Πριν μερικές ημέρες, οι υπάλληλοι ενός Apple Store στο Towson, Maryland ψήφισαν για τη δημιουργία του πρώτου εργατικού σωματείου της εταιρείας, με τις περισσότερες ψήφους να είναι υπέρ του συνδικάτου. Και φαίνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είναι στο πλευρό τους, αφού είπε χθες ότι είναι περήφανος για τους εργαζόμενους στο Apple Store που μόλις δημιούργησαν το πρώτο σωματείο (στον τομέα της λιανικής πώλησης) της εταιρείας.

Δείτε επίσης: Joe Biden: Πέφτει από το ποδήλατο και ο hacker RootAyyildiz τον “χτυπάει”

Είμαι περήφανος για αυτούς“, είπε ο πρόεδρος, σύμφωνα με την έκθεση του Λευκού Οίκου. “Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν υπό ποιες συνθήκες θα εργαστούν ή όχι“, είπε, ενώ τόνισε ότι “όλα είναι καλύτερα, συμπεριλαμβανομένου του τελικού προϊόντος” λόγω των συνδικάτων.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Apple ακολουθούν παρόμοιες πρωτοποριακές νίκες για το εργατικό κίνημα στα Starbucks, στην Amazon και στη REI.

Ο Πρόεδρος είχε συναντηθεί πρόσφατα και με διοργανωτές συνδικάτων από την Amazon και τα Starbucks.

Ο Joe Biden εξέφρασε πρόσφατα τις απόψεις του για τον συνδικαλισμό και σε μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της εργατικής ομοσπονδίας AFL-CIO, επανέλαβε τη δέσμευσή του να είναι ο “ο πιο υποστηρικτικός, απέναντι στα συνδικάτα, πρόεδρος που υπήρξε ποτέ“. “Σας υποσχέθηκα ότι θα είμαι και δεσμεύομαι απέναντί ​​σας: Όσο έχω αυτή τη δουλειά, θα επιμείνω σε αυτό“, είπε.

Οι υπάλληλοι της Apple φτιάχνουν σωματείο και ο Biden “είναι περήφανος”

Ο Joe Biden έχει πράγματι δείξει μια υποστήριξη των συνδικάτων δημόσια, κάτι που δεν ήταν σύνηθες για τους προκατόχους του. Σε μια ομιλία του πέρυσι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατακεραύνωσε τις εταιρείες που προσπαθούν να παρέμβουν στις εκλογές των συνδικάτων, ακριβώς τη στιγμή που η Amazon έκανε συναντήσεις με υπαλλήλους για να τους αποτρέψει να συνδικαλιστούν. Και αφότου οι εργαζόμενοι κέρδισαν τις εκλογές του συνδικάτου σε μια αποθήκη στη Νέα Υόρκη πρόσφατα, ο Biden είπε

: “Amazon, ερχόμαστε“.

Δείτε επίσης: Amazon: Σύντομα θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις προϊόντων με drones

Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν υπό ποιες συνθήκες θα εργαστούν ή όχι“, είχε πει και τότε ο Joe Biden όπως έκανε και τώρα με το σωματείο του Apple Store.

Στην περίπτωση της Apple, αντίστοιχες εκστρατείες οργάνωσης ετοιμάζονται ήδη σε άλλες τοποθεσίες λιανικής στη Νέα Υόρκη και την Ατλάντα, και η αποφασιστική ψήφος στο Μέριλαντ θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους σε άλλες τοποθεσίες να υποβάλουν αίτηση στο συμβούλιο εργασίας για ψηφοφορία.

Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα Towson έστειλαν μια επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook, τον περασμένο μήνα λέγοντας ότι “συγκεντρωνόμαστε μαζί ως συνδικάτο λόγω της βαθιάς αγάπης για τον ρόλο μας ως εργαζόμενοι στην εταιρεία και για την ίδια την εταιρεία“. Ωστόσο, η Apple ήταν αντίθετη στο σωματείο και λέγεται ότι αρκετοί διευθυντές καταστημάτων είχαν ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν το συνδικάτο.

Δείτε επίσης: Tim Cook: Στους “100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2022”

Οι διοργανωτές αποκαλούν το σωματείο τους Apple Coalition of Organized Retail Employees, ή AppleCORE για συντομία, και έχουν συγκεντρώσει υποστήριξη από την οργάνωση International Association of Machinists and Aerospace Workers.

Πηγή: www.huffpost.com