Οι θερμοί λάκκοι της Σελήνης κυμαίνονται γύρω στα 63℉ και θα μπορούσαν να προσφέρουν σταθερές θερμοκρασίες για εξερεύνηση.

Οι επιστήμονες επιθυμούν να εξερευνήσουν σκιασμένες τοποθεσίες μέσα σε κοιλώματα στη Σελήνη, οι οποίες σύμφωνα με μοντελοποίηση υπολογιστή, βρίσκονται γύρω από μια άνετη θερμοκρασία 63℉.

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Σελήνης, που μπορεί να θερμανθεί έως και 260℉ κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κρυώσει στους -280℉ τη νύχτα, οι σκιασμένοι λάκκοι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ανθρώπινα σπίτια στο μέλλον.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA μετρούσε τη θερμοκρασία αυτών των τοπογραφικών χαρακτηριστικών, που πιθανότατα δημιουργήθηκαν από σωλήνες λάβας που έχουν καταρρεύσει. Τώρα, νέα έρευνα προτείνει ότι το θερμικό περιβάλλον των λάκκων είναι πιο φιλόξενο από οπουδήποτε αλλού στη Σελήνη, με θερμοκρασίες να κυμαίνονται γύρω στους 63℉ (17℃).

Δείτε επίσης: Συντρίμμια από τεράστιο κινεζικό πύραυλο μπορεί να πέσουν στη Γη

Η NASA ανακαλύπτει θερμούς λάκκους στη Σελήνη

«Οι σεληνιακές κοιλότητες είναι ένα συναρπαστικό χαρακτηριστικό στη σεληνιακή επιφάνεια», δήλωσε ο επιστήμονας του έργου LRO, Noah Petro, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. «Γνωρίζοντας ότι δημιουργούν ένα σταθερό θερμικό περιβάλλον, μας βοηθά να ζωγραφίσουμε αυτά τα μοναδικά σεληνιακά χαρακτηριστικά και την προοπτική να τα εξερευνήσουμε μια μέρα».

Οι σωλήνες λάβας, που βρίσκονται επίσης στη Γη, σχηματίζονται όταν λιωμένη λάβα ρέει κάτω από ένα πεδίο παγωμένης λάβας ή σχηματίζεται κρούστα πάνω από ένα ποτάμι λάβας, αφήνοντας ένα μακρύ, κοίλο τούνελ, σύμφωνα με τη NASA. Εάν η οροφή ενός στερεοποιημένου σωλήνα λάβας καταρρεύσει, ανοίγει ένα λάκκο που μπορεί να οδηγήσει σε μια κούφια σπηλιά.

Δύο από τους πιο εξέχοντες θερμούς λάκκους Σελήνης έχουν ορατές προεξοχές που οδηγούν ξεκάθαρα σε σπηλιές ή κενά

, αποκάλυψε η NASA, τονίζοντας «ισχυρές ενδείξεις» ότι ένας τρίτος λάκκος οδηγεί επίσης σε μια μεγάλη σπηλιά. «Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ζώντας σε σπηλιές και σε σπηλιές μπορεί να επιστρέψουμε όταν ζούμε στη Σελήνη», είπε ο David Paige, επικεφαλής του πειράματος Diviner Lunar Radiometer στο LRO.

Δείτε επίσης: Η Ρωσία θα εγκαταλείψει τον International Space Station μετά το 2024

Η NASA ανακαλύπτει θερμούς λάκκους στη Σελήνη

Η ομάδα -συμπεριλαμβανομένης του Paige, του Paul Hayne του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder και του διδακτορικού φοιτητή του UCLA Tyler Horvath– επικεντρώθηκε σε μια κοιλότητα βάθους 328 ποδιών περίπου στο μήκος και το πλάτος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου σε μια περιοχή της Σελήνης γνωστή ως Mare Tranquillitatis. Χρησιμοποιώντας μοντελοποίηση υπολογιστή, ανέλυσαν τις θερμικές ιδιότητες του βράχου και της σεληνιακής σκόνης και σημείωσαν τις θερμοκρασίες του λάκκου με την πάροδο του χρόνου.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα στο περιοδικό Geophysical Research Letters, αποκάλυψαν ότι οι θερμοκρασίες εντός των μόνιμα σκιασμένων σημείων των θερμών λάκκων της Σελήνης —με την προεξοχή του να περιορίζει το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εμποδίζει τη θερμότητα να ακτινοβολεί τη νύχτα—αλλάζουν ελάχιστα κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής ημέρας (περίπου 15 γήινες ημέρες). Οποιαδήποτε συνδεδεμένη σπηλιά θα μπορούσε επίσης να υπερηφανεύεται για μια σχετικά άνετη θερμοκρασία.

Πηγή: pcmag.com