το ενδιαφέρον του Elon Musk για το Twitter έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την προτίμησή του προς αυτή την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπαμε και παραπάνω, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX χρησιμοποιεί συχνά την πλατφόρμα για να μοιράζεται αστεία, να αλληλεπιδρά με τους εκατομμύρια followers του και να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις του. Βέβαια οι ανακοινώσεις αυτές τον είχαν βάλει και σε μπελάδες με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο, ο Musk δεν εγκατέλειψε την πλατφόρμα.

Αντίθετα, θέλησε να ενταχθεί περισσότερο στην κοινότητα του Twitter (αγοράζοντάς το) ενώ έχει αναφέρει ότι σκοπεύει να φέρει και πολλές αλλαγές για να κάνει την πλατφόρμα καλύτερη.

Ο Bret Taylor, Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου του Twitter, δήλωσε: “Το Συμβούλιο του Twitter διεξήγαγε μια στοχαστική και ολοκληρωμένη διαδικασία για να αξιολογήσει την πρόταση του Elon με εστίαση στην αξία, τη βεβαιότητα και τη χρηματοδότηση. Η προτεινόμενη συναλλαγή πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για τους μετόχους του Twitter“.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Θα γίνουν τα γραφεία του Twitter καταφύγιο αστέγων;

Ο Elon Musk αγοράζει το Twitter: Όροι συναλλαγής και χρηματοδότηση

Η συναλλαγή, η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία οριστικής συναλλαγής, ανατρέξτε στην τρέχουσα αναφορά του Twitter Form 8-K.

Ο Elon Musk αγοράζει το Twitter και ο Jack Dorsey τον υποστηρίζει

Ο Jack Dorsey, ο συνιδρυτής και πρώην CEO του Twitter εξέφρασε επίσης τις σκέψεις του σχετικά το γεγονός ότι ο Elon Musk αγοράζει το Twitter. Σε ένα thread στο Twitter, ο Dorsey είπε ότι “κατ’ αρχήν, δεν πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να κατέχει ή να διευθύνει το Twitter. Πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό σε επίπεδο πρωτοκόλλου, όχι εταιρεία. Επιλύοντας το πρόβλημα της εταιρείας, ωστόσο, ο Elon είναι η μοναδική λύση που εμπιστεύομαι. Εμπιστεύομαι την αποστολή του να επεκτείνει το φως της συνείδησης“, είπε ο Jack Dorsey για τον Elon Musk.

Πηγή: CNBC