Κι άλλες εντυπωσιακές εικόνες από το James Webb Space Telescope της NASA έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δείχνοντάς μας για τι είναι ικανό το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Το τηλεσκόπιο της NASA, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και καναδικές διαστημικές υπηρεσίες, ακολουθεί τα βήματα των προκατόχων του Hubble, Spitzer και Chandra, τα οποία προσέφεραν στους αστρονόμους σπουδαίες επιστημονικές γνώσεις.

Δείτε επίσης: Ιάπωνες αποκαλύπτουν σχέδια για κτίρια τεχνητής βαρύτητας στη Σελήνη

Τη Δευτέρα παρουσιάστηκε η πρώτη εικόνα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden. Η εικόνα είναι γεμάτη με αμέτρητα αστέρια και τεράστιους γαλαξίες. Είναι, ακόμα, ορατοί αμυδρά και κάποιοι εξαιρετικά μακρινοί γαλαξίες. Μέρη της εικόνας αποτελούνται από φως που προέρχεται όχι πολύ καιρό μετά το Big Bang.

Αυτό το τηλεσκόπιο είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της ανθρωπότητας και οι εικόνες που θα δούμε είναι απόδειξη της εκπληκτικής δουλειάς χιλιάδων εργαζομένων σε όλο το έθνος μας, που αφιέρωσαν χρόνια σε αυτό το έργο“, δήλωσε η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Είναι ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντος μας και σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από το πρώτο φως που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο“, δήλωσε ο πρόεδρος Joe Biden.

Μετά την εκτόξευση του James Webb Space Telescope τα περασμένα Χριστούγεννα, οι επιστήμονες το μετέφεραν στη θέση του και για περίπου έξι μήνες ασχολούνταν με τη ρύθμιση και τη δοκιμή των οργάνων του. Τώρα, όλη αυτή η εργασία αποφέρει καρπούς, καθώς φτάνουν εξαιρετικές εικόνες που επιτρέπουν στους αστρονόμους να ξεκινήσουν την επιστημονική τους ανάλυση.

Δείτε επίσης: Supermoon 2022: Το μεγαλύτερο φεγγάρι φέτος θα φανεί στις 13 Ιουλίου

Οι νέες εικόνες δίνουν μια γεύση του τι μπορούν να επιτύχουν οι επιστήμονες με το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο. Τα ερευνητικά προγράμματα θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις εικόνες για να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία του σύμπαντος, να μελετήσουν τους πρώτους γαλαξίες και να εξετάσουν από τι αποτελούνται οι εξωπλανήτες. Καθώς τα επιστημονικά προγράμματα εκτυλίσσονται τους επόμενους μήνες, μια βιβλιοθήκη εικόνων θα αρχίσει να συσσωρεύεται στον δημόσιο JWST website της NASA.

Δείτε παρακάτω τις πέντε εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

1. Τεράστιο σμήνος γαλαξιών

James Webb Telescope: Δείτε όλες τις εικόνες που δημοσίευσε η NASA!

Αυτή η εικόνα, που είναι και η πρώτη που δημοσιεύτηκε, δείχνει ένα σμήνος γαλαξιών που είναι γνωστό ως SMACS 0723 και αποκαλύπτει χιλιάδες γαλαξίες στο μακρινό σύμπαν, σε μια περιοχή του ουρανού που τώρα ονομάζεται Webb’s First Deep Field. Τραβήχτηκε με την κάμερα NIRCam του JWST και δείχνει το σύμπλεγμα όπως εμφανιζόταν πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Λειτουργεί ως βαρυτικός φακός, κάμπτοντας το φως και φέρνοντας πιο αμυδρά και ακόμη πιο μακρινά αντικείμενα στο επίκεντρο.

2. Ένα φάσμα ενός γιγαντιαίου εξωπλανήτη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο διαθέτει επίσης φασματογράφο, ικανό να ανιχνεύει τα περιεχόμενα της ατμόσφαιρας των πλανητών. Ο WASP-96 είναι ένας μεγάλος εξωπλανήτης που απέχει περίπου 1.150 έτη φωτός από τη Γη. Περιφέρεται γύρω από το αστέρι του κάθε 3,4 ημέρες. Το James Webb Space Telescope είναι σε θέση να συμπεράνει την παρουσία νεφών και ομίχλης σε όλο τον πλανήτη.

Δείτε επίσης: Η NASA έχασε επαφή με το σκάφος Capstone που κατευθύνεται στη Σελήνη

Η άμεση και πιο λεπτομερής παρατήρηση του Webb σηματοδοτεί ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στην αναζήτηση δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών πέρα ​​από τη Γη“, αναφέρει η NASA.

3. Το νεφέλωμα ενός αστεριού που “πεθαίνει

James Webb Telescope: Δείτε όλες τις εικόνες που δημοσίευσε η NASA!

Αυτή η εικόνα δείχνει το θεαματικό Southern Ring Nebula: ένα “ετοιμοθάνατο” αστέρι που διώχνει κύματα από σύννεφα αερίου και σκόνης, τα οποία θα μπορούσαν αργότερα να γίνουν το υλικό για νέα αστέρια.

4. Μια ομάδα γαλαξιών

Αυτή η εικόνα με τους πέντε γαλαξίες δείχνει λεπτομερώς την πρώτη συμπαγή ομάδα γαλαξιών που ανακαλύφθηκε ποτέ. Είναι σαν να χορεύουν όλοι μαζί, συχνά ακουμπώντας ο ένας τον άλλον, στρίβοντας ο ένας τον άλλον και τραβώντας ο ένας τον άλλον.

5. Ένα Νεφέλωμα Νεαρών Αστέρων

James Webb Telescope: Δείτε όλες τις εικόνες που δημοσίευσε η NASA!

Η τελευταία εικόνα δείχνει μέρος του νεφελώματος Carina, ενός από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα νεφελώματα, γεμάτο με νεαρά και τεράστια αστέρια που καταβροχθίζουν αέριο και σκόνη καθώς μεγαλώνουν. Βρίσκεται 7.600 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οι ευαίσθητες κάμερες του JWST αποκαλύπτουν εκατοντάδες νεογέννητα αστέρια στο νεφέλωμα που δεν είχαν ανακαλυφθεί νωρίτερα, καθώς και γαλαξίες που κρύβονται στο βάθος.

Οι παρατηρήσεις του James Webb θα επιτρέψουν στους επιστήμονες της NASA, και όχι μόνο, να κατανοήσουν καλύτερα το σύμπαν, την εξέλιξη των γαλαξιών, τη γέννηση των αστεριών, την ποικιλομορφία των πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ίσως ακόμη και να παρέχουν κάποιες ενδείξεις για αστροβιολόγους που αναζητούν την προέλευση της ζωής στη Γη και πέρα ​​από αυτήν.

Πηγή: www.wired.com