Σύντομα οι αγαπημένοι σας που έχουν φύγει από τη ζωή, μπορούν να «επιστρέψουν» μέσω του ψηφιακού βοηθού Alexa της Amazon!

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Σε δύο χρόνια η Amazon θα ξεμείνει από εργάτες;

Όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο re:MARS η Amazon, εργάζεται σε μια δυνατότητα που μπορεί να συνθέσει σύντομα ηχητικά κλιπ της φωνής ενός ατόμου και στη συνέχεια να την επαναπρογραμματίσει ως μεγαλύτερη ομιλία. Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Amazon και επικεφαλής επιστήμονας για την Alexa, Rohit Prasad, παρουσίασε μια επίδειξη όπου «η φωνή ενός αποθανόντος αγαπημένου προσώπου, μιας γιαγιάς σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιείται για να διαβάσει στον εγγονό της μια ιστορία πριν κοιμηθεί.»

Ο Prasad σημείωσε ότι η εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει αυτό το είδος ήχου αξιοποιώντας μόλις ένα λεπτό ομιλίας, πριν συνεχίσει: «Ο τρόπος που το καταφέραμε είναι πλαισιώνοντας την προσπάθεια ως εργασία μετατροπής φωνής και όχι ως διαδρομή δημιουργίας ομιλίας».

Δεν υπάρχουν πολλές περισσότερες λεπτομέρειες πέρα ​​από αυτήν την αρχική επίδειξη της έας δυνατότητας της Alexa. Το Reuters αναφέρει ότι ο Prahad δήλωσε ότι στόχος αυτής της τεχνολογίας είναι να «κάνει τις αναμνήσεις να διαρκέσουν» αφού «τόσοι από εμάς έχουμε χάσει κάποιον που αγαπάμε», κάτι που το κάνει να φαίνεται αρκετά έντονο.

Δείτε ακόμα: Proteus: Το “πρώτο πλήρως αυτόνομο mobile ρομπότ” στις αποθήκες της Amazon

Θυμίζει το έξυπνο ηχείο Takara Tomy, το οποίο θα μπορούσε να μιμείται τη φωνή ενός γονέα την ώρα του ύπνου, ώστε να μπορούν να διαβάζουν στα παιδιά τους ακόμα και όταν δεν είναι κοντά τους. Είναι μια βολική ιδέα για γονείς

που ταξιδεύουν συχνά για τη δουλειά ή απλώς έχουν βαρεθεί να διαβάζουν το ίδιο βιβλίο κάθε βράδυ. Αλλά εγείρει το ερώτημα εάν ένα deep fake αντίγραφο της φωνής κάποιου μπορεί να προσφέρει την ίδια άνεση και ασφάλεια με τη φυσική παρουσία του ίδιου του ατόμου.

Για τον σκοπό αυτό, αυτού του είδους η τεχνολογία εγείρει επίσης άλλα ερωτήματα, όπως τι είδους συναισθήματα θα προκαλούσε σε ένα άτομο το να ακούσει τη φωνή ενός αγαπημένου προσώπου που πέθανε από τον COVID ή κάποια άλλη ανίατη ασθένεια. Και πώς θα λειτουργήσει αυτή η αλληλεπίδραση με τον αποθανόντα σε κάποιον που προσπαθεί να ξεπεράσει το χαμό του; Διακόπτει τη διαδικασία ή τη βοηθάει;

Φυσικά, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος ασφαλείας της deep fake πλαστοπροσωπίας, αν και δεν είναι σαφές πώς θα αποθηκεύονται τα δείγματα φωνής.

Δείτε επίσης: Amazon: Σύντομα θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις προϊόντων με drones

Το συνέδριο re:MARS της Amazon έχει σκοπό να τονίσει τα εγχειρήματα της εταιρείας, τα οποία περιλαμβάνουν και τη λειτουργικότητα της Alexa. Το “MARS” είναι τα αρχικά για τη μηχανική εκμάθηση, τον αυτοματισμό, τα ρομπότ και το διάστημα. Αναμένεται ότι η Amazon θα μοιραστεί περισσότερα νέα στο συνέδριό της στο Λας Βέγκας τις επόμενες ημέρες.