Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησαν δημόσια οι πρώτες εικόνες από το περίφημο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, James Webb Space Telescope. Αυτές οι εικόνες δείχνουν για τι είναι ικανό το νέο τηλεσκόπιο και πόσες γνώσεις μπορεί να παράσχει στους επιστήμονες. Ωστόσο, οι σημαντικές ανακαλύψεις δεν προέρχονται μόνο από όμορφες φωτογραφίες. Τα όργανα του τηλεσκοπίου μπορούν να ανιχνεύσουν από τι αποτελούνται οι ατμόσφαιρες των εξαιρετικά μακρινών εξωπλανητών ή πλανητών πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. Την Τρίτη, η NASA αποκάλυψε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανίχνευσε σημάδια ύπαρξης νερού σε έναν μουντό εξωπλανήτη με το όνομα WASP-96 b, 1.150 έτη φωτός μακριά.

Δείτε επίσης: Ο πύραυλος SpaceX Starship του Elon Musk εκρήγνυται και παίρνει φωτιά

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύονται μόρια νερού σε άλλο κόσμο. Αλλά το τηλεσκόπιο Webb, με όργανα πιο εξελιγμένα κα μεγάλα από αυτά του τηλεσκοπίου Hubble, επιτρέπει πιο λεπτομερή εξέταση αυτών των μακρινών πλανητών, η οποία προηγουμένως δεν ήταν δυνατή.

Ενώ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει αναλύσει την ατμόσφαιρα πολλών εξωπλανητών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καταγράφοντας την πρώτη καθαρή ανίχνευση νερού το 2013, η άμεση και πιο λεπτομερής παρατήρηση του Webb σηματοδοτεί ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για τον εντοπισμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών πέρα ​​από τη Γη“, είπε η NASA.

Δείτε επίσης: James Webb Telescope: Δείτε όλες τις εικόνες που δημοσίευσε η NASA!

Ο εξωπλανήτης στον οποίο βρέθηκαν τα σημάδια νερού ονομάστηκε WASP-96 b και δεν μοιάζει σε τίποτα με τη Γη. Είναι ένας τύπος πλανήτη που ονομάζεται “καυτός Δίας” που δεν υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με τη NASA, ο WASP-96 b είναι ένας κόσμος λίγο μεγαλύτερος (αν και μικρότερης μάζας) από τον Δία που κλείνει πολύ κοντά γύρω από το αστέρι του, το οποίο μοιάζει με τον ήλιο. Οι θερμοκρασίες που επικρατούν, ξεπερνούν τους 1.000 βαθμούς Φαρενάιτ.

James Webb: Εντόπισε σημάδια νερού στον εξωπλανήτη WASP-96 b

Για να ανιχνεύουν μόρια – όπως το νερό, το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα – σε μακρινούς πλανήτες, οι αστρονόμοι κατευθύνουν το τηλεσκόπιο σε γνωστούς εξωπλανήτες στον Γαλαξία μας. Στη συνέχεια, περιμένουν τους πλανήτες να ταξιδέψουν μπροστά στα φωτεινά αστέρια τους. Αυτό το αστρικό φως περνά μέσα από την ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, μετά από το διάστημα και τελικά στα όργανα του Webb που ονομάζονται φασματογράφοι (αυτό ονομάζεται transit spectroscopy).

Ο φασματογράφος του Webb είναι σε θέση να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με την ύπαρξη συγκεκριμένων στοιχείων στην ατμόσφαιρα των εξωπλανητών και στην περίπτωση του WASP-96 b το τηλεσκόπιο ανακάλυψε ότι υπάρχουν μόρια νερού στα παχιά σύννεφα του.

Δείτε επίσης: Ιάπωνες αποκαλύπτουν σχέδια για κτίρια τεχνητής βαρύτητας στη Σελήνη

Αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα ότι το James Webb, το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί έως τώρα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής ή ακόμα και να αποκαλύψει πιθανούς κατοικήσιμους πλανήτες.

Η εξερεύνηση εξωπλανητών είναι πλέον ένα σημαντικό στοιχείο της αποστολής“, δήλωσε εκπρόσωπος της NASA.

Πηγή: mashable.com