Η DeepMind, μια βρετανική εταιρεία που ανήκει στην Google, μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της επίτευξης τεχνητής νοημοσύνης σε ανθρώπινο επίπεδο.

Δείτε επίσης: Το στέλεχος της Apple που παραιτήθηκε λόγω της πολιτικής επιστροφής στο γραφείο εντάσσεται στην Google

Ο Nando de Freitas, ερευνητής στην DeepMind και καθηγητής μηχανικής μάθησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι «το παιχνίδι τελείωσε» όσον αφορά την επίλυση των πιο δύσκολων προκλήσεων στον αγώνα για την επίτευξη τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI).

Το AGI αναφέρεται σε μια μηχανή ή ένα πρόγραμμα που έχει την ικανότητα να κατανοεί ή να μαθαίνει οποιαδήποτε πνευματική εργασία που μπορεί ένας άνθρωπος και να το κάνει χωρίς εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον De Freitas, η αναζήτηση επιστημόνων κλιμακώνει τώρα τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως με περισσότερα δεδομένα και υπολογιστική ισχύ, για τη δημιουργία ενός AGI.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η DeepMind αποκάλυψε έναν νέο «πράκτορα» τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Gato που μπορεί να ολοκληρώσει 604 διαφορετικές εργασίες «σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων».

Δείτε επίσης: Το ρωσικό τμήμα της Google θέλει να κηρύξει πτώχευση

Το Gato χρησιμοποιεί ένα ενιαίο νευρωνικό δίκτυο – ένα υπολογιστικό σύστημα με διασυνδεδεμένους κόμβους που λειτουργεί σαν νευρικά κύτταρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μπορεί να συνομιλεί, να δίνει λεζάντες σε εικόνες, να στοιβάζει μπλοκ με ένα πραγματικό robot arm και ακόμη και να παίζει την οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών Atari της δεκαετίας του 1980, ισχυρίζεται η DeepMind.

Τα σχόλια του De Freitas ήρθαν ως απάντηση σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Next Web που έλεγε ότι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα δεν θα επιτύχουν ποτέ AGI.

Ο De Freitas έγραψε στο Twitter: «Τώρα είναι θέμα κλίμακας! Το παιχνίδι τελείωσε! Το θέμα είναι να γίνουν αυτά τα μοντέλα μεγαλύτερα, ασφαλέστερα, υπολογιστικά αποδοτικά, πιο γρήγορα…’

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η ανθρωπότητα απέχει ακόμα πολύ από το να δημιουργήσει μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να περάσει το τεστ Turing – μια δοκιμή της ικανότητας μιας μηχανής να επιδεικνύει ευφυή συμπεριφορά ισοδύναμη ή μη διακριτή από αυτή ενός ανθρώπου.

Μετά την ανακοίνωση της DeepMind για το Gato, το άρθρο του The Next Web είπε ότι δεν δείχνει κάτι περισσότερο από εικονικούς βοηθούς, όπως η Alexa της Amazon και η Siri της Apple, που βρίσκονται ήδη στην αγορά και στα σπίτια των ανθρώπων.

Δείτε επίσης: Οι Google Messages users στην Ινδία φέρεται να πνίγονται στις διαφημίσεις

Το Gato έχει κατασκευαστεί για να επιτύχει μια ποικιλία από εκατοντάδες εργασίες, αλλά αυτή η ικανότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα κάθε εργασίας, αναφέρουν κάποιοι άλλοι σχολιαστές.

Σε ένα άλλο άρθρο, ο αρθρογράφος του ZDNet, Tiernan Ray, έγραψε ότι ο πράκτορας «στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο καλός σε πολλές εργασίες». Για παράδειγμα, σε ένα chatbot, το Gato αρχικά είπε κατά λάθος ότι η Μασσαλία είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Το AGI έχει ήδη αναγνωριστεί ως μελλοντική απειλή που θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα είτε εσκεμμένα είτε κατά λάθος. Ο Dr Stuart Armstrong στο Ινστιτούτο Future of Humanity του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το AGI θα καταστήσει τους ανθρώπους περιττούς και θα μας εξαφανίσει.

Πιστεύει ότι οι μηχανές θα λειτουργούν με ταχύτητες ασύλληπτες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και θα παραλείψουν την επικοινωνία με τους ανθρώπους για να πάρουν τον έλεγχο της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών, των μεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης και πολλά άλλα.

Πηγή πληροφοριών: dailymail.co.uk