Η αμφιλεγόμενη επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν φέρεται να περιελάμβανε συνάντηση και με τον πρόεδρο της TSMC, Mark Liu, για να συζητηθεί ο νόμος CHIPS σε σχέση με το εργοστάσιο της κατασκευής τσιπ στην Αριζόνα. Το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει τσιπ για την Apple.

Η Κίνα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την επίσκεψη της Pelosi και απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις και σχεδιάζει να «κυκλώσει» στην χώρα των 23 εκατομμυρίων κατοίκων με στρατιωτικές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν και πυραυλικές δοκιμές.

Δείτε επίσης: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους Αμερικανούς για κλιμάκωση των επιθέσεων phishing μέσω SMS

Επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν

Η επίσκεψη της Pelosi στην Ταϊβάν –η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα– είχε σκοπό να δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Taipei σε μια εποχή που υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή εισβολή από την Κίνα. Η επίσκεψη είχε σχεδιαστεί για να δείξει στο Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να βοηθήσουν την Ταϊβάν να αμυνθεί ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση από την Κίνα.

Ωστόσο, πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η επίσκεψη ήταν πιο πιθανό να προκαλέσει την Κίνα παρά να την αποτρέψει.

Σε δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi είπε ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά δεν θα έχουν καλό τέλος και όσοι προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας με το πρόσχημα της λεγόμενης δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Μήνυση σε Meta και νοσοκομεία των ΗΠΑ για χρήση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης για τη στόχευση διαφημίσεων

Ακολούθησε η ανακοίνωση πολλαπλών στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε ύδατα γύρω από το νησί, με την Κίνα να παραδέχεται

ανοιχτά ότι ορισμένες από αυτές μπορεί να πραγματοποιηθούν εντός των χωρικών υδάτων της Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις – οι οποίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα διαρκέσουν πέντε ημέρες – θα πραγματοποιηθούν σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου και θα περιλαμβάνουν «βολές πραγματικών πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τετάρτη ότι το Πεκίνο μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για να αυξήσει τις εντάσεις. Ο

Οι ζώνες αποκλεισμού γύρω από τις στρατιωτικές ασκήσεις είναι πιθανό να διαταράξουν τη μεταφορά προμηθειών από την Ταϊβάν.

Δείτε επίσης: Η Meta σταματά να πληρώνει τους εκδότες των ΗΠΑ για περιεχόμενο ειδήσεων

TSMC Meeting

Το Bloomberg αναφέρει τη συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις βασικές συναντήσεις της Nancy Pelosi στην περιοδεία της στην Ταϊβάν είναι η TSMC, η πολυτιμότερη εταιρεία του νησιού και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με συμβόλαιο στον κόσμο.

Η Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Mark Liu την Τετάρτη για να συζητήσει τον νόμο Chips and Science που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο και τις επιδοτήσεις 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για νέα εργοστάσια παραγωγής τσιπ σε αμερικανικό έδαφος.

Πηγή πληροφοριών: 9to5mac.com