Η τεχνολογία είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ στο να κάνουμε ένα ρομπότ να μοιάζει εντυπωσιακά με έναν άνθρωπο, με την ανάπτυξη ζωντανού δέρματος για ρομπότ. Αυτή η ουσία είναι υδατοαπωθητική, αυτοθεραπεύεται και έχει υφή όπως το δικό μας δέρμα, αφού στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένο από κύτταρα ανθρώπινου δέρματος.

Δείτε επίσης: Το μικρότερο ρομπότ στον κόσμο μπορεί και περπατά σαν καβούρι!

«Πιστεύω ότι το ζωντανό δέρμα είναι η απόλυτη λύση για να δώσει στα ρομπότ την όψη και την αφή των ζωντανών πλασμάτων, καθώς είναι ακριβώς το ίδιο υλικό που καλύπτει τα σώματα των ζώων», δήλωσε ο μηχανικός ιστών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Shoji Takeuchi.

Οι ερευνητές επικάλυψαν επιτυχώς ένα λειτουργικό δάκτυλο ρομπότ με τρεις συνδέσμους με ένα πρωτότυπο αυτού του δέρματος που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο.

«Το δάχτυλο φαίνεται ελαφρώς «ιδρωμένο» κατευθείαν μέσα από την καλλιέργεια», λέει ο Takeuchi. «Δεδομένου ότι το δάχτυλο κινείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα, είναι επίσης ενδιαφέρον να ακούτε τους ήχους του κινητήρα σε αρμονία με το δάχτυλο που μοιάζει με αληθινό».

Προηγούμενες προσπάθειες προσθήκης δέρματος σε ρομποτικές επιφάνειες αποδείχθηκαν μεγάλη πρόκληση, έτσι ο μηχανικός ιστών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Michio Kawai και οι συνεργάτες του ακολούθησαν μια προσέγγιση που επιτρέπει στο δέρμα να διαμορφωθεί στη συσκευή.

«Είναι δύσκολο να κόψεις, να κολλήσεις ή να ράψεις τα τελικά σημεία του ισοδύναμου δέρματος χωρίς να καταστρέψεις τον μαλακό, εύθραυστο ιστό», εξηγούν ο Kawai και η ομάδα στο έγγραφό τους.

Αντίθετα, βύθισαν τη ρομποτική δομή σε ένα διάλυμα κολλαγόνου και δερματικών ινοβλαστών – κύτταρα που παράγουν τις πρωτεΐνες που σχηματίζουν τη δομή του δέρματός μας.

Δείτε ακόμα: Aethon: Κρίσιμες ευπάθειες σε ρομπότ νοσοκομείων – Διορθώθηκαν

Έπειτα, επικάλυψαν αυτό το στρώμα με επιδερμικά κύτταρα (κερατινοκύτταρα), το κύριο συστατικό του εξωτερικού στρώματος του δέρματος μας. Χωρίς αυτό το επιπλέον στρώμα, το υλικό δεν θα ήταν υδατοαπωθητικό.

Παρόλο που το γυαλιστερό υλικό μπορεί να χειριστεί επαναλαμβανόμενες τεντώσεις και συστολές των κινήσεων του ρομποτικού δακτύλου, εξακολουθεί να είναι πολύ πιο αδύναμο από το ανθρώπινο δέρμα. Η ομάδα προτείνει μια μεγαλύτερη συγκέντρωση κολλαγόνου στο αρχικό διάλυμα ενώ και η περαιτέρω ωρίμανση των κυττάρων μπορεί να το βελτιώσει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το τεχνητό δέρμα μπορεί επίσης να θεραπευτεί με έναν επίδεσμο κολλαγόνου, τον οποίο παίρνουν τα ζωντανά κύτταρα και ενσωματώνουν στο σύστημά τους για να βοηθήσουν στην κάλυψη της βλάβης.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι αρκετά εκπληκτικά, ο ιστός που καλλιεργείται στο εργαστήριο εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένος. Δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ έξω από το θρεπτικό του διάλυμα. Όπως και το δέρμα μας, χρειάζεται σταθερή παροχή νερού για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, αλλά τα τεχνητά στρώματα του δέρματος δεν διαθέτουν τα πολύπλοκα συστατικά του κυκλοφορικού συστήματος και των συστημάτων ιδρωτοποιών αδένων για να παρέχουν τέτοια ενυδάτωση.

Δείτε επίσης: Tesla: Σχεδιάζει νέο ηλεκτρικό «ρομποταξί» με φουτουριστική εμφάνιση

Προτείνουν επίσης την προσθήκη «νεύρων» και αισθητήρων, έτσι ώστε το εργαστηριακό δέρμα να μπορεί να είναι πολυτάλαντο όπως το δικό μας, χρησιμεύοντας ταυτόχρονα ως προστασία και ως αισθητήριο όργανο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το να κάνουμε τα ρομπότ να φαίνονται πιο ανθρώπινα θα μας βοηθήσει να συνδεθούμε και να τους αρέσουμε περισσότερο, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα μαζί μας, υπηρετώντας στον κλάδο της ιατρικής, της περίθαλψης και των υπηρεσιών.