Η Apple κατηγόρησε μια εταιρεία ότι έκλεψε τα εμπορικά της μυστικά. Σε μια καταγγελία που υποβλήθηκε την Παρασκευή, η Apple ισχυρίζεται ότι η Rivos, μια startup με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια, ηγήθηκε μιας πρόσφατης «συντονισμένης εκστρατείας» για λαθροθηρία υπαλλήλων από το τμήμα σχεδιασμού τσιπ της Apple.

Δείτε επίσης: Η Apple ξανά στο στόχαστρο της ΕΕ για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά

Αν και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά για τη Rivos, η startup στοχεύει κυρίως silicon engineers σε job listings. Η Apple λέει ότι η startup θέλει να σχεδιάσει τσιπ που θα ανταγωνίζονται τα δικά της, αλλά η εταιρεία πιστεύει ότι η Rivos σκοπεύει να το κάνει με ιδιόκτητες πληροφορίες της Apple.

Σύμφωνα με το Reuters, το πρώτο δημοσίευμα που αναφέρθηκε στην αγωγή, η Apple ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον δύο πρώην υπάλληλοι πήραν gigabyte εμπιστευτικών δεδομένων μαζί τους στη Rivos. Μεταξύ των πληροφοριών που φέρεται να έκλεψαν αυτά τα άτομα είναι παρουσιάσεις που περιγράφουν λεπτομερώς ακυκλοφόρητα σχέδια τσιπ, αναφέρει το Bloomberg.

«Η Apple έχει λόγους να πιστεύει ότι η Rivos έδωσε οδηγίες σε ορισμένους υπαλλήλους της Apple να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν εφαρμογές για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες (π.χ. την εφαρμογή Signal) πριν επικοινωνήσουν μαζί τους περαιτέρω», αναφέρει η εταιρεία στην καταγγελία.

Δείτε επίσης: Η Apple λέει ότι χρησιμοποιεί περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά από ποτέ

«Ορισμένοι χρησιμοποίησαν πολλές μονάδες αποθήκευσης USB για να μεταφορτώσουν υλικό σε προσωπικές συσκευές, είχαν πρόσβαση στις πιο αποκλειστικές προδιαγραφές της Apple που ήταν αποθηκευμένες σε εφαρμογές συνεργασίας και χρησιμοποίησαν το AirDrop για τη μεταφορά αρχείων σε προσωπικές συσκευές. Άλλοι αποθήκευσαν ογκώδεις παρουσιάσεις σε υπάρχοντα και ακυκλοφόρητα SoC της Apple—με την επισήμανση Apple Proprietary and Confidential—στις προσωπικές τους μονάδες αποθήκευσης cloud. Κάποιος μάλιστα έκανε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του Time Machine ολόκληρης της συσκευής Apple του σε μια προσωπική εξωτερική μονάδα δίσκου.»

Δείτε επίσης: Η Apple εξασφαλίζει την επέκταση της Foxconn στην Ινδία για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση για iPhone

Εάν η υπόθεση προχωρήσει, είναι πιθανό να τραβήξει πολύ την προσοχή, όπως ακριβώς έκανε το 2017 η αγωγή της Waymo κατά της Uber για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com