Σήμερα 28 Ιουλίου 2022, η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνήγορος του Αλεξάντερ Βίνικ έδωσε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση του. Η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ γνωστού και ως “Mr.Bitcoin” είναι μια υπόθεση πραγματικά θυελλώδης που συνεχώς έχουμε νέες εξελίξεις!

Η τελευταία φορά που αναφερθήκαμε στον κύριο Βίνικ ήταν στις 17 Μαίου 2022 που η Ζωή Κωνσταντοπούλου δικηγόρος του κατάθεσε αίτημα ζητώντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ανακαλέσει την απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ προς τις ΗΠΑ ο οποίος συνεχίζει να είναι κρατούμενος στην Γαλλία.

Ποιες είναι οι εξελίξεις;

Ο κύριος Αλεξάντερ Βίνικ όπως γνωρίζουμε όλοι κρατείται υπό απάνθρωπες συνθήκες στην Γαλλία ενώ έχει αθωωθεί για 19/20 αδικήματα που τον βάραιναν ενώ η μια κατηγορία που τον βαραίνει πλέον, είναι πλημμέλημα.

Η εξέλιξη φαίνεται πως είναι ότι οι αρχές των ΗΠΑ απέσυραν το αίτημά τους για έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ από τη Γαλλία με σκοπό να φτάσει στα χέρια τους πιο γρήγορα μέσω της Ελλάδας.

Η κύρια Κωνσταντοπούλου, είπε ξεκάθαρα ότι η κίνηση ΤΩΝ ΗΠΑ έχει σκοπό να επιταχύνει την έκδοσή του ΒΙΝΙΚ μέσω της Ελλάδας η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά “κάνει αυτά που της λέει η Αμερική”.

Η γαλλική εισαγγελία ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία για το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ την 1η Ιουλίου 2022, προκειμένου να αποτρέψει την απελευθέρωση του Ρώσου. Όλο αυτό είναι ένας «δόλιος ελιγμός», με σκοπό να διασφαλίστει ότι ο Βίνικ θα παραμείνει πίσω από τα κάγκελα μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα αναφέρει η κυρία Κωσταντοπούλου.

Δείτε επίσης: Αλεξάντερ Βίνικ: Εξελίξεις από την Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ΣτΕ

Οι ελληνικές αρχές είχαν ήδη ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση πριν τον στείλουν στη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή του στην Ελλάδα μπορεί πραγματικά να επιταχύνει τη μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επόμενη ακρόαση του στο γαλλικό δικαστήριο μετατέθηκε από τις 7 Σεπτεμβρίου στις 3 Αυγούστου. Μέχρι τότε, ο Ρώσος υπήκοος θα παραμείνει στη γαλλική φυλακή.

Σε ερώτηση που τέθηκε στην κυρία Κωσταντοπούλου σχετικά με το γιατί η Αμερική θέλει τόσο πολύ τον κύριο Αλεξάντερ Βίνικ, η απάντηση ήταν για να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο πληροφορίων μεταξύ ρωσιασ και ΗΠΑ που έχει ενταθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης άλλη μια αποκάλυψη που έκανε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ότι ο Βίνικ έχει προχωρήσει σε μήνυση προς το ελληνικό κράτος για όσες παρανομίες έγιναν σε βάρος του. Η μήνυση αυτή έχει ως αποδέκτες όλους όσους τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση και συγκεκριμένα αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερινά Σακελλαροπούλου, ο εισαγγελέας Εφετών στο Εφετείο Θεσσαλονίκης Καμηλάρης και άλλα εμπλεκόμενα άτομα!

Να υπενθυμίσουμε σε όσους δεν γνωρίζουν τα εξής που έγιναν στη δική που τελέστηκε στις 17 Μαίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας έτσι ώστε να καταλάβουν γιατί η μήνυση έχει ως αποδέκτη την κυρία Σακελλαροπούλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατάθεσε τον Μάιο αίτημα στο ΣτΕ να ακυρωθεί η απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ προς τις ΗΠΑ. Στην αγόρευση της αναφέρθηκε στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “παρενέβη στη διαδικασία για τον «Mr Bitcoin» επιμένοντας να δικάσει την υπόθεση άρον-άρον με σκοπό να προαχθεί”.

Η κυρία Σακελλαροπούλου εκείνη την χρονική στιγμή ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και η συνήγορος ανέφερε ότι διέγραψε την υπόθεση από το πινάκιο της ορισθείσας δικασίμου της 24/3/2020 και την προσδιόρισε εσπευσμένα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις 10 Ιανουαρίου 2020, συντέμνοντας τις προθεσμίες και αλλάζοντας τον εισηγητή της υποθέσεως, που είχε ήδη ορισθεί.

Δείτε επίσης: Mr Bitcoin Αλεξάντερ Βίνικ: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου “δίνει” κρυφές συνομιλίες Ελλάδας και Αμερικής

Αναδρομή στα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 από τις ελληνικές αρχές ενώ βρισκόταν με την οικογένεια του για διακοπές στην Χαλκιδική. Η συνήγορος του Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει ότι ο λόγος που συνελήφθη είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας συνενοήθηκαν για την έκδοση του Αλεξάντερ καταπατώντας τα δικαιώματά του πελάτη της.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, διέταξε την έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία, εν συνέχεια στις ΗΠΑ και τέλος στην Ρωσία. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και την Ρωσική Ομοσπονδία προκύπτει ότι σε περίπτωση συρροής αιτήσεων εκδόσεως υποβαλλομένων από τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ) και συρροής των αιτήσεων αυτών με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για πρόσωπο διωκόμενο στα εκζητούντα κράτη για διαφορετικά εγκλήματα, μετά την έκδοση αμετακλήτων υπέρ της εκδόσεως του εν λόγω προσώπου γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων δικαστικών οργάνων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εφόσον αποφασίσει τελικώς την έκδοση του εκζητουμένου, καθορίζει κατ’ ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, τη σειρά προτεραιότητος μεταξύ των κρατών στα οποία θα εκδοθεί αυτός.

Την έκδοση του Βίνικ είχαν ζητήσει τρεις χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία. Οπότε το ΣτΕ αποφάσισε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν αυτός που θα καθόριζε την σειρά των χωρών που ζητούσαν ταυτόχρονα την έκδοση του Βίνικ! Τελικά ο Βίνικ τον Ιανουάριο του 2020 εκδόθηκε στην Γαλλία – εν συνεχεία στην Αμερική και τέλος στη Ρωσία.

Από τις 18 μέχρι τις 28 Μαΐου 2021 έγινε στο Εφετείο Παρισίων, η δίκη του Αλεξάντερ Βίνικ. Ο Αλεξάντερ Βίνικ σήμερα έχει αθωωθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών (19 από τις 20) και έχει καταδικασθεί μόνον για μία, σε βαθμό πλημμελήματος. Για αυτή τη μία κατηγορία και τη μικρή ποινή έκανε Έφεση, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την πλήρη αθωότητά του. Έφεση έκανε και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παρισίων, ζητώντας να ξαναδικασθεί ο Αλεξάντερ για όλες τις κατηγορίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Βίνικ ζει ένα δράμα και από οικογενειακής απόψεως καθώς έχασε την σύζυγο του από καρκίνο και εγκεφάλου και δεν έχει δει τα δύο παιδιά από την στιγμή που συνελήφθη.