Το Google Play Store δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να βρείτε τις επόμενες αγαπημένες σας εφαρμογές και παιχνίδια — είναι και ένα απαραίτητο εργαλείο για να είστε ασφαλείς. Μέσω άμεσων ενημερώσεων, διεξοδικής διαδικασίας ελέγχου και σαφών και συνοπτικών πληροφοριών σχετικά με τις άδειες, την ασφάλεια και πολλά άλλα, η Google υπόσχεται να εκτελεί την πιο ασφαλή βιτρίνα στο Android. Την περασμένη εβδομάδα, η νέα ενότητα Data Safety του Play Store προκάλεσε διαμάχη όταν αντικατέστησε ορισμένες βασικές πληροφορίες στις σελίδες εφαρμογών. Σήμερα, η Google ανακοινώνει ότι αυτές οι αλλαγές αντιστρέφονται, μαζί με μια εξήγηση για το τι συνέβη.

Δείτε επίσης: Google: Μπλόκαρε τον ιστότοπο της μεγαλύτερης εταιρείας υπολογιστών ως «επιβλαβή»

Θεωρητικά, η ασφάλεια δεδομένων προοριζόταν ως εξέλιξη της ενότητας αδειών στις καταχωρίσεις εφαρμογών του Play Store. Αντί να επισημαίνει απλώς τη λίστα των απαιτούμενων ενοτήτων στις οποίες πρέπει να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε συγκεκριμένο λογισμικό στο τηλέφωνό σας, το Data Safety περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές θα μπορούσαν ενδεχομένως να συγκεντρώσουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Αυτή η νέα ενότητα διατήρησε μια λίστα με άδειες, χρησιμεύοντας ουσιαστικά ως ενημερωμένος οδηγός για το πώς το σύγχρονο λογισμικό μπορεί να εισβάλει στην καθημερινότητά σας.

Δείτε επίσης: Google Pixel 6a review: Δείτε όλα τα χαρακτηριστικά του

Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα. Η ασφάλεια δεδομένων απαιτούσε από τους προγραμματιστές να ενημερώσουν τις λίστες εφαρμογών τους για να παρουσιάσουν αυτές τις άδειες, μια ενέργεια που πολλές μεγάλες εταιρείες δεν είχαν κάνει. Αυτή η αλλαγή άφησε εφαρμογές όπως το Facebook, το Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες χωρίς πληροφορίες άδειας στο Play Store, κρατώντας τους χρήστες στο σκοτάδι σχετικά με το τι απαιτούσε κάθε αντίστοιχη υπηρεσία πριν από τη λήψη.

Ευτυχώς, η Google άκουσε τους χρήστες. Σε ένα tweet από τον λογαριασμό Android Developers σήμερα, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η ενότητα αδειών θα αποκατασταθεί στο Play Store στο εγγύς μέλλον, κάνοντας πίσω στα αρχικά της σχέδια για το πώς θα λειτουργούσε το Data Safety.

Η Google χρησιμοποίησε επίσης αυτήν την ευκαιρία για να διευκρινίσει ακριβώς ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αδειών και της ασφάλειας δεδομένων, διευκρινίζοντας ότι η πρώτη βασίζεται στις άδειες χρόνου εγκατάστασης που δηλώνονται στο manifest μιας εφαρμογής. Εν τω μεταξύ, το Data Safety είναι πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων που αναφέρονται ρητά από τον προγραμματιστή — γι’ αυτό ακριβώς η ενότητα αδειών για πολλές εφαρμογές ήταν ακόμα κενή όταν η αλλαγή κυκλοφόρησε.

Δείτε επίσης: Το νέο Google Wallet είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες

Αυτό το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μια κατάσταση “που τελειώνει καλά” για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι χρήστες θα έχουν έναν ξεκάθαρο τρόπο προβολής των αδειών και των πολιτικών συλλογής δεδομένων, η Google θα έχει περισσότερες πληροφορίες ασφάλειας από ποτέ στο Play Store και οι προγραμματιστές δεν θα χρειάζεται να προβούν σε καμία πρόσθετη ενέργεια για κάτι τόσο σημαντικό όπως οι άδειες. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κίνηση δεν θα αποτρέψει περισσότερους κατασκευαστές εφαρμογών από το να αφιερώσουν χρόνο για να συμπληρώσουν την ενότητα Data Safety.

Πηγή πληροφοριών: androidpolice.com