Μία νέα απάτη που εξαπλώνεται μέσω εφαρμογών γνωριμιών, όπως το Tinder και το Grindr, χρησιμοποιεί φωτογραφίες θυμάτων σωματικής κακοποίησης για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια ενός χρήστη και να του πουλήσει ψεύτικες υπηρεσίες “επαλήθευσης ταυτότητας“.

Δείτε επίσης: Hackers χρησιμοποιούν deep fake videos του Elon Musk σε crypto απάτη

Πρόκειται για μία δόλια πρακτική catfishing, με τους απατεώνες να χρησιμοποιούν ελκυστικά προφίλ, και να προσεγγίζουν χρήστες εφαρμογών γνωριμιών όπως το Tinder και το Grindr, παριστάνοντας ότι είναι πρώην θύματα κακοποίησης.

Ένας από τους χρήστες που παραλίγο να εξαπατηθεί, ο Michael (ψευδώνυμο), μοιράστηκε την ιστορία του.

Ο Michael είχε δημιουργήσει ένα προφίλ στο Tinder όπου τον προσέγγισε μια «όμορφη τρανς γυναίκα», σύμφωνα με τα λεγόμενά της και οι δυο τους έδειχναν να τα πηγαίνουν πολύ καλά.

Καθώς η συζήτηση προχωρούσε, μια νέα λεπτομέρεια προέκυψε. Η γυναίκα με την οποία συνομιλούσε ο Michael του ζήτησε να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία τρίτου μέρους για να επαληθεύσει ότι ο Michael δεν ήταν πρώην δράστης κακοποίησης.

Το άτομο πίσω από το προφίλ, ισχυρίστηκε ότι είχε δεχτεί επίθεση στο παρελθόν και μοιράστηκε μερικές φωτογραφίες σωματικής κακοποίησης, παροτρύνοντας τον Michael να ακολουθήσει το αίτημα.

Το αίτημα ήταν απλό για τον Michael. Έπρεπε να πλοηγηθεί σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται “GDAH” (Gender Discrimination and Harassment Safety Global) και να επαληθεύσει τα στοιχεία του.

Δείτε ακόμα: Η Match κυκλοφόρησε μια νέα εφαρμογή γνωριμιών για Single Parents

Η αρχική σελίδα του gdahglobal.com, η οποία είναι ακόμη ανοιχτή, αναφέρει ότι “χρειάζεται μόνο λίγος χρόνος για την εγγυημένη ασφάλειά σας“.

Επιπλέον, η διαδικασία εγγραφής απαιτεί από τους χρήστες να παράσχουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας και να πληρώσουν ένα ονομαστικό τέλος 1,99 $/2,99 €/2,99 £ για να εγγραφούν με λογαριασμό.

Η υπηρεσία “GDAH” ισχυρίζεται ότι εκτελεί την ταυτότητα του χρήστη σε γνωστές βάσεις δεδομένων εγγεγραμμένων παραβατών, αλλά δεν είναι σαφές εάν όντως εκτελεί αυτήν την υπηρεσία, καθώς αναγκάζεστε να εισάγετε στοιχεία πληρωμής, προτού μπορέσετε να συνδεθείτε στον ιστότοπο

και να μάθετε περισσότερα.

Υπάρχουν αρκετοί λογαριασμοί χρηστών που προσεγγίστηκαν με παρόμοιο τρόπο στο Grindr και στο Tinder, από «θύματα» που ισχυρίζονταν ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης από πρώην ραντεβού τους.

Μια ακόμα ανησυχία που ανακύπτει μεταξύ των χρηστών, είναι εάν αυτοί οι ιστότοποι μπορούν όχι μόνο να σας εξαπατήσουν για χρήματα αλλά να κλέψουν επίσης την ταυτότητά σας.

Ως εκ τούτου, με την αύξηση των διαδικτυακών απατών σε εφαρμογές γνωριμιών, οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα προφίλ που προσπαθούν να τους δελεάσουν να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες επαλήθευσης ταυτότητας, ανεξάρτητα από το πόσο πειστική μπορεί να ακούγεται η ιστορία τους.

Δείτε επίσης: Η Google μπλοκάρει τις εφαρμογές «sugar dating» από το Play Store

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι κάνουν πραγματικά οι χειριστές αυτών των ιστοσελίδων. Εκτός από τη χρέωση αυθαίρετων ποσών της πιστωτικής σας κάρτας με την εγγραφή σας σε “συνδρομές”, ορισμένες από αυτές τις δικτυακές πύλες θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργηθούν από φορείς που προσπαθούν να συλλέξουν και να πουλήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία.

Όταν προσεγγίζεστε από ένα αμφίβολο προφίλ ή από κάποιον που θεωρείτε απατεώνα, ακολουθήστε τα βήματα που ορίζονται από το Grindr και το Tinder για να αναφέρετε τον ύποπτο χρήστη στην πλατφόρμα.