Το Superfetch, γνωστό και ως SysMain στα Windows 10 και Windows 11, είναι μια ενσωματωμένη υπηρεσία των Windows που προ φορτώνει τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνά στη μνήμη RAM. Εάν ωστόσο η απόδοση του υπολογιστή σας έχει πέσει, ίσως θέλετε να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα. Παρακάτω θα δείτε πώς να το κάνετε αυτό.

Δείτε επίσης: Πώς να αποκτήσετε ζωντανές ταπετσαρίες στα Windows 11

Το Superfetch παρουσιάστηκε στα Windows Vista και είναι πλέον γνωστό ως SysMain στις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windοws 10 και 11. Αυτή η υπηρεσία Windows εκτελείται στο παρασκήνιο και αναλύει τη χρήση του υπολογιστή σας.

Με βάση τη χρήση που κάνετε, η υπηρεσία καθορίζει ποιες εφαρμογές είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια, προ φορτώνει αυτές τις εφαρμογές στη μνήμη RAM του υπολογιστή σας, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε αυτές τις εφαρμογές γρήγορα. Με άλλα λόγια, αυτή η υπηρεσία επιταχύνει την εκκίνηση των πιο χρησιμοποιούμενων εφαρμογών στον υπολογιστή σας.

Ενώ πιθανότατα θέλετε να διατηρείτε το SuperFetch ενεργοποιημένο τις περισσότερες φορές, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε να το απενεργοποιήσετε εάν αντιμετωπίζετε υπερβολική βραδύτητα στον υπολογιστή σας. Η απενεργοποίηση του Superfetch θα επιταχύνει λίγο τα πράγματα.

Η διαδικασία απενεργοποίησης του Superfetch είναι η ίδια και για υπολογιστές Windows 10 και Windows 11.

Για να απενεργοποιήσετε γραφικά την υπηρεσία Superfetch των Windows, χρησιμοποιήστε το παράθυρο Υπηρεσίες στον υπολογιστή σας.

Δείτε ακόμα: Windows 10: Η ενημέρωση KB5014666 φέρνει νέες δυνατότητες και διόρθωση σφαλμάτων

Ξεκινήστε ανοίγοντας το πλαίσιο “Εκτέλεση” χρησιμοποιώντας τα Windows+R. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε τα ακόλουθα στο πλαίσιο και πατήστε Enter:

services.msc

Στο παράθυρο “Υπηρεσίες

“, βρείτε την καταχώρηση με το όνομα “SysMain”. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ σε αυτήν την καταχώρηση και επιλέξτε «Διακοπή».

Επιτρέψτε στο παράθυρο “Έλεγχος υπηρεσιών” να σταματήσει την υπηρεσία. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στην ίδια καταχώρηση «SysMain» και επιλέξτε «Ιδιότητες».

Στο παράθυρο “SysMain Properties“, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού “Startup Type” και επιλέξτε “Disabled“. Στη συνέχεια, στο κάτω μέρος, κάντε κλικ στο «Εφαρμογή» και στη συνέχεια στο «OK».

Το Superfetch (SysMain) είναι πλέον απενεργοποιημένο στον υπολογιστή σας με Windows.

Εάν προτιμάτε μια μέθοδο γραμμής εντολών, μπορείτε να εκτελέσετε μια εντολή από τη γραμμή εντολών για να απενεργοποιήσετε το Superfetch.

Δείτε επίσης: Microsoft: Επιδιορθώνει ζητήματα Windows RRAS, VPN για όλους τους χρήστες

Για να το κάνετε αυτό, πρώτα ανοίξτε το μενού “Έναρξη” και αναζητήστε “Γραμμή εντολών“. Στο δεξιό τμήμα του παραθύρου, κάντε κλικ στην επιλογή “Εκτέλεση ως διαχειριστής“.

Επιλέξτε «Ναι» στη γραμμή εντολών «Έλεγχος λογαριασμού χρήστη».

Όταν ανοίξει το παράθυρο της γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter:

sc stop “SysMain” & sc config “SysMain” start=disabled

Aπενεργοποιήσατε με επιτυχία το Superfetch (SysMain) στον υπολογιστή σας με Windows.