James Webb vs Hubble: Τα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA μας έχουν προσφέρει σημαντικές επιστημονικές γνώσεις. Το νεότερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα, το James Webb Space Telescope, είναι ο διάδοχος του επίσης εμβληματικού Hubble και έχει προλάβει ήδη να μας εντυπωσιάσει με τις πρώτες εικόνες που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Ας δούμε, όμως, συγκριτικά τις εικόνες που έχουν σταλεί από το Hubble και το James Webb για να καταλάβουμε πόσο εξελιγμένο είναι το νέο τηλεσκόπιο.

Το James Webb εκτοξεύτηκε στο διάστημα τον Δεκέμβριο του 2021 και οι εικόνες που έχει τραβήξει είναι οι εικόνες με την υψηλότερη ανάλυση που έχουμε λάβει ποτέ από το σύμπαν, σύμφωνα με τη NASA. Χρησιμοποιώντας ισχυρή τεχνολογία, το νέο τηλεσκόπιο αποκαλύπτει λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί, όπως αέρια και σκόνη γύρω από τα αστέρια. Με ικανότητα να βλέπει πολύ βαθιά στο διάστημα, το Webb θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τον σχηματισμό των πρώιμων γαλαξιών του σύμπαντος, την ανάπτυξη του ηλιακού μας συστήματος και την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες.

Δείτε επίσης: James Webb: Εντόπισε σημάδια νερού σε μακρινό εξωπλανήτη

Το Hubble έκανε εξαιρετική δουλειά μέχρι τώρα, αλλά το Webb είναι ακόμα καλύτερο χάρη στις νέες τεχνολογίες. Η πιο μακρινή παρατήρηση που έχει κάνει μέχρι σήμερα το Hubble είναι αυτή του γαλαξία GN-z11, περίπου 13,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Από την πρώτη εκτόξευση το 1990, το τηλεσκόπιο έχει χαρτογραφήσει την εξέλιξη των γαλαξιών, ανακάλυψε φεγγάρια γύρω από τον Πλούτωνα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη μαύρων τρυπών στους πυρήνες των γαλαξιών και πολλά άλλα.

Η NASA θα διατηρήσει σε λειτουργία και τα δύο τηλεσκόπια ταυτόχρονα για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και κατανόηση του σύμπαντός μας.

James Webb vs Hubble

Ας δούμε, όμως, τώρα συγκριτικά τις εικόνες από το Hubble και το James Webb Space της NASA για να καταλάβουμε το μεγαλείο του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου.

Σμήνος γαλαξιών SMACS 0723

Hubble James Webb

Χιλιάδες γαλαξίες δημιουργούν αυτό το σμήνος στο μακρινό σύμπαν, 4,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Η σύνθετη εικόνα του Hubble χρειάστηκε εβδομάδες για να επιτευχθεί, ενώ του Webb μόνο 12,5 ώρες, σύμφωνα με τη NASA.

Southern Ring Nebula

Hubble James Webb

Αυτό το γιγάντιο σύννεφο σκόνης και αερίου (νεφέλωμα) που εκτοξεύεται από αστέρια που “πεθαίνουν” είναι περίπου 2.500 έτη φωτός μακριά. Το James Webb αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το πιο αμυδρό αστέρι στο κέντρο είναι καλυμμένο με σκόνη.

Δείτε επίσης: Ιάπωνες αποκαλύπτουν σχέδια για κτίρια τεχνητής βαρύτητας στη Σελήνη

Stephan’s Quintet

James Webb Hubble

Αυτή η εικόνα δείχνει πέντε γαλαξίες που βρίσκονται 40 με 290 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Είναι η μεγαλύτερη εικόνα του Webb μέχρι στιγμής. Το σύνθετο υλικό του Webb, το οποίο αποτελείται από σχεδόν 1.000 ξεχωριστά αρχεία εικόνας, δείχνει νέες λεπτομέρειες της αλληλεπίδρασης των γαλαξιών.

Δείτε επίσης: Ο πύραυλος SpaceX Starship του Elon Musk εκρήγνυται και παίρνει φωτιά

Νεφέλωμα Carina

Hubble James Webb

Σε αυτή την εικόνα, φαίνεται η άκρη μιας περιοχής σχηματισμού άστρων που ονομάζεται NGC 3324 στο νεφέλωμα Carina, περίπου 7.500 έτη φωτός μακριά. Η εικόνα του Webb “αποκαλύπτει για πρώτη φορά αόρατες περιοχές γέννησης αστεριών

“, είπε η NASA.

Πηγή: abcnews.go.com