Μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε εικονικά από έναν άγνωστο στο metaverse και ειδικότερα στον χώρο εικονικής πραγματικότητας Horizon’s World.

Δείτε επίσης: Sony και KIRKBI επενδύουν 2 δις $ στο metaverse της Epic

Ο ερευνητής που ερευνούσε την πλατφόρμα του SumOfUs, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επιδιώκει να περιορίσει τη δύναμη των μεγάλων εταιρειών, ισχυρίστηκε ότι η εικονική επίθεση συνέβη ενώ άλλοι χρήστες «παρακολουθούσαν και έπιναν ένα μπουκάλι βότκα».

Πολλά άλλα περιστατικά έχουν συμβεί σύμφωνα με την έκθεση: μία ανώνυμη beta tester ισχυρίστηκε ότι το «άβαταρ της θωπεύτηκε από έναν άγνωστο» στο Worlds beta test, ενώ άλλες αναφορές έχουν τεκμηριώσει προσομοιωμένο θώπευμα και εκσπερμάτιση, καθώς και λεκτική και σεξουαλική παρενόχληση.

«Η ερευνήτρια του SumOfUs σημείωσε πόσο γρήγορα αντιμετώπισε σεξουαλική επίθεση στην πλατφόρμα, αφού ένας άλλος χρήστης την ενθάρρυνε να απενεργοποιήσει τη ρύθμιση των προσωπικών ορίων. Σημείωσε ότι όταν κάποιος άλλος χρήστης σας αγγίζει, τα χειριστήρια χεριών δονούνται, δημιουργώντας μια πολύ αποπροσανατολιστική και ακόμη και ενοχλητική φυσική εμπειρία κατά τη διάρκεια μιας εικονικής επίθεσης», αναφέρει η έκθεση.

Δείτε ακόμα: LEGO Group και Epic Games συνεργάζονται για ένα ασφαλές metaverse για παιδιά

Σχετικά με την εμπειρία η γυναίκα που βιάστηκε μέσω VR, ο ερευνητής είπε: «Συνέβη τόσο γρήγορα που με αποσυντόνισε. Ένα μέρος του εγκεφάλου μου σκεφτόταν τι στο καλό συμβαίνει, ένα άλλο σκεφτόταν ότι δεν είναι το πραγματικό σώμα μου και ένα άλλο μέρος σκεφτόταν ότι πρόκειται για μια σημαντική έρευνα.»

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Nina Jane Patel

, μια ψυχοθεραπεύτρια που διεξάγει έρευνα για το metaverse, έγραψε επίσης μια δημοσίευση σχετικά με τον «σουρεαλιστικό εφιάλτη» του «ομαδικού βιασμού» στο Horizon Venues.

Μετά από αυτό, η Meta πρόσθεσε μια λειτουργία «προσωπικού ορίου» στις πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας της, θέτοντας μια «απόσταση σχεδόν τεσσάρων ποδιών» μεταξύ ενός χρήστη και ενός άλλου. Ενώ πραγματοποιήθηκαν αυτές οι αναφερόμενες ενέργειες, το προσωπικό όριο του Meta δεν ενεργοποιήθηκε.

Δείτε επίσης: Τι είναι το metaverse; [Ανάλυση για αρχάριους]

Σε μια δήλωση, η Meta είπε: “Στο Horizon Worlds, το Personal Boundary είναι προεπιλεγμένο όριο απόστασης σχεδόν τεσσάρων ποδιών, που διευκολύνει την αποφυγή ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων. Δεν συνιστούμε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ασφαλείας με άτομα που δεν γνωρίζετε. Θέλουμε όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας να έχουν μια καλή εμπειρία και να βρίσκουν εύκολα τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως αυτές, ώστε να μπορέσουμε να τα διερευνήσουμε και να αναλάβουμε δράση.

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι το metaverse θα είναι το μέλλον της εταιρείας του, σχεδιάζοντας να κυκλοφορήσει τέσσερα νέα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας τα επόμενα χρόνια. Ο Mark Zuckerberg φέρεται να αποκάλεσε την τεχνολογία μια συσκευή «ιερού δισκοπότηρου» που «θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με την τεχνολογία».