Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να σκέφτεται και να μαθαίνει όπως ένα μωρό. Το σύστημα είναι σε θέση να κατανοήσει τους βασικούς κανόνες κοινής λογικής του κόσμου με τον ίδιο τρόπο που μπορούν οι άνθρωποι.

Δείτε επίσης: Στη μάχη μεταξύ AI και Metaverse, οι CEOs επιλέγουν AI

Η ανακάλυψη δεν θα μπορούσε μόνο να βοηθήσει στην πρόοδο της έρευνας της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και στους τρόπους με τους οποίους κατανοούμε το ανθρώπινο μυαλό, λένε οι επιστήμονες.

Το μυαλό των παιδιών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς είναι σε θέση να κατανοήσουν τους κανόνες και την κοινή λογική με τρόπο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστηριώδης. Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν να είναι επιτυχείς στη μίμηση αυτού του συστήματος και ότι ίσως είναι καλύτερο να προσομοιώνουν τον εγκέφαλο ενός παιδιού και να τον διδάσκουν αντί να επιχειρούν να αντιγράψουν τις λειτουργίες του ενηλίκου.

Μία από τις δυνατότητές τους είναι η «διαισθητική φυσική», η γνώση που έχουμε για το πώς αλληλεπιδρούν τα πράγματα, από τη νεαρή μας ηλικία. Οι άνθρωποι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι μια μπάλα θα πέσει στο πάτωμα αν την αφήσει το άτομο που την κρατά και το συνειδητοποιούν σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πώς ακριβώς το καταφέρνουμε.

Δείτε ακόμα: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκπαιδευτεί να σκέφτεται ηθικά και να είναι δημιουργική

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν παλέψει με τέτοιες έννοιες και ακόμη και οι προηγμένοι υπολογιστές

δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτούς τους κανόνες με τον ίδιο τρόπο που μπορεί ένα παιδί τριών μηνών. Αλλά τώρα οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα νέο σύστημα που ήταν σε θέση να μάθει μια σειρά από διαφορετικές φυσικές έννοιες.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το σύστημα βαθιάς μάθησης ονομάζεται PLATO. Εκπαιδεύτηκε βλέποντας αντικείμενα να αλληλεπιδρούν με διάφορους τρόπους: μπάλες να πέφτουν στο έδαφος, να κυλιούνται και να αναπηδούν η μία από την άλλη.

Για να το δοκιμάσουν, στη συνέχεια προβλήθηκαν βίντεο που περιείχαν απίθανα σενάρια, στα οποία η φυσική δεν είχε νόημα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύστημα εξέφραζε τη δική του έκπληξη, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα πραγματικά μωρά.

Δείτε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Τί είναι και πόσο έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα;

Ήταν σε θέση να μάθει τέτοια φυσική σε μόλις 28 ώρες παρακολούθησης βίντεο, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα αναφέρονται σε δύο νέες εργασίες, «Διαισθητική μάθηση φυσικής σε ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης εμπνευσμένο από την αναπτυξιακή ψυχολογία» και «Μπορεί ένας υπολογιστής να σκέφτεται σαν μωρό;», που δημοσιεύτηκαν στο Nature Human Behaviour.