Ηλιακή καταιγίδα έπληξε τη Γη το Σαββατοκύριακο και προκάλεσε μια προσωρινή διαταραχή στη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη.

Δείτε επίσης: Ηλιακή έκλαμψη μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη

Σύμφωνα με το The Express, η καταιγίδα προκλήθηκε από ένα απροσδόκητο Coronal Mass Ejection (CME), που ήταν ενσωματωμένη στον ηλιακό άνεμο.

Ένα CME συμβαίνει όταν ο Ήλιος εκτοξεύει ένα σύννεφο φορτισμένων σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικών διακυμάνσεων από την ατμόσφαιρά του. Είναι μια από τις πιο ισχυρές μορφές ηλιακής καταιγίδας.

«Μια μικρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G1 ξέσπασε γύρω στα μεσάνυχτα (UT) στις 25-26 Ιουνίου», σύμφωνα με τους ειδικούς στο Spaceweather.com.

«Οι μετεωρολόγοι δεν είναι σίγουροι γιατί. Ο κύριος ύποπτος είναι ένα απροσδόκητο CME ενσωματωμένο στον ηλιακό άνεμο.»

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σέλας από την εξάωρη καταιγίδα».

Δεδομένου ότι η ηλιακή καταιγίδα ταξινομήθηκε ως G1, είναι ήσσονος σημασίας και απλώς θα προκαλέσει ασθενείς διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο και μικρές επιπτώσεις στις δορυφορικές επικοινωνίες.

Δείτε ακόμα: Sun down: Πότε θα εκραγεί τελικά ο ήλιος και τι θα μας συμβεί τότε

Ο ειδικός του διαστημικού καιρού Dr Tamitha Skov είπε στο Twitter το Σάββατο: «Ο γρήγορος ηλιακός άνεμος χτυπά τη Γη!»

«Αναμένετε άστατες έως θυελλώδεις συνθήκες για τις επόμενες 48-72 ώρες.»

«Οι κυνηγοί υψηλού γεωγραφικού πλάτους #aurora θα πρέπει να έχουν καλές εκπομπές με σποραδικές προβολές στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.»

Όταν το CME στοχεύει στη Γη, ενισχύει το βόρειο σέλας και το australis.

Αυτές οι εκπομπές φυσικού φωτός δημιουργούνται όταν τα σωματίδια από τον ηλιακό άνεμο διεγείρουν τα άτομα στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, γεγονός που τα κάνει να λάμπουν.

Τα κυματιστά μοτίβα που προκύπτουν συχνά μοιάζουν με κουρτίνες φωτός συνήθως σε χρώματα πράσινου και ροζ, όπως αυτά που βλέπουμε στο Βόρειο Σέλας.

Ένας άλλος τύπος ηλιακής καταιγίδας είναι οι ηλιακές εκλάμψεις. «Μια ηλιακή έκλαμψη είναι μια έντονη έκρηξη ακτινοβολίας ή φωτός στον Ήλιο», σύμφωνα με τη NASA.

Δείτε επίσης: Ο «τεχνητός ήλιος» της Κίνας καίει πέντε φορές πιο πολύ από τον πραγματικό

«Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι μια ξαφνική έκρηξη ενέργειας που προκαλείται από μπλέξιμο, διασταύρωση ή αναδιοργάνωση γραμμών μαγνητικού πεδίου κοντά στις ηλιακές κηλίδες».

Μια τεράστια ηλιακή κηλίδα ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στις 20 Ιουνίου.

Σήμερα, είναι τεράστια. Η ταχέως αναπτυσσόμενη ηλιακή κηλίδα διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε μόλις 24 ώρες“, ανέφερε το SpaceWeather.com.