Ο μηχανικός της Google που έγινε πρωτοσέλιδο όταν ισχυρίστηκε ότι το artificial intelligence (AI) bot της εταιρείας έχει συνείδηση απολύθηκε.

Δείτε επίσης: Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Cursive της Google

Ο Blake Lemoine ανακοίνωσε την απόλυσή του στο podcast Big Technology λίγο μετά την ειδοποίηση από την Google.

Ο Lemoine ήταν ανώτερος μηχανικός λογισμικού στην εταιρεία και συνεργάστηκε με έναν συνεργάτη στη δοκιμή των ορίων του chatbot AI LaMDA.

Τον Ιούνιο, τέθηκε σε διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών από την Google, αφού παραβίασε την πολιτική εμπιστευτικότητας της εταιρείας κοινοποιώντας τις συνομιλίες του με τη LaMDA στο διαδίκτυο.

Πριν απολυθεί, ο Lemoine έστειλε τα ευρήματά του σε ένα email σε 200 άτομα και έβαλε τίτλο “LaMDA is sentient”. Η Google απώθησε βίαια τους ισχυρισμούς του Lemoine και τελικά τον απέλυσε την περασμένη Παρασκευή.

Δείτε επίσης: Το νέο shortcut του Google Photos καθιστά εύκολη την εύρεση των screenshot σας

Το LaMDA είναι ένα μοντέλο γλώσσας που εκπαιδεύεται στη γλώσσα συνομιλίας αντί για κείμενο.

Το προηγμένο σύστημα AI χρησιμοποιεί πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα για να «εμπλουτίσει» τη συνομιλία με φυσικό τρόπο.

Σε μια συνέντευξη, ο Lemoine περιέγραψε την τεχνητή νοημοσύνη ως «παιδί» και «άτομο».

«Του είπαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το LaMDA ήταν ευαίσθητο», δήλωσε ο Brian Gabriel, εκπρόσωπος της Google.

Αφού δημοσιοποίησε τις υποψίες του, ο χαρακτήρας και η αξιοπιστία του Lemoine επιθεωρήθηκαν στενά από τα μέσα ενημέρωσης και την ομάδα της Google.

Ένα εξονυχιστικό tweet που δημοσιεύτηκε από τον Lemoine έγραφε «Οι απόψεις μου για την προσωπικότητα και την αίσθηση του LaMDA βασίζονται στις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις».

Ένας υπάλληλος της Google έγραψε στον ανώνυμο πίνακα μηνυμάτων Blind of Lemoine: “Ο τύπος που το διέρρευσε είναι ανόητος κατηγορίας Α. Κοντεύει να απολυθεί πολλές φορές για τις γελοιότητες που δεν σχετίζονται με την εργασία του, οι οποίες αποσπούν την προσοχή και είναι τεράστιο χάσιμο χρόνου.”

Δείτε επίσης: Η Google προσθέτει ξανά την ενότητα αδειών εφαρμογής στο Play Store μετά την κατάργησή της

“Διαπιστώσαμε ότι οι ισχυρισμοί του Blake ότι ο LaMDA έχει συνείδηση ότι είναι εντελώς αβάσιμοι και εργαστήκαμε για να το διευκρινίσουμε μαζί του για πολλούς μήνες”, είπε η Google στην Big Technology ως απάντηση στην απόλυση του Lemoine.

Μετά την απόλυσή του, ο Lemoine είπε στη Wall Street Journal ότι έχει επικοινωνήσει με δικηγόρους «για να δει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του».

Η Google πέρυσι ξόδεψε περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή πληροφοριών: thesun.co.uk