Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα για εκβιαστές που στοχεύουν την κοινότητα LGBTQ+ με κατάχρηση διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών όπως το Grindr και το Feeld.

Σύμφωνα με την FTC, οι χάκερ παρουσιάζονται ως πιθανοί ερωτικοί σύντροφοι σε εφαρμογές γνωριμιών LGBTQ+, στέλνοντας προσωπικές φωτογραφίες στους στόχους τους και ζητώντας τους να ανταποδώσουν.

Αν το κάνουν, τα θύματα εκβιάζονται για να πληρώσουν λύτρα, υπό την απειλή ότι θα διαρρεύσουν στην οικογένεια, τους φίλους ή τους εργοδότες τους σεξουαλικές εικόνες που μοιράζονταν με τους απατεώνες.

Πώς να αποκρούσετε τους scammers

Η FTC συμβουλεύει τους χρήστες της εφαρμογής γνωριμιών LGBTQ+ να μην μοιράζονται ακατάλληλες φωτογραφίες με άτομα που μόλις γνώρισαν στο διαδίκτυο ή δεν είναι 100% σίγουροι για το ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της συνομιλίας.

Όσοι χρησιμοποιούν ενεργά εφαρμογές γνωριμιών LGBTQ+ θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να αμυνθούν από τέτοιες απόπειρες εκβιασμού από:

  • Να ελέγχετε πάντα με ποιον μιλάτε: αντίστροφη αναζήτηση εικόνων στην εικόνα προφίλ του ατόμου για να δείτε αν σχετίζεται με άλλο όνομα ή στοιχεία που δεν ταιριάζουν – αυτά είναι σημάδια απάτης.
  • Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες με άτομα που μόλις γνωρίσατε σε μια εφαρμογή γνωριμιών: που περιλαμβάνουν αριθμούς κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεις email και προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Μην πληρώνετε απατεώνες για να καταστρέψουν φωτογραφίες ή συνομιλίες: δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το κάνουν.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών έχουν προειδοποιήσει τους χρήστες τους στο παρελθόν να γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι στόχος αυτών των εκβιαστικών απατών.

Η εταιρεία Grindr προειδοποιεί ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές γνωριμιών αποτελούν πρωταρχικό στόχο για αυτούς τους χάκερ, καθώς οι απατεώνες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν ουσιαστικές συνδέσεις».

Η Feeld ζητά από τους χρήστες της «να προσέχουν πάντα όταν κοινοποιούν προσωπικά στοιχεία όπως το πραγματικό τους όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου

, τη διεύθυνση ή οποιαδήποτε άλλη προσωπική πληροφορία» και «να μην ακολουθούν ποτέ αιτήματα πληρωμής από άλλα μέλη [..] καθώς αυτά μπορεί να είναι απόπειρες κλοπής ταυτότητας ή οικονομικής απάτης».

Τον Σεπτέμβριο, το FBI προειδοποίησε για μια τεράστια έξαρση διαδικτυακών ρομαντικών απατών που ανάγκασαν τους Αμερικανούς να χάσουν πάνω από 113 εκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2021.

Το 2021, το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI έλαβε και περισσότερες από 18.000 καταγγελίες που σχετίζονται με sextortion, που ανέρχονται σε ζημίες άνω των 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όσοι στοχοποιούνται από εκβιαστές θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να αλληλεπιδρούν με τους εγκληματίες, να επικοινωνήσουν με τις αρχές επιβολής του νόμου και να υποβάλουν καταγγελία στο FBI IC3 στη διεύθυνση www.ic3.gov.

Το FBI παρέχει επίσης συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να προστατευτείτε από αυτού του είδους τις επιθέσεις:

  • Μην στέλνετε πότε προσωπικές σας εικόνες σε κανέναν, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ή ποιος λέει ότι είναι.
  • Μην ανοίγετε συνημμένα από άτομα που δεν γνωρίζετε. Τα links μπορούν να παραβιάσουν κρυφά τις ηλεκτρονικές συσκευές σας χρησιμοποιώντας malware για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, τις φωτογραφίες και τις επαφές σας ή να ελέγξουν την webcamera και το μικρόφωνό σας χωρίς να το γνωρίζετε.
  • Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές και τις κάμερες web όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com