Η πρώτη επίσημη έγχρωμη εικόνα από το James Webb Telescope της NASA ήρθε στη δημοσιότητα και εντυπωσίασε το πλήθος. Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να δούμε πολύ βαθιά μέσα στο διάστημα, τόσο που δεν είχαμε δει ποτέ ως τώρα και αυτό χάρη στις εξαιρετικές δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου. Εκατό χρόνια προόδου – στην ανάπτυξη τηλεσκοπίων, την αστρονομία, την αστροφυσική, τη μηχανική, την πυραυλική επιστήμη, τα μαθηματικά, ακόμη και τo streaming βίντεο στο διαδίκτυο – οδήγησαν τη NASA στην αποκάλυψη της πρώτης εικόνας που από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Η πρώτη εικόνα από το τηλεσκόπιο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων δείχνει ό,τι πιο μακρινό έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα τόσο σε χρόνο όσο και σε απόσταση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αποκάλυψε την πρώτη εικόνα, ενώ θα ακολουθήσουν και τέσσερις άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Δείτε επίσης: Ιάπωνες αποκαλύπτουν σχέδια για κτίρια τεχνητής βαρύτητας στη Σελήνη

Ένας κόκκος άμμου στην άκρη του δακτύλου σας στο μήκος του χεριού σας είναι το μέρος του σύμπαντος που βλέπετε“, είπε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson.

Αυτό που βλέπετε είναι γαλαξίες, γαλαξίες που λάμπουν γύρω από άλλους γαλαξίες και μόνο ένα μικρό μέρος του σύμπαντος“.

Ο Biden έδειξε στον κόσμο μια εικόνα γεμάτη με αμέτρητα αστέρια και τεράστιους γαλαξίες που παραμορφώνουν το φως των αντικειμένων πίσω. Είναι, όμως, ορατοί αμυδρά και κάποιοι εξαιρετικά μακρινοί γαλαξίες. Μέρη της εικόνας αποτελούνται από φως που προέρχεται όχι πολύ καιρό μετά το Big Bang.

James Webb Telescope: Η NASA αποκάλυψε την πρώτη έγχρωμη εικόνα

Οι εικόνες που θα ακολουθήσουν, περιλαμβάνουν την όψη ενός γιγάντιου πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, δύο εικόνες ενός νεφελώματος όπου τα αστέρια “γεννιούνται” και “πεθαίνουν” με εντυπωσιακή ομορφιά και μια “ενημέρωση” μιας κλασικής εικόνας πέντε γαλαξιών που χορεύουν ο ένας γύρω από τον άλλο.

Το James Webb είναι ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο μας έκανε περήφανους για πολλά χρόνια και παρείχε εκπληκτικές εικόνες που προσέφεραν επιστημονικές γνώσεις για το σύμπαν και την προέλευσή του.

Δείτε επίσης: Supermoon 2022: Το μεγαλύτερο φεγγάρι φέτος θα φανεί στις 13 Ιουλίου

Το James Webb έχει φυσικά πολύ πιο προηγμένο εξοπλισμό σε σχέση με το Hubble, που του επιτρέπει να βγάζει πιο ακριβείς εικόνες και να βλέπει πιο βαθιά στο διάστημα

.

Τους τελευταίους μήνες που βρίσκεται στη θέση του (στο διάστημα) και δοκιμάζονται τα όργανά του, έχουμε δει κάποια μικρά δείγματα της εξαιρετικής δουλειάς του. Τον Μάιο, το τηλεσκόπιο έστειλε κάποιες δοκιμαστικές εικόνες που έδειχναν έναν γειτονικό γαλαξία που ονομάζεται Large Magellanic Cloud. Σε σύγκριση με προηγούμενες εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Επιπλέον, τον Μάρτιο, το τηλεσκόπιο παρέδωσε μια εντυπωσιακή εικόνα ενός αστεριού στη NASA, περνώντας την πρώτη του αποστολή με άριστα.

Είπαμε το περασμένο φθινόπωρο ότι θα ξέραμε ότι το τηλεσκόπιο λειτουργεί σωστά όταν έχουμε μια εικόνα ενός άστρου που μοιάζει με αστέρι“, είπε ο Lee Feinberg, στέλεχος της NASA, στο περιοδικό Cosmos.

Η απόδοση είναι εξίσου καλή αν όχι καλύτερη από την πιο αισιόδοξη πρόβλεψή μας“.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να κοιτάξει πίσω στο χρόνο, πιθανώς 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Big Bang. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να μάθουν πράγματα για γαλαξίες από εκείνη την εποχή, αλλά και να προσδιορίσουν τη σύνθεση αυτών των γαλαξιών.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής που θα χτύπαγε τη Γη το 2052 αφαιρέθηκε από τις λίστες κινδύνου

Ο Thomas Zurbuchen, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής της NASA, είπε ότι με το νέο τηλεσκόπιο, ο κόσμος “παραιτείται από μυστικά που υπήρχαν εκεί για πολλές, πολλές δεκαετίες, αιώνες, χιλιετίες“.

Δεν είναι εικόνα. Είναι μια νέα κοσμοθεωρία που θα δείτε“, είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης. Ο Zurbuchen είπε ότι όταν είδε τις εικόνες συγκινήθηκε, όπως και οι συνάδελφοί του.

Η NASA συνεργάζεται στο Webb με τις ευρωπαϊκές και καναδικές διαστημικές υπηρεσίες.

Πηγή: globalnews.ca