Δυο μεγάλοι αστεροειδείς θα περάσουν σύντομα δίπλα από τη Γη, χωρίς ωστόσο να αποτελούν κίνδυνο για τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τη NASA. Πρόκειται για τον αστεροειδή 2009 JF1 ο οποίος θα περάσει σήμερα, 6 Μαΐου, και τον 467460 (2006 JF42) που θα περάσει τη Δευτέρα (9 Μαΐου).

Δείτε επίσης: Η Κίνα ετοιμάζει σχέδιο για να σώσει τη Γη από τους αστερoειδείς

Η NASA παρακολουθεί όλους τους αστεροειδείς μέσω ενός δικτύου συνεργαζόμενων τηλεσκοπίων και του Planetary Defense Coordination Office. Το Jet Propulsion Laboratory της υπηρεσίας διαθέτει, επίσης, πολλά στατιστικά στοιχεία για αστεροειδείς και τις κινήσεις τους. Υπάρχει ακόμη και μια λίστα με αστεροειδείς που παρακολουθεί ο οργανισμός, οι οποίοι χρειάζονται “περισσότερη προσοχή” επειδή υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα πρόσκρουσης στη Γη. Οι αξιωματούχοι της NASA ενημερώνουν συνεχώς αυτή τη λίστα με νέες πληροφορίες. Για παράδειγμα, ο οργανισμός αφαίρεσε τον αστεροειδή Apophis από τη λίστα το 2021, αφού νέες παρατηρήσεις έδειξαν ότι δεν αποτελεί καμία απειλή για τα επόμενα 100 χρόνια.

Η NASA ταξινομεί ορισμένους αστεροειδείς ως “δυνητικά επικίνδυνους“, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του αστεροειδούς (μεγαλύτερος από 150 μέτρα) και την απόσταση του ουράνιου αντικειμένου από τη Γη όταν κατευθύνεται προς αυτή. Ωστόσο, οι δύο αστεροειδείς που θα περάσουν αυτές τις ημέρες κοντά στον πλανήτη σε καμιά περίπτωση δεν ανήκουν στην κατηγορία των “δυνητικά επικίνδυνων” και γενικά, με τα τωρινά στοιχεία, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν γνωστές απειλές για τη Γη τις επόμενες δεκαετίες.

Δείτε επίσης: Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που σκοτώθηκε από τον “φονικό” αστερoειδή

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ικανότητες ανίχνευσης των εργαλείων αυξάνονται, θα βρίσκουμε ακόμα περισσότερους αστεροειδείς, τους οποίους θα πρέπει να εξετάσουν οι επιστήμονες.

Σχετικά με τους αστεροειδείς που θα πλησιάσουν σύντομα τη Γη:

Ο αστεροειδής 2009 JF1, που έχει διάμετρο περίπου 10 μέτρα, αφαιρέθηκε από μια λίστα παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας τον Φεβρουάριο, καθώς οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη.

Από την άλλη μεριά, ο 2006 JF42 είναι πιο ογκώδης, με πλάτος 380 έως 860 μέτρα. Η πλησιέστερη προσέγγισή του θα είναι 5,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Δείτε επίσης: Δεινόσαυροι: Ο αστερoειδής έπεσε την άνοιξη σώζοντας τα θηλαστικά

Η NASA είναι πάντα καθησυχαστική όταν πρόκειται για αστερoειδείς. Με μια ανάρτηση το Δεκέμβριο του 2021, ανέφερε ξεκάθαρα: “Ευτυχώς, δεν υπάρχουν γνωστές απειλές αστεροειδών για τη Γη για τουλάχιστον 100 χρόνια“.

Επομένως, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι προς το παρόν, όσο οι επιστήμονες συνεχίζουν να σαρώνουν το διάστημα και να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία για τα ουράνια σώματα.

Πηγή: space.com