Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία φαινόταν σαν να επρόκειτο να γράψει μια ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας όταν εξέδωσε μια δήλωση την Τετάρτη με τίτλο “Mars sleeps with one eye open” (Ο Άρης κοιμάται με το ένα μάτι ανοιχτό). Η κύρια εικόνα παρουσιάζει έναν κρατήρα που περιβάλλεται από κανάλια vein-like. Μεταξύ του στρογγυλού κρατήρα και των καναλιών που μοιάζουν με φλέβα, η ESA έκανε το ευφάνταστο άλμα αναφέροντας ότι μοιάζει με ανθρώπινο βολβό του ματιού.

Δείτε επίσης: Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Το διαστημικό σκάφος Mars Express της διαστημικής υπηρεσίας απαθανάτισε τη θέα μιας περιοχής γεμάτη κρατήρες που ονομάζεται Aonia Terra στα τέλη Απριλίου. Η ESA είπε ότι τα κανάλια στην εικόνα ήταν πιθανώς αγωγοί για υγρό νερό πριν από περίπου 3,5-4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πολλά μπορούν να μάθουν από μια εικόνα σαν αυτή. Τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα είναι γεωλογικές ενδείξεις. “Μέσα στον κρατήρα, ένα σκοτεινό πεδίο αμμόλοφων στηρίζεται σε μια πιο ανοιχτόχρωμη επιφάνεια. Μετά από προσεκτικότερη εξέταση, γίνεται φανερό ότι ο κρατήρας είναι γεμάτος με περισσότερα βουνά

και λόφους σε σχήμα κώνου. Αυτό δείχνει ότι πολλά διαφορετικά υλικά συσσωρεύτηκαν μέσα στον κρατήρα“, είπε η ESA.

Δείτε επίσης: Η Axon σταματά τα σχέδιά της για ένα αμφιλεγόμενο drone με Taser

Η ESA μοιράστηκε και μια έγχρωμη τοπογραφική εικόνα. Το μπλε και το μωβ δηλώνουν χαμηλότερες περιοχές ενώ τα μεγαλύτερα υψόμετρα είναι στα κόκκινα και τα λευκά. Ο κρατήρας, ο οποίος είναι ως επί το πλείστον μπλε, έχει πλάτος περίπου 30 χιλιόμετρα.

Δείτε επίσης: Η Ρωσία θέλει να «κλέψει» γερμανικό τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο διαστημόπλοιό της

Το Mars Express κατοικεί στον κόκκινο πλανήτη από το 2003. Μελετά την ατμόσφαιρα, τη γεωλογία και το περιβάλλον του Άρη και μερικές φορές στέλνει υπέροχες παράξενες εικόνες τοπίων.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com