Μπορεί μετά το πέρας της πανδημίας να αφήσαμε για λίγο τα απολυμαντικά μαντηλάκια στην άκρη, ωστόσο η καθαριότητα των ηλεκτρονικών συσκευών μας εξακολουθεί είναι σημαντική. Μικρόβια, βρωμιά και σκόνη εγκαθίστανται εύκολα σε κάθε γωνιά και σχισμή των αγαπημένων μας gadgets.

Δείτε επίσης: Το PCIe 6.0 θα κάνει τα gadget σας απίστευτα γρήγορα, απλά όχι σύντομα

Εάν δεν καθαρίζετε συχνά τις συσκευές σας, θα μειώσετε τη διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο, είναι εύκολο να καθαρίσετε τα ηλεκτρονικά σας, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Οθόνες

Πιθανότατα έχετε τουλάχιστον μερικές δαχτυλιές στις οθόνες των συσκευών σας. Είτε πρόκειται για smartphone, tablet, e-reader ή τηλεόραση, χρησιμοποιήστε ένα πανάκι από μικροΐνες. Είναι μαλακά και δεν γρατσουνίζουν τις οθόνες σας, όπως για παράδειγμα οι χαρτοπετσέτες ή το χαρτί κουζίνας.

Οι περισσότερες βρωμιές και υπολείμματα θα καθαρίσουν εύκολα με ένα στεγνό πανί. Για πιο επίμονους λεκέδες και δακτυλικά αποτυπώματα, βρέξτε ελαφρά το πανί με απεσταγμένο νερό. Ποτέ μην ρίχνετε ή ψεκάζετε νερό απευθείας πάνω στην οθόνη και μείνετε μακριά από καθαριστικό τζαμιών, καθώς πολλές μάρκες περιέχουν αμμωνία που μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια της οθόνης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα νερού σε αναλογία 1 προς 1 με λευκό ξύδι ή οινόπνευμα για βαθύτερο καθαρισμό.

Πληκτρολόγια

Το πληκτρολόγιό σας είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα, με πολλά σκουπίδια να εγκαθίστανται ανάμεσα στα πλήκτρα. Για να ξεκινήσετε, αποσυνδέστε το πληκτρολόγιό σας εάν είναι συνδεδεμένο στον υπολογιστή και εάν είναι ασύρματο, απενεργοποιήστε το. Για πληκτρολόγια φορητού υπολογιστή, κλείστε τη συσκευή και αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας, εάν η μπαταρία είναι προσβάσιμη και αφαιρείται εύκολα, κάντε το επίσης. Η συσσώρευση βρωμιάς και τα σωματίδια σκόνης εντοπίζονται πιο βαθιά από το πάνω μέρος των πλήκτρων. Με ένα κομμάτι ταινίας ή την κολλώδη πλευρά ενός σημειώματος Post-it, μπορείτε να αφαιρέσετε τη κολλημένη σκόνη.

Στη συνέχεια, σκουπίστε απαλά το επάνω μέρος των πλήκτρων με ένα πανί από μικροΐνες ή ένα απολυμαντικό μαντηλάκι. Αποφύγετε τα μαντηλάκια με χλωρίνη ή οποιαδήποτε άλλη σκληρή χημική ουσία, καθώς μπορεί να καταστρέψουν τα πλήκτρα.

Μην συνδέετε ξανά το πληκτρολόγιό σας και μην το ενεργοποιείτε μέχρι να στεγνώσει τελείως. Ακόμα και λίγη υγρασία μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και να καταστρέψει μόνιμα τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν ρέει ρεύμα.

Εάν έχετε ένα τυπικό πλαστικό πληκτρολόγιο υπολογιστή που δεν είναι ασύρματο, απλά τοποθετήστε το στο πλυντήριο πιάτων, χωρίς να χρησιμοποιείτε σαπούνι ή θερμαινόμενη ρύθμιση καθώς ένα απλό ξέβγαλμα αρκεί.

Ποντίκι

Αγγίζετε το ποντίκι του υπολογιστή σας όλη μέρα, με αποτέλεσμα να μαζεύει λίπος και βρωμιά από τα δάχτυλά σας.

Όπως και με το πληκτρολόγιό σας, αποσυνδέστε το από τον υπολογιστή σας και βγάλτε τις μπαταρίες. Εάν είναι ασύρματο, αναποδογυρίστε το, απενεργοποιήστε το και βγάλτε τις μπαταρίες.

Γυρίστε το ποντίκι ανάποδα και κυλήστε συνεχώς τον τροχό του για να χαλαρώσει οτιδήποτε μπορεί να έχει κολλήσει μέσα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα μαντηλάκι με οινόπνευμα ή ένα πανί μικροϊνών εμποτισμένο με ηλεκτρονικό καθαριστικό. Οι οδοντογλυφίδες και οι μπατονέτες είναι φίλοι σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα για να αφαιρέσετε τα σκουπίδια και τα υπολείμματα που έχουν κολλήσει στο ποντίκι σας.

Θύρες

Ο υπολογιστής, η τηλεόραση και ο άλλος εξοπλισμός σας έχουν μικρές θύρες που συλλέγουν επίσης σκόνη και βρωμιά. Μπορείτε να δοκιμάσετε κομματάκια από βαμβάκι, αλλά μπορεί να αφήσουν θαμπάδα και χνούδι.

