Ένα μικρομετεωροειδές που χτύπησε το Webb Telescope στα τέλη Μαΐου προκάλεσε μόνιμη βλάβη στο παρατηρητήριο, σύμφωνα με έκθεση του Space Telescope Science Institute.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη NASA και τις ευρωπαϊκές και καναδικές διαστημικές υπηρεσίες. Περιέγραφε την επιστημονική απόδοση του τηλεσκοπίου έως τις 12 Ιουλίου 2022, την ημέρα που κυκλοφόρησαν δημόσια οι πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου και περιελάμβανε μια συναρπαστική πρώτη ματιά του πλανήτη Δία όπως τον είδε το Webb.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η πρόσκρουση «ξεπέρασε τις προσδοκίες ζημιάς πριν από την εκτόξευση για ένα μόνο μικρομετεωροειδές». Η ομάδα του Webb Telescope μελετά τώρα πώς να προβλέψει και να μετριάσει τις μελλοντικές ζημιές.

Τα μικρομετεωροειδή είναι κομμάτια βράχου που πετούν στο διάστημα. Όταν βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αυτοί οι βράχοι μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και 22.000 μίλια την ώρα και αποτελούν τακτικό κίνδυνο για τους αστροναύτες, τους δορυφόρους και τα διαστημόπλοια.

Δείτε επίσης: Τεράστιος αστεροειδής πέρασε κοντά από τη Γη

Μικρομετεωρίτης χτύπησε το Webb Telescope προκαλώντας ζημιά

Στις αρχές Ιουνίου, μια ανακοίνωση της NASA ανέφερε ότι ένας μικρομετεωρίτης προσέκρουσε σε ένα από τα εξαγωνικά κάτοπτρα του Webb Telescope μεταξύ 23 και 25 Μαΐου. Η νέα έκθεση εκτιμά ότι η πρόσκρουση έλαβε χώρα μεταξύ 22 Μαΐου και 24 Μαΐου.

«Πάντα γνωρίζαμε ότι το Webb Telescope θα έπρεπε να ξεπεράσει το διαστημικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει υπεριώδες φως και φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο, κοσμικές ακτίνες από εξωτικές πηγές στον γαλαξία και περιστασιακά χτυπήματα από μικρομετεωροειδή μέσα στο ηλιακό μας σύστημα», είπε ο Paul Geithner, τεχνικός αναπληρωτής διευθυντής έργου στο Goddard Space Flight Center της NASA, σε μια έκδοση του Ιουνίου.

Οι καθρέφτες του Webb Telescope ήταν σχολαστικά ευθυγραμμισμένοι προκειμένου να παράγουν εικόνες υψηλής ανάλυσης πολύ αχνών πηγών φωτός στο μακρινό σύμπαν. Η πρόσφατη έκθεση συνέκρινε τις μετρήσεις εδάφους για την οπτική ποιότητα των κατοπτρικών τμημάτων με την τρέχουσα ποιότητα του τηλεσκοπίου. Βρέθηκε σημαντικό σφάλμα στο τμήμα C3.

Επειδή το τμήμα C3 είναι μόνο ένα από τα 18 εξαγωνικά κάτοπτρα που αποτελούν το πρωτεύον κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, η ζημιά από μικρομετεωροειδή είναι σχετικά μικρή σε επίπεδο πλήρους τηλεσκοπίου, ανέφερε η έκθεση.

Δείτε επίσης: Τα βίντεο με UFO του Πενταγώνου κρύβουν κάτι πιο σοβαρό

Μικρομετεωρίτης χτύπησε το Webb Telescope προκαλώντας ζημιά

Παρά τη ζημιά, η αρχική εκτίμηση της ομάδας δείχνει ότι το Webb Telescope «θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις οπτικής απόδοσης για πολλά χρόνια». Χάρη στην ακριβή εκτόξευση του τηλεσκοπίου, αναμένεται να είναι λειτουργικό για 20 χρόνια και θα περάσει ολόκληρη τη θητεία του στο L2, ένα σημείο στο διάστημα περίπου ένα εκατομμύριο μίλια από τη Γη.

Το μεγάλο άγνωστο, δήλωσε η ομάδα, είναι ο ρυθμός υποβάθμισης των καθρεφτών από τα μικρομετεωροειδή. Με άλλα λόγια, πόσα διαστημικά σωματίδια περισσότερο επιβλαβή από το αναμενόμενο θα χτυπήσουν το παρατηρητήριο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τη στιγμή της δήλωσης του Ιουνίου σχετικά με το συμβάν πρόσκρουσης του Μαΐου, η ομάδα εντόπισε τέσσερα χτυπήματα μικρομετεωροειδών που ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες τους για τέτοια γεγονότα, αλλά το μεγαλύτερο χτύπημα προκαλεί ανησυχία. Εάν το Webb Telescope είναι πιο ευαίσθητο σε κρούσεις μικρομετεωροειδών από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες, οι καθρέφτες του θα υποβαθμιστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Είναι πιθανό η ομάδα να απομακρύνει τα οπτικά στοιχεία του Webb από χτυπήματα μικρομετεωροειδών για να προστατεύσει τους καθρέφτες της, αλλά για να συμβεί αυτό, τα χτυπήματα πρέπει να προβλεφθούν. Το Webb Telescope καθυστέρησε πολύ εδώ στη Γη, αλλά για ένα παρατηρητήριο που εκτοξεύτηκε και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς προβλήματα, ήταν μόνο θέμα χρόνου να προσάψει το διάστημα ένα πρόβλημα στους επιστήμονες του Webb.

Πηγή: gizmodo.com