Η μητρική εταιρεία των εφαρμογών γνωριμιών Tinder και OkCupid, Match Group μηνύει την Google, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία ασκεί υπερβολικό έλεγχο στις πληρωμές μέσω της αγοράς εφαρμογών Google Play.

Δείτε επίσης: 5 πράγματα που δεν ήξερες ότι μπορεί να κάνει η Google

Η αγωγή, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια, κατηγορεί την εταιρεία ότι εφαρμόζει «αντιανταγωνιστικές τακτικές» για να διατηρήσει το μονοπώλιο στο οικοσύστημα κινητών Android:

Πριν από δέκα χρόνια, το Match Group ήταν συνεργάτης της Google. Είμαστε πλέον όμηρος της. Η Google προσέλκυσε τους app developers στην πλατφόρμα της με τις διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που θέλουν.

Όμως, μόλις μονοπώλησε την αγορά για τη διανομή εφαρμογών Android με το Google Play, χρησιμοποιώντας τους πιο δημοφιλής προγραμματιστές εφαρμογών, η Google προσπάθησε να απαγορεύσει τις εναλλακτικές υπηρεσίες επεξεργασίας πληρωμών εντός εφαρμογής, ώστε να μπορεί να περικόψει σχεδόν κάθε συναλλαγή εντός εφαρμογής στο Android.

Δείτε επίσης: Google: Επιδιορθώνει εκμεταλλεύσιμη ευπάθεια στον πυρήνα Android

Η αγωγή του Match Group είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση προγραμματιστών εφαρμογών που τα βάζουν με την Google και την Apple για την τυπική περικοπή κατά 30 τοις εκατό – μερικές φορές 15% – που αυτοί οι τεχνολογικοί γίγαντες αποσπούν από πληρωμές εντός εφαρμογής. Οι μακροχρόνιες εντάσεις γύρω από το ζήτημα άρχισαν να γίνονται θέμα το 2020 όταν η Epic Games μήνυσε την Apple για παραβιάσεις αντιμονοπωλιακών συμφωνιών, μια υπόθεση που δεν οδήγησε σε ξεκάθαρο νικητή, αλλά ανάγκασε την Apple να επιτρέψει στους προγραμματιστές να υποδείξουν τους χρήστες τους σε εναλλακτικές επιλογές πληρωμής.

Αντιμετωπίζοντας την πίεση για τις περιοριστικές επιλογές πληρωμών της, η Google ξεκίνησε πρόσφατα ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα επέτρεπε στις εφαρμογές να προσφέρουν μια εναλλακτική επιλογή πληρωμής μαζί με το σύστημα του ίδιου του Google Play εντός των εφαρμογών. Η Spotify

ήταν η μόνη εταιρεία που ονομάστηκε ως συμμετέχων στο πιλοτικό πρόγραμμα και η Match Group ισχυρίζεται ότι η εταιρεία απέρριψε τις δικές της προσπάθειες για εγγραφή.

Ταυτόχρονα, η Google ανακοίνωσε τα σχέδια της να πατάξει τις εφαρμογές που παρακάμπτουν τα συστήματα τιμολόγησης της, θέτοντας ως προθεσμία την 1η Ιουνίου. Υπό το πρίσμα της προθεσμίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Match Group Shar Dubey χαρακτήρισε την αγωγή ως «μέτρο έσχατης ανάγκης».

Σε μια δήλωση στο TechCrunch, η Google απέρριψε τη νέα αγωγή του Match ως «εκστρατεία ιδιοτελούς συμφέροντος» για να αποφύγει να πληρώσει το μερίδιό της. «… Ακόμα κι αν δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τις πολιτικές του Google Play, η ανοιχτή λειτουργία του Android εξακολουθεί να τους παρέχει πολλούς τρόπους διανομής των εφαρμογών τους σε χρήστες Android», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google.

Δείτε επίσης: Apple, Google και Microsoft συνεργάζονται για logins χωρίς κωδικό πρόσβασης

Οι προγραμματιστές που έχουν βαρεθεί να πληρώνουν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των κερδών τους εντός εφαρμογής στην Apple και την Google εντείνουν την πίεση σε αυτές τις εταιρείες, αλλά οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για το θέμα.

Τόσο η Google όσο και η Apple έχουν αλλάξει τις πρακτικές τους τους τελευταίους μήνες για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης χαμηλότερων προμηθειών για αγορές εντός εφαρμογής. Αλλά οι προγραμματιστές είπαν ότι αυτές οι αλλαγές δεν αρκούν.

Πηγή πληροφοριών: techcrunch.com