Το καλύτερο για αυτή την περίπτωση είναι ένα κιτ καθαρισμού τηλεφώνου. Για λιγότερο από 10 $, μπορείτε να αγοράσετε 40 αντιστατικά ανταλλακτικά αφρού σε διαφορετικά μεγέθη, καθώς και βούρτσες, πανιά από μικροΐνες και βύσματα σκόνης. Προσέξτε ιδιαίτερα τις θύρες, καθώς τα μεταλλικά μαχαίρια ή οι παραμάνες μπορούν να αφήσουν γρατσουνιές. Ακόμη και οι οδοντογλυφίδες μπορούν να σπάσουν, οπότε χρησιμοποιήστε τις με προσοχή.

Δείτε ακόμα: Λερώθηκε το ηχείο του κινητού σας; Δείτε πώς θα το καθαρίσετε στο σπίτι

Ακουστικά

Τα ασύρματα ακουστικά μπορούν επίσης να λερωθούν πολύ εύκολα, με βρωμιά, λίπη και κερί αυτιού. Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα ίδια κόλπα και υλικά. Σκουπίστε το καλώδιο και το σώμα κάθε ακουστικού με ένα ελαφρώς υγρό πανί από μικροΐνες ή ένα μαντηλάκι. Οι οδοντογλυφίδες είναι ιδανικές για την αφαίρεση των υπολειμμάτων, αλλά όχι στα ηχεία

.

Ένα ακόμα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι το BluTack, ένα επαναχρησιμοποιήσιμο κολλώδες υλικό, που μοιάζει με πλαστελίνη. Χρησιμοποιήστε μία μικρή ποσότητα και πιέστε την στα ηχεία των ακουστικών σας.

Εκτυπωτής

Εάν περάσατε τον τελευταίο χρόνο δουλεύοντας από το σπίτι, πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει τον εκτυπωτή σας περισσότερο από ποτέ. Δεν θα είναι τόσο βρώμικος όσο τα gadgets που χειρίζεστε για ώρες κάθε μέρα, αλλά αξίζει επίσης ένα καλό καθάρισμα.

Αποσυνδέστε τον και στη συνέχεια, σκουπίστε τα πάντα με ένα πανί από μικροΐνες, ανοίγοντας τυχόν καλύμματα και σκουπίστε και κάτω από αυτά. Οι μπατονέτες είναι καλές για τις δυσπρόσιτες γωνίες, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαντηλάκι με οινόπνευμα για να σκουπίσετε τους κυλίνδρους του εκτυπωτή. Μία ακόμα έξυπνη ιδέα είναι να μουλιάσετε ένα κομμάτι χαρτί σε οινόπνευμα, αφήνοντας τις άκρες στεγνές και περάστε το μέσα από τον κύλινδρο του εκτυπωτή.

Ο πεπιεσμένος αέρας είναι ιδανικός για πολλά άλλα gadgets, αλλά όχι για εκτυπωτές, καθώς μπορεί να βλάψει ευαίσθητα μέρη.

Εάν οι παραπάνω λύσεις δε σας φαίνονται ιδιαίτερα καλές και θέλετε πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, υπάρχουν αρκετά προϊόντα στην αγορά.

Πανιά καθαρισμού MagicFiber Microfiber

Αυτά τα πανιά είναι μαλακά και ασφαλή για χρήση σε σχεδόν οποιοδήποτε gadget έχετε στο σπίτι, από ένα iPad έως τον ευαίσθητο φακό της φωτογραφικής μηχανής σας. Απλώς χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί και τρίψτε τις δαχτυλιές και τις βρωμιές.

Για τις παραδοσιακές οθόνες LCD όπως αυτές που βρίσκετε σε φορητούς υπολογιστές χωρίς αφή και στις περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις, θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί.

Και αν χρειάζεστε λίγη περισσότερη βοήθεια για να απαλλαγείτε από τη βρωμιά, προσθέστε λίγο απεσταγμένο ή απιονισμένο νερό στο πανί πριν το καθαρίσετε.

91-Τοις εκατό ισοπροπυλική αλκοόλη

Πιθανότατα έχετε ήδη 70 τοις εκατό ισοπροπυλική αλκοόλη στο σπίτι σας για κοψίματα και γρατζουνιές. Αλλά όταν πρόκειται για ηλεκτρονικά, προτείνεται συγκέντρωση 90 τοις εκατό ή μεγαλύτερη, καθώς είναι καλύτερο στην αφαίρεση των αυτοκόλλητων και είναι λιγότερο πιθανό να διαβρώσει ευαίσθητα εξαρτήματα.

Προστατευτικό οθόνης Maxboost

Τα προστατευτικά οθόνης από σκληρυμένο γυαλί της Maxboost είναι φθηνά, ανθεκτικά και συνοδεύονται από πλαστικό απλικατέρ που διασφαλίζει ότι λειτουργεί ευθεία κάθε φορά. Δεν θα προστατεύσει απαραίτητα το τηλέφωνό σας από τεράστιες πτώσεις όπως θα έκανε μια θήκη, αλλά θα διατηρήσει την υποκείμενη οθόνη χωρίς γρατσουνιές.

Δείτε επίσης: Λερώθηκε το πανί γυαλίσματος της Apple; Απλά καθαρίστε το!

Air Blaster

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένας απλός ανεμιστήρας σκόνης θα είναι αρκετός για τον καθαρισμό των αεραγωγών. Εάν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείτε ακόμη και να ανοίξετε τον υπολογιστή σας και να έχετε καλύτερη πρόσβαση σε μέρη με σκόνη, όπως ψύκτες και ανεμιστήρες.

Πολλοί τεχνικοί χρησιμοποιούν επίσης συμπιεσμένα δοχεία αέρα, αλλά δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Εάν χρειάζεστε τακτικά πιο ισχυρές ριπές αέρα, ένα ηλεκτρικό ξεσκονόπανο είναι μια καλύτερη επένδυση που θα σας κρατήσει καλά στο μέλλον